Повітряні сили та ГУР знищили ще один російський А-50 в районі Азовського моря – Олещук

Війна
Літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 ПКС РФ. Фото: wikipedia.org

Повітряні Сили ЗСУ та Головне управління розвідки Міноборони в ході спільної операції 23 лютого знищили в районі Азовського моря російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 з позивним «Баян».

Про це повідомив командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук у Telegram.

«Баян, ТЬІ гдє?» А-50 із позивним «Баян» долітався! Вітаю окупантів «С Днем защитника отечества!» Святкувати треба вдома, і так, щоб Баян не порвати! Дякую Головному управлінню розвідки МОУ та усім, хто забезпечив результат!», – написав Олещук.

Він також опублікував коротке відео як в нічному небі ракета влучає у літальний апарат.

Раніше про збиття російського літака повідомили українські ЗМІ з посиланням на джерела у Силах оборони України.

Впродовж останньої години російські ресурси повідомляли про знищення А-50 у районі Азовського моря. Тоді ж стали з’являтися відео з місця подій.

На одному з них знята велика пожежа на місці падіння якогось, як каже авторка відео гелікоптера. На іншому відео, уривок з якого опублікував Микола Оніщук, знято як у нічному небу летить якийсь апарат, який відстрілює теплові пастки, а потім в нього влучає ракета.

За даними моніторингової групи Monitor, російський А-50 завершив роботу в Азовському морі о 19:05, після чого виконував переліт на Ахтубінськ.

Z-канали пишуть, шо А-50 впав у селі Трудова Арменія Краснодарського краю РФ. За їхніми повідомленнями, це робота російської ППО. Нібито пуски були здійснені з окупованого Маріуполя.

А-50 та його модифікація А-50У – це літак дальнього радіолокаційного виявлення та керування на базі військово-транспортного літака Ил-76, який здійснив свій перший політ 19 грудня 1978 року.

Як повідомляв ЦЖР, увечері 14 січня 2024 року Повітряні сили ЗСУ збили над Азовським морем два важливих російських повітряних судна − літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління Іл-22М.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter