У Повітряних силах повідомили, що російський літак А-50 тримається подалі від України

Війна
Літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50У ПКС РФ на російському аеродромі Кримськ. 27.12.2023. Фото: t.me/andriyshTime

Російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50, який був сьогодні помічений в повітряному просторі, тримається подалі від українського кордону.

Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«Літак дальнього радіолокаційного виявлення здійснює радіолокаційну розвідку вглиб території України на відстані до 600 км від місця свого знаходження. В цьому радіусі він фіксуватиме повітряні цілі на території нашої держави – це можуть бути безпілотники і літаки, і навіть пуски ЗРК, і, звичайно, радіолокаційні станції, які мають певне випромінювання. Для того, щоб проводити розвідку і надавати на той самий командний пункт Іл-22 чи на інші наземні пункти управління, де матиме цю інформацію для використання її в бойових діях. Тому цей літак є важливим, Україні б теж не завадило разом з F-16 отримати і такий літак, може пізніше, для того, щоб збільшувати спроможності нашої авіації. Таким чином, це дійсно потужний літак, від якого ефективність застосування військ зростає», – повідомив Ігнат.

За словами речника, 19 січня російський літак А-50 був зафіксований українськими військами, однак він тримався подалі від українських кордонів.

«Сьогодні дійсно зранку він був зафіксований, щоправда так близько не підлітав. Він був і в інші дні, нічого тут дивного немає – один літак збили, на його місце прилетів інший. Але те, що тих літаків, яких є одиниці в бойовому робочому стані, на пальцях однієї руки можна порахувати, один знищений, ну, прилетів інший. Бо ворог їх використовує фактично щодня», – повідомив Ігнат, додавши, що з ним у парі завжди працює російський Іл-22.

За словами речника, наразі літак А-50 в повітряному просторі не спостерігається, однак не виключено, що він повернеться.

Також Ігнат повідомив, що зараз в районі Запорізької, Миколаївської областей перебуває чимала кількість російських БПЛА «Зала», SuperCam, «Орлан-10», за допомогою яких ворог активно моніторить лінію бойового зіткнення, аби завдавати ударів артилерією та іншими засобами саме на південному напрямку.

Як повідомляв ЦЖР, увечері 14 січня 2024 року Повітряні сили ЗСУ збили над Азовським морем два важливих російських повітряних судна − літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління Іл-22М.

Схоже, операція Повітряних Сил ЗСУ зі знищення ворожих літаків дальнього радіолокаційного виявлення А-50У та повітряного пункту управління Іл-22М не обійшлася без партизан, які у наприкінці минулого року зафіксували літак А-50У на аеродромі м. Кримськ Краснодарського краю РФ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter