Війна Росії проти України: хроніка 9 січня 2024 року

Війна
Фото: facebook.com/easternforces

Сьогодні 685-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:40 Кабмін України продовжив до 31 березня 2024 року термін проходження ідентифікації пенсіонерами, які стали внутрішньо переміщеними особами до повномасштабного вторгнення Росії.

18:43 Через дефіцит педагогічних кадрів окупанти працевлаштовують у школи на лівобережжі Херсонщини людей без профільної освіти, зі шкідливими звичками та іноді зі злочинним минулим. Так у селищі Каланачак працює «вчителем» Владислав Годунко, який підозрювався у продажу важких наркотиків і переховувався від слідства, а у селі Чкалове Новотроїцької громади – Павло Ковбаса, що має слабкість до алкогольних напоїв і записує під їхньою дією п’яні відео в соцмережах.

17:30 48-річна Олена Марченко, т. в. о. директора КНП «Великолепетиська лікарня», що в Каховському районі Херсонщини, за перехід на бік окупантів 9 січня заочно отримала підозру СБУ. Першим про її колабораційну діяльність повідомляв ЦЖР, після чого щодо неї відкрили кримінальне провадження. Жінці світить від 10 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

16:11 У британській розвідці вказують, що підсумки атак Збройних сил України на Севастополь і аеродром у Саках в окупованому Криму 4 січня вказують на низьку ефективність російської протиповітряної оборони.

14:32 Упродовж кількох місяців партизани руху «АТЕШ» фіксують підготовку російських військових до оборони тимчасово окупованого Криму.

12:47 Вісім працівників так званого «отдела регистрационно-экзаменационной работы управления ГИБДД» окупаційного міністерства внутрішніх справ Херсонської області отримали заочні підозри СБУ в колабораційній діяльності. Здебільшого це українські поліцейські-зрадники, деякі з яких обіймали доволі високі посади. Всім їм світить від 12 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

11:18 Відомий сербський найманець Деян Берич, який брав участь в окупації  РФ Криму та Донбасу, а нещодавно став довіреною особою Владіміра Путіна на майбутніх президентських виборах і який займається вербуванням сербів до російської армії, поскаржився на командування 119-го парашутно-десантного полку, куди цих найманців визначили на служити. За його словами, російські офіцери посилають сербів на штурм без амуніції, не лікують їх, б’ють та загрожують убивствами.

09:44 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 09.01.24 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 365990 (+820) осіб,
танків ‒ 6036 (+5) од,
бойових броньованих машин ‒ 11203 (+9) од,
артилерійських систем – 8672 (+6) од,
РСЗВ – 954 (+1) од,
засоби ППО ‒ 638 (+0) од,
літаків – 329 (+0) од,
гелікоптерів – 324 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 6823 (+1),
крилаті ракети ‒ 1805 (+18),
кораблі /катери ‒ 23 (+0) од,
підводні човни – 1 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 11552 (+10) од,
спеціальна техніка ‒ 1333 (+5)

09:35 Кабмін України скасував запроваджену на початку повномасштабної агресії заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені, а також на стягнення заборгованості населення за житлово-комунальні послуги.

08:36 Російські окупанти за минулу добу, 8 січня, 41 раз били по Херсонщині з мінометів, артилерії, РСЗВ «Град», танків та БпЛА. Поцілили у житлові квартали населених пунктів. На щастя, обійшлося без жертв.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби відбулося 67 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 55 ракетних та 22 авіаційних удари, здійснив 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Петропавлівка, Іванівка, Кислівка, Табаївка, Піщане, Берестове Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Новоселівка Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ «Північ» на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ «Хортиця» на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 5 атак ворога біля Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 2 атаки окупантів східніше Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші оборонці відбили 2 атаки противника в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ «Таврія» на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 3 атаки противника поблизу Авдіївки, Сєверного, Тоненького та ще 15 атак неподалік Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати загарбників в районах Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 12 атак.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 7 атак противника південніше Червоного, західніше Вербового та північніше Новопрокопівки.

В зоні відповідальності ОСУВ «Одеса» на Херсонському напрямку українські захисники надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби противник здійснив 12 безуспішних штурмових дії на позиції Сил оборони.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 18 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55. Підрозділи ракетних військ уразили 2 склади боєприпасів противника.