Українські морські дрони кардинально змінили ситуацію в Чорному морі – ВМСУ

Війна
Український морський дрон Sea Baby. Фото: СБУ

Успішна робота українських морських дронів по кораблях та інфраструктурі Росії протягом періоду широкомасштабного вторгнення кардинально змінила ситуацію у Чорному морі. Внаслідок цього російські кораблі більше не почуваються вільно у західній і південно-західній частині Чорного моря.

Про це заявив речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі національного телемарафону.

«В принципі, побачити їх (кораблі РФ – ред.) навіть на південь від Криму вже велика рідкість. Ситуація змінилася, розклад змінився саме завдяки роботі українських морських дронів у першу чергу», – сказав Плетенчук.

Наскільки потужною є зброя, яку застосовує Україна, щоб вражати ворожі кораблі, він пояснив на прикладі морського дрона Sea Baby, який для спецоперацій використовує СБУ.

«Якщо інформація про 850 кг вибухівки (на борту Sea Baby – ред.) відповідає дійсності, то просто порівняймо: у ракети від комплексу С-300 бойова частина 150 кг і коли вона прилітає, то яма в діаметрі понад 10 метрів. Вона руйнує цілий під’їзд 5-поверхівки», – зазначив речник ВМСУ.

Він додав, що російська крилата ракета «Калібр» має бойову частину 450 кг і руйнує будівлю.

«Тут виходить як два «Калібри». Це дуже потужна зброя. І відповідно загроза для корабля, який розрахований на те, що в нього буде влучання. Все одно виходить перевищує навіть протикорабельну ракету», – вказав Плетенчук.

Як повідомлялось, Служба безпеки України застосовувала морські дрони Sea Baby для уражень кораблів Чорноморського флоту РФ і атак на Кримський міст.

14 лютого 20224 року у Чорному морі біля берегів окупованого Криму морські дрони ГУР Міноборони України атакували великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ «Цезарь Куников», внаслідок чого він затонув. Генштаб ЗСУ підтвердив знищення корабля. Військова розвідка показала відео атаки ударними морськими дронами Magura V5 на ВДК «Цезар Куніков».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter