Останні масовані атаки РФ завдали збитків енергетиці України на понад мільярд доларів – Галущенко

Війна
Наслідки ракетного удару військ РФ по ТЕС компанії ДТЕК, 27квітня 2024 року. Фото: t.me/dtek_ua

Після останніх масованих атак РФ на об’єкти української енергетичної інфраструктури протягом останніх місяців ситуація в енергосистемі досить складна. Міненергетики оцінює збитки на понад мільярд доларів.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону.

«На сьогодні йдеться про суми збитків на понад мільярд доларів. Але атаки продовжуються, і очевидно, що збитки будуть зростати», – сказав Галущенко.

Він наголосив, що основних пошкоджень внаслідок масованих атак зазнали об’єкти теплової та гідрогенерації, а також системи передачі електроенергії. Водночас тривають щоденні атаки на різні види енергооб’єктів дронами, балістикою або артилерією.

«Система на сьогодні стабільна, але ситуація досить складна», – зазначив міністр, додавши, що завдяки сприятливим погодним умовам енергосистему вдається балансувати потужностями відновлюваної енергетики.

Найскладніша ситуація, за його словами, у Харкові. У місті діють обмеження електропостачання. В області здійснюються роботи для стабілізації ситуації та підготовки до проходження осінньо-зимового періоду.

Для проведення відновлювальних і ремонтних робіт, а також нарощування потужностей маневрової генерації залучається допомога міжнародних партнерів.

Як повідомлялося, у ніч на 27 квітня російські окупанти завдали ракетні удари по енергетичних об’єктах у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях. Згодом у ДТЕК повідомили, що були атакован 4 теплоелектростанції.

Від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року Росія майже 180 разів завдавала удари по українським ТЕС. Атака 27 квітня була четвертою великою після атак 22 та 29 березня та 11 квітня та завдала значних пошкоджень теплоелектростанціям ДТЕК.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter