Сербському найманцю з «Самооборони Севастополя» повідомлено про підозру – прокуратура АР Крим

Новини
Деян Берич Фото Facebook Деяна Берича

Прокуратура Автономної Республіки Крим разом з Нацполіцією зібрала докази причетності громадянина Сербії Деяна Берича до підрозділу «Северный Ветер» так званої «Самооборони Севастополя» та повідомила йому про підозру.  Про участь Берича у проросійських севастопольских НЗФ Центр журналістських розслідувань писав двічи протягом липня.

Про це із посиланням на прес-службу Прокуратури АРК повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За даними відомства, громадянин Сербії Берич входив до особового складу групи «Северный Ветер», яка була підрозділом незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя».

«Прокуратура АР Крим під час здійснення процесуального керівництва у кримінальному провадженні за фактом створення та діяльності на тимчасово окупованій території півострову незаконних збройних формувань (далі – НЗФ), разом з Головним управлінням Національної поліції в АР Крим та м.Севастополі здобули достатньо доказів причетності громадянина Республіки Сербія у діяльності НЗФ «Самооборона Севастополя». У зв’язку із чим, вказаному громадянину повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України», – сказано у повідомленні прес-служби.

У відомстві додають, що протягом лютого-березня 2014 року «громадянин Республіки Сербія, будучи розвідником незаконного збройного формування розвідувальної групи «Северный Ветер», яка входила до складу «Самооборони Севастополя», допоміг окупаційній владі встановити контроль за стратегічними об’єктами АР Крим, лініями електропередачі та пунктів газопроводу поблизу м. Севастополь, здійснював так зване патрулювання м. Севастополь». Про діяльність групи «Северный Ветер» і її керівника Центр журналістських розслідувань писав у статті «Туристи Путіна: Олександр Франчетті».

Група «Северный Ветер» – підрозділ у складі «Самооборони Севастополя», створений громадянином Росії Олександром Франчетті 25 лютого 2014 року для здійснення «розвідувальних і контрдиверсійних функцій». До складу групи, як писав Центр журналістських розслідувань у статті «Деян Берич. Медіа-прихисток для снайпера», входив громадянин Сербії Деян Берич, який з початку збройної агресії РФ на Донбасі брав участь у бойових діях на боці проросійських сил у якості снайпера. 

Нагадаємо:

  • Слідчі Головного управління Нацполції в АРК і Севастополі спільно з прокуратурою АРК повідомили про підозру в участі в незаконному збройному формуванні 46-річному громадянину РФ Олександру Франчетті, який у лютому-березні 2014 року під час незаконної окупації Криму Росією очолював розвідувальну групу «Северный Ветер» у складі так званої «Самооборони Севастополя».
  • В лютому 2019 року слідчий відділ ГУв АРК та Севастополі оголосив у розшук керівників та учасників спецпідрозділу «Рубеж», який входив до складу незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя». У списку – особи, які були встановлені Центром журналістських розслідувань у спецпроекті «Шуцмани Путіна».
  • 23 березня ГУ Нацполіції в АРК та Севастополі повідомило про підозру у створенні незаконних збройних формувань та посяганні на територіальну цілісність України двом учасникам так званої «Самооборони Криму».
  • З початку 2019 року правоохоронці АРК оголосили в розшук 28 учасників незаконного збройного формування «Самооборона Криму», які вчиняли злочини під час окупації півострову Росією. Загалом, починаючи з 2018 року в розшук оголошено 165 представників, у тому числі й керівників, «Самооборони Криму». Щодо 1400 осіб, які входили до незаконного збройного формування, встановлено повні анкетні дані.
  • У кінці квітня 2019 року Нацполіція АРК встановила ще двох учасників незаконного збройного формування «Самооборона Криму».