США вперше звинуватили військових РФ у воєнних злочинах в Україні. Серед підозрюваних — командир «ДНР» Сурен Мкртчан, фігурант розслідування ЦЖР

Війна
Російський військовий Сурен Мкртчян (в центрі) в окупованому Миловому, березень 2022 року Фото: myrotvorets.center

США звинувачують чотирьох російських військових у воєнних злочинах в Україні. Їх підозрюють у викраденні та катуванні американця, що жив в Україні. Серед них – командир «ДНР» Сурен Мкртчан, фігурант розслідування ЦЖР. Він причетний до викрадень і зґвалтувань на окупованій Херсонщині.

Це перший випадок, коли Міністерство юстиції США висунуло звинувачення за законом, що переслідує тих, хто скоює воєнні злочини проти американських громадян за кордоном.

Генеральний прокурор Меррік Гарланд назвав це «важливим кроком до відповідальності за незаконну війну в Україні».

Згідно з обвинуваченням, російські військові силою викрали американця з його дому в українському селі Милове на Херсонщині, а потім били та катували його в російському військовому містечку, де у квітні 2022 року утримували протягом 10 днів. Викрадаючи чоловіка, російські військові нібито роздягли його догола, звʼязали йому руки за спиною і били.

У полоні американця, ймовірно, катували четверо підозрюваних та інші спільники під час принаймні двох допитів. Вони роздягли вʼязня догола, жорстоко побили і сфотографували. Окупанти імітували страту бранця — змусивши його впасти на землю, приставивши пістолет до його потилиці, а потім випустивши кулю просто повз його голову. Американцю також погрожували сексуальним насильством і змушували його копати окопи.

За даними прокурора, двоє підозрюваних були командирами збройних сил РФ, а двоє інших — нижчого рангу.

В обвинувальному акті йдеться, що американець не воював у війні і перебував під захистом Женевської конвенції 1949 року. Імʼя потерпілого не називають.

Підозрювані – Сурен Мкртчан, Дмитрій Буднік, Валерій і Назар. Прізвища останніх невідомі. Їм висунули звинувачення за чотирма пунктами, зокрема за незаконне увʼязнення, змову з метою вчинення воєнних злочинів, нелюдське поводження та тортури.

  • Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, Мкртчян Сурен Сейранович (дата народження – 9 вересня 1978 р.) до свого приїзду на окуповану Донеччину проживав у курортному селищі Іноземцево Ставропольського краю РФ. З 2016 року він проживав в Ясинуватій разом із дружиною-українкою і двома дітьми. Мешкаці громад Бериславщини ідентифікували як окупаційного коменданта саме цього Сурена Мкртчаяна по фото, які їм надіслав кореспондент ЦЖР.
  • Жителі Милівської і Новоолександрівської територіальних громад Бериславського району Херсонської області опізнали по фото військового коменданта Сурена Мкртчяна, приставленого російськими окупантами. Мешканці стверджують, що він тероризував і викрадав людей, торгував наркотиками і “гуманітаркою” та причетний до зґвалтувань місцевих дівчат і жінок.