Внаслідок ракетного удару ДніпроГЕС-1 не виробляє електрику, ДніпроГЕС-2 у критичному стані, пожежа на станції локалізована

Війна
Наслідки ракетного удару військ РФ по ДніпроГЕС, 22.03.2024. Фото: facebook.com/zap.gp.gov.ua

Внаслідок завданого вранці 22 березня ракетного удару російських окупантів по ДніпроГЕС обидві її частини ГЕС-1 і ГЕС-2 припинили виробництво електроенергії. Причому внаслідок прямого влучання ракети ДніпроГЕС-2 перебуває у критичному стані. Станом на зараз пожежу на станції вдалося локалізувати.

Про повідомив генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

«Під загрозою на сьогоднішній день є те, що ми втрачаємо станцію. У Запоріжжі гідроелектростанція складається з двох станцій: ГЕС-1 і ГЕС-2. ГЕС-2 – під загрозою, що працювати або не буде, або в якому об’ємі і з якою потужністю буде. Саме через влучання. Тому що дві ракети прилетіли прямим попаданням. Одна ракета прилетіла по підкранових балках і влучила в опору. Тобто ГЕС-2 в критичному стані. ГЕС-1 зараз теж не працює. Тому ми робимо всі заходи, щоб піднімати затвори і спрацьовувати воду. Прийдеться відновлювати повністю машинний зал і електричне обладнання. Наслідки ми прорахуємо протягом дня і будемо розуміти, що відбулося. І чи зможе вона (ГЕС-2 – ред.) працювати. І якщо зможе, то чи в обмеженому режимі, чи взагалі не зможе певний період ГЕС-2 працювати», – сказав Сирота в ефірі Радіо Свобода.

Він запевнив, що ризику прориву греблі ДніпроГЕС немає.

За словами гендиректора «Укргідроенерго», гребля є потужною спорудою, як і агрегати, що розташовані внизу гідроелектростанції, а верхня частина станції і машинний зал є дещо слабшими. Під час пожежі у машинному залі робота станції припиняється, додав він.

Пізніше в ефірі національного телемарафону Сирота повідомив, що на ДніпроГЕС локалізували пожежу, рятувальники намагаються дістатися машинного залу ГЕС-2.

«Ще працює ДСНС. Дуже великий об’єм пошкоджень, ще не можемо до всіх місць дістатися, щоб оглянути», – сказав Сирота.

Він наголосив, що зараз важко оцінити час, необхідний для відновлення роботи станції. Однак відомо, що влучання відбулося саме у машинний зал ГЕС-2.

«Думаю, до кінця дня ми зможемо приблизно визначити, що нам вдалося зберегти, що можна буде під’єднати до енергосистеми, а що потребуватиме багато часу для відновлення», – розповів Сирота.

За його інформацією, на станції ще є задимлення, однак пожежа локалізована. Фахівці поки що не мають доступу до машзалу.

Як повідомлялось, вранці 22 березня 2024 року російські окупанти атакували ракетами ДніпроГЕС у Запоріжжі, на станції виникла пожежа, але загрози прориву плотини немає.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter