Лубінець звернувся до ООН та МКЧХ через страту військовими РФ українських військовополонених біля Кринок, прокуратура почала розслідування

Війна
Українські військовополонені, страчені військовими РФ біля с.Кринки на Херсонщині. Фото: facebook.com/pho.gov.ua

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав ООН та Міжнародний комітет Червоного хреста задокументувати факт вбивства російськими військовими трьох беззбройних українських полонених біля Кринок на Херсонщині. Херсонська обласна прокуратура розпочато досудове розслідування за фактом чергового воєнного злочину російських окупантів.

Як повідомляє Офіс Омбудсмана України, 7 квітня соцмережі розповсюдили відео розстрілу російським військовими українських військовополонених. За попередньою інформацією, сталося це біля села Кринки на Херсонщині. На відео видно, що троє беззбройних українських воїнів лежать у рівчаку, а російські окупанти умисно їх розстрілюють.

«Убивство військовополонених є зухвалим порушенням Женевської конвенції про поводження військовополоненими та тяжким міжнародним злочином. Такі випадки, на жаль, непоодинокі та є системною практикою підступного ворога», – заявив Лубінець.

Омбудсман України негайно звернувся з офіційними листами до ООН та МКЧХ щодо чергового порушення РФ норм міжнародного гуманітарного права, аби організації задокументували цей факт.

Як зазначив Лубінець, це має стати доказової базою для трибуналу над злочинцями.

В свою чергу Херсонська обласна прокуратура повідомила, що за її процесуального керівництва розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч.2 ст.438 КК України).

«7 квітня 2024 року в одному з telegram-каналів опубліковано відеозапис, де зафіксовано, як російські військові розстрілюють трьох полонених українських військовослужбовців. В описі під записом зазначено, що подія відбулась поблизу Кринок Олешківської громади Херсонської області. На записі видно, що представник ЗС РФ здійснює у беззбройних нерухомих військових кілька пострілів, ймовірно з автомату», – йдеться у повідомленні.

Як вказали у прокуратурі, вкотре представники країни-агресора показово ігнорують положення Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими, що свідчить про підтримку таких дій найвищим командуванням російських збройних сил.

Досудове розслідування проводиться ГУ Нацполіції у Херсонській області.

Як повідомлялось, Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) зафіксувала страту російськими окупантами 32 полонених українських військових за період з 1 грудня 2023 по 29 лютого 2024 року, що набагато більше, ніж за будь-який із попередніх періодів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter