Вербувальник сербських найманців до армії РФ Деян Берич скаржиться на погрози командування полку, до якого їх визначили служити

Війна
Деян Берич Фото Facebook Деяна Берича

Відомий сербський найманець Деян Берич, який брав участь в окупації  РФ Криму та Донбасу, а нещодавно став довіреною особою Владіміра Путіна на майбутніх президентських виборах і який займається вербуванням сербів до російської армії, поскаржився на командування 119-го парашутно-десантного полку, куди цих найманців визначили на служити. За його словами, російські офіцери посилають сербів на штурм без амуніції, не лікують їх, б’ють та загрожують убивствами.

Про це повідомляє російська служба ВВС.

У відеозверненні, яке Берич виклав на своїй сторінці в соцмережі ВКонтакте, сказано, що ставлення до сербів у полку від початку було дуже поганим, командири полку називали їх «циганами» і не розуміли, навіщо вони приїхали до Росії для участі у бойових діях проти України.

Як пише Берич, командири полку нічим не забезпечили сербських найманців, тому отриманням машин, квадрокоптерів, берців і навіть забезпеченням військових водою доводилося займатися самому сербу разом із «Народним фронтом».

Він заявив, що перед Новим роком командування 119-го полку наказало сербським найманцям йти штурмувати українські позиції, видавши їм на руки по 2-3 ріжки і заявивши: «Іншу зброю захопіть у бою». Серби відмовилися йти на штурм у таких умовах, заявили, що більше не служитимуть у цій частині, розповів Берич, і попросили перевести їх до іншого підрозділу.

Проте командири полку натомість оголосили сербів дезертирами та військовими злочинцями, їх вигнали із землянки, кілька днів тримали на морозі, а потім представники військової поліції запропонували їм підписати папери із визнанням себе шпигунами.

«Сьогодні вранці до них приїхала військова поліція, зайшла у землянку, стріляли у повітря, прикладами били бійців, деяким розбили голови», – розповів Берич про останні новини життя сербських найманців у російській армії.

За його словами, він звертався до військової прокуратури та адміністрації голови Чечні, щоб сербів перевели в загін «Ахмат» до Апті Алаудінова, але «керівництво 119-го полку не хоче, щоб це добре скінчилося», заявив Берич.

«Командування 119-го полку – це ОЗУ (організоване злочинне угрупування – ред.)… Очікую, що після цього мене посадять за дискредитацію армії», – сказав Берич.

Крім свого звернення, він також опублікував звернення самих сербських найманців, де вони просять перевести їх до іншого підрозділу.

Нагадаємо:

  • У липні 2019 року прокуратура АРК спільно з Нацполіцією зібрала докази причетності громадянина Сербії Деяна Берича до підрозділу «Північний Вітер» так званої «Самооборони Севастополя» та повідомила йому про підозру в участі у не передбачених законом збройних формуваннях. Група «Северный Ветер» – підрозділ у складі «Самооборони Севастополя», створений громадянином Росії Олександром Франчетті 25 лютого 2014 року для здійснення «розвідувальних і контрдиверсійних функцій». До складу групи, як писав Центр журналістських розслідувань у статті «Деян Берич. Медіа-прихисток для снайпера», входив громадянин Сербії Деян Берич, який з початку збройної агресії РФ на Донбасі брав участь у бойових діях на боці проросійських сил у якості снайпера.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter