Загарбники планують розсилати мешканцям ТОТ України електронні повістки – ЦНС

Війна
Фото: ТАСС

Міноборони РФ з 1 листопада почне розсилати російським призовникам електронні повістки, відповідно такі ж повістки будуть надсилати і жителям тимчасово окупованих територій України. Повістка вважатиметься врученою через сім днів після її розміщення в російському Єдиному реєстрі військового обліку. Зважаючи на відсутність зв’язку на окупованих територіях, чоловіки можуть не знати про надсилання повістки і тому притягатимуться до відповідальності за неявку в окупаційний військкомат.

Про це повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС).

«Злочинний кремлівський уряд опублікував постанову про роботу Єдиного реєстру військового обліку. Отож з 1 листопада Міноборони РФ почне його повноцінно використовувати, зокрема розсилаючи призовникам електронні повістки. Електронну повістку вважатимуть врученою через сім днів після її розміщення в реєстрі. У такий спосіб путінська влада готує новий мобілізаційний ресурс для вбивств в Україні», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, на тимчасово окупованих територіях практично відсутній зв’язок не лише з Україною, а й всередині незаконних формувань.

«Тепер кожен мешканець ТОТ чоловічої статі після 1 листопада буде вважатися злочинцем і притягатиметься до відповідальності за неявку в окупаційний військкомат. Адже, більшість населення окупованих територій не мають доступу до інтернету і відтак і отримати інформацію про свою електронну повістку. Відомо про випадки, коли люди не могли через відсутність зв’язку викликати рятувальників на пожежі чи лікарів до хворих», – вказують у ЦНС.

27 квітня 2024 року уряд РФ опублікував постанову про правила роботи двох електронних баз даних – Єдиного реєстру військового обліку та пов’язаного з ним реєстру повісток. На цей документ чекали з весни 2023 року, коли в Росії було ухвалено поправки до законів про електронні повістки.

У Реєстрі військового обліку, який запрацює з 1 листопада 2024 року, зберігатимуться докладні звіти про військовозобов’язаних. Повідомлення про потрапляння до реєстру та всі зміни в ньому (наприклад, про надсилання повістки) надходитимуть на сайт «Держпослуги».

Повістки будуть розміщені в реєстрі повісток. Коли це станеться, військовозобов’язаний отримає повідомлення на «Держпослугах» (одночасно йому надішлють паперову повістку). Не пізніше ніж через сім днів повістка вважатиметься врученою – і автоматично почнуть запроваджуватися пов’язані з нею заборони.

Як повідомлялось, 11 квітня Держдума РФ ухвалила пакет поправок до законів, який передбачає створення єдиного реєстру військовозобов’язаних. Документ юридично прирівнює електронні повістки до паперових і забороняє росіянам, які ухиляються від призову, виїжджати за кордон, брати кредити і продавати нерухомість. 14 квітня президент РФ Володимир Путін підписав закон.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter