Майже третина працівників Новокаховського вищого профучилища стали колаборантами, але навчати дітей їм нема на чому

Війна
НВПУ

Майже третина співробітників Новокаховського вищого професійного училища (НВПУ) співпрацюють з російськими окупантами. Загалом 34 працівники з 120 перейшли на бік ворога, переважно, технічний персонал. Але є серед них і викладачі, і майстри виробничого навчання. Зараз вони примушують учнів і їхніх батьків приступити до навчання з 1 вересня за якимись незрозумілими «російськими програмами». Однак готувати столярів, мулярів і монтажників їм доведеться хіба що «на пальцях»: усе основне обладнання закладу вдалося вивезти на підконтрольну українську територію.

Про це Центру журналістських розслідувань розповіли співробітники НВПУ.

За їхніми словами, російські окупанти нещодавно захопили будівлі навчального закладу і призначили там нове «керівництво». «Очолити» училище погодився Іванцов Геннадій Анатолійович, заступник директора НВПУ з адміністративно-господарської частини. Його «заступником» окупанти призначили старшого майстра Мельник Марину Миколаївну. А на посаді «старшого майстра» вони «залишили» Павлівського Віталія Івановича.

Погодились обслуговувати російських окупантів також такі співробітники закладу:

майстри виробничого навчання Куркіна Тетяна Михайлівна, Федяєв Володимир Іванович, Розвощук Олександр Олександрович, Іваськевич Олександра Василівна, Хромичка Євген Стефанович і Захарченко Дмитро, викладачка фізичної культури Шапчіць Наталія Пилипівна, викладачі спецтехнології Шелест Тамара Василівна і Балан Галина Вікторівна, викладачка фізики Бородавка Наталія Василівна, виховательки Пархисенко Галина Дмитрівна і Бурдіна Таміла Анатоліївна, бібліотекарка Васильєва Наталя Сергіївна, інспекторка відділу кадрів Борисенко Ірина Федорівна, секретарка Калиниченко Інна Олександрівна, інженерка з охорони праці Павлівська Наталія Володимирівна, медсестра Каціка Наталія Георгіївна, інженер-електронік Ковальчук Ігор Анатолійович. 

Співпрацюють з окупантами також водії В’юненко Микола Іванович і Добровольський Володимир Васильович, електрик Гусар Анатолій Іванович, прибиральниці Качаміна Валентина Олександрівна, Кіршина Оксана Петрівна, Молчанова Тетяна Анатоліївна, Притика Світлана Володимирівна і Скиба Людмила Миколаївна, охоронці Летун Олександр Васильович і Пірогов Юрій Іванович, сантехнік Сорочинський Юрій Іванович, двірник Молчанов Анатолій Васильович і комірник Михайлова Ірина Володимирівна.

З усіма колаборантами Новокаховське вище професійне училище, яке зараз продовжує роботу на підконтрольній українській території, вже припинило трудові відносини. Кожен із них уже не отримує заробітну плату за рахунок українських платників податків.

Зараз прислужники російських окупантів з Новокаховського вищого професійного училища тиснуть на учнів і їхніх батьків, примушуючи їх розпочати навчання за незрозумілими «російськими програмами» з 1 вересня. Однак «навчати» їх на базі закладу нема на чому.

«З училища вдалося вивезти найновіший зварювальний центр та інше устаткування. Для окупантів там не залишилося нічого», – на умовах анонімності розповіли співробітники НВПУ.

Як повідомляв ЦЖР, майже третина працівників розташованого на Херсонщині відокремленого структурного підрозділу «Новокаховський фаховий коледж» Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного стали колаборантами і готуються навчати молодь за «російськими програмами». Більшість із них – технічний персонал закладу, але є й сім викладачів, які свідомо обрали шлях зрадників. З усіма ними евакуйований до Кропивницького коледж уже розірвав трудові відносини.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter