Війська РФ готуються до нової провокації на ЗАЕС – розвідка

Війна
ЗАЕС

За інформацією української розвідки, війська РФ готуються до нової провокації на території тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції та хочуть звинуватити в цьому Україну.

Про це інформує Генеральний штаб ЗСУ.

“Росія є єдиним терористом у світі, який тримає в заручниках атомну станцію та використовує її для шантажу України та усього світу”, – йдеться в повідомленні.

У Генштабі наголосили, що лише впродовж останніх кількох тижнів російська армія намагалася звинуватити Україну та перекласти на неї відповідальність за використання дронів для обстрілів обʼєктів атомної електростанції.

У відомстві заявили, що наша країна відповідально ставиться до безпеки ядерних обʼєктів. Безпека станції не може бути гарантована, доки російські загарбники перебувають на території Запорізької АЕС.

Як повідомлялося, на Запорізькій АЕС стався черговий блекаут, існувала загроза радіаційній безпеці. Згодом стало відомо, що “Укренерго” відновило роботу високовольтної лінії, яка необхідна для енергозабезпечення потреб Запорізької атомної електростанції. Наразі станція вже перейшла з резервної на нормальну схему живлення.

Як повідомлялось, 4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків. 21 липня Енергоатом повідомив, що окупанти завели важку техніку до машинної зали енергоблоку. Російська окупаційна влада обмежує присутність українських співробітників на станції. Російські військові майже щодня обстрілюють майданчик захопленої ними ЗАЕС, а сама станція замінована.

5 жовтня 2022 року Володимир Путін підписав «указ», у якому доручив «передати в управління РФ» Запорізьку атомну електростанцію, яку захопили російські військові.

29 вересня 2023 року 69 країн на Генеральній конференції МАГАТЕ підтримали резолюцію про повернення Запорізької АЕС під контроль України. 23 листопада 2023 року Євросоюз і низка країн закликали РФ негайно вивести свої війська, техніку, обладнання та інший персонал із незаконно захопленої Запорізької АЕС, а повний контроль над станцією повернути компетентному українському персоналу.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter