Петр КОВАЛЕНКО: «Для оперативного расследования преступлений в Крыму нужно изменить законодательство»

Крым

Первая половина февраля отметилась очередной волной репрессий спецслужб России в оккупированном Крыму. Обыски, задержания, аресты четырех мусульман; исковое заявление о запрете Меджлиса крымскотатарского народа, облавы в двух селах со снятием отпечатков пальцев жителей сел, граничащих с админграницей с Херсонской областью, повестки в «военкоматы» с мобилизацией «резервистов» — все эти факты, как считают правозащитники, свидетельствуют об усилении давления на нелояльное для оккупантов население, в частности, — крымскотатарское, и нагнетание атмосферы страха для вытеснения с полуострова несогласных и инакомыслящих. В то же время, есть первые факты незаконной распродажи захваченной государственной собственности Украины, которые не находят оперативного реагирования со стороны украинских органов власти. Несмотря на понятные сложности для расследования таких преступлений на оккупированной территории, наблюдаем отсутствие оперативности, координации, а то и халатность в действиях правоохранителей и должностных лиц Украины. Почему так происходит и как исправить ситуацию – в интервью заместителя прокурора АРК Петра КОВАЛЕНКО программе «Вопрос национальной безопасности» (телепроект «Центра журналистских расследований», эфир – ТРК «Черноморская»). Общение с прокурором не ограничилось студией, поэтому в этом тексте даем дополнительно полученную информацию.

Петре Володимировичу, насамперед, хотілось би почути від вас інформацію щодо  реагування прокуратури АРК на нову хвилю репресій у Криму.

Я би хотів почати із загальних тенденцій. Ограни прокуратури, а також органи Національної поліції вживають заходів щодо відновлення порушених прав громадян. В тому числі, у Криму. Загалом, з початку існування прокуратури АРК, з вересня 2014 року, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань понад 150 злочинів даної категорії. Також органами слідства Національної поліції в Криму внесено до ЄРДР 50 кримінальних проваджень. Лише за фактами подій, яки мали місце 11 та 12 лютого, прокуратура та Нацполіція внесли до ЄРДР 28 кримінальних проваджень. Загалом насьогодні слідчими главку Нацполіції розслідується понад 260 кримінальних проваджень. Найбільш яскравим прикладом репресій є проведення масових обшуків у будинках кримськотатарських активістів. Озброєними співробітниками незаконно утвореного на території анексованого РФ півострова підрозділу ФСБ проведено ряд обшуків у будинках громадян України, чотирьох із них протиправно арештовано у зв язку з ніби-то причетністю до терористичної організації.  Тобто, були порушені основні права та свободи громадян на свободу, особисту недоторканість і недоторканість житла.

За цими фактами правоохоронними органами АРК розпочато 28 кримінальних проваджень.

Здається, держава якось уже звикла до масових порушень прав людини у Криму і цього разу кримським активістам навіть довелося іти під будівлю міністерства закордонних справ для того, щоб висловити свій протест проти мовчання Києва, що тривало майже добу. Це ситуація досить тривожна. Мабуть, вона викликана ще й тим, що у тих десятках проваджень, що підслідні Нацполіції, поки що не оголошено жодної підозри. В якому стані «старі» справи, що були відкриті за фактами порушення прав людини з перших днів окупації?

На даний час розслідується 14 кримінальних проваджень за статтею 115 Кримінального кодексу – вмисне вбивство чи зникнення без вісті особи. Також 25 кримінальних проваджень відкрито за статтею 162 КК – незаконне проведення обшуків. І за статтею 146 КК – незаконне позбавлення волі – 34 кримінальних провадження. Органи прокуратури не стоять осторонь і вживають всі передбачені законом заходи.

Screenshot_131

..а їх розслідування «похоронене» в Одесі, де знаходиться главк МВС, який жодне досудове розслідування у цих справах ще не закінчив?

Вони ведуть розслідування, по трьом кримінальним провадженням  оголошені особам підозри. Три особи перебувають у розшуку. Це, перш за все, Сергій Аксьонов —  за протиправні дії щодо позпорядження майном МДЦ «Артек». За фактом незаконного розпорядження винами колекції НВАО«Масандра» (відкупорення пляшки 240-річного вина Херес де ля Фронтера — ред.) — призначена окупаційною владою директором об єднання Яніна Павленко. І третя особа – колишній директор ТОВ «Аріве» В.Дерека, який підозрюється у привласненні чужого майна громадянина у великих розмірах.

Я правильно розумію, що жодному російському слідчому з тих, хто вели справи, в тому числі,  і по членам «групи Сєнцова», яких незаконно арештовували, катували, незаконно вивезли через кордон у Росію, жодному прокурору, який виступав обвинувачем в цих та інших сфабрикованих справах, жодному поліцейському та співробітнику ФСБ не оголошено підозру, не кажучи про обвинувачення? 

Так. Лише в січні цього року керівництвом Генеральної прокуратури України підслідність у кримінальному провадженні, що стосується справи «групи Сєнцова», визначена за Національною поліцією, за слідчим відділом главку АРК та Севастополя. До цього це здійснював інший підрозділ Нацполіції. На даний час, наскільки я володію інформацією, у слідства немає достатньо даних, які б вказували на конкретних осіб.

Окрім того, хочу зазначити, що слідчим відділом Військової прокуратури розслідується кримінальне провадження стосовно колишніх працівників Служби безпеки України, які перейшли на сторону ворога і сприяли затриманню наших громадян, а також проведенню з ними неправомірних дій.

Відомо, що в Криму з останніх візитерів був депутат ізраїльського кнесету і йому  заборонено в’їзд до України. Але весь час окупації до Криму їздять сотні  російських чиновників і політиків різного рангу. Їх не стосується норми закону про правила перетину кордону на окуповану територію?

В минулому році були внесені зміни до кримінального законодавства. Спеціально передбачена норма Кримінального кодексу, якою категорично визначено порядок в’їзду і перетину державного кордону. Вчора прокуратура Криму разом з Національною поліцією внесла до Єдиного реєстру  кримінальне провадження щодо керівника Генерального штабу Збройних сил РФ Валерія Герасимова, а також відкрито кримінальне провадження щодо міністра праці та соціального захисту РФ Максима Топіліна.

Ми більш прискіпливо стали ставитись до публікацій в ЗМІ та інтернеті, вимагати від кожного правоохоронця діяти відповідно до чинного законодавства.

DFE3B831-39C9-4555-AA09-8818350DA48F_mw1024_s_n

Тобто, тепер це буде нормою стосовно кожного російського високопосадовця, що приїздить до Криму?

Якщо будь-яка особа переступила межі закону, до нього буде прийматися відповідна до чинного законодавства міра. Для початку ми будемо реєструвати.

Також нагадаю, що за моніторингом мережі Інтернет відкрито кримінальне проваження за фактом незаконного, всупереч міжнародним санкціям, прибуття судна-кабелеукладача JIAN JI 3001 під прапором КНР (компанія судновласник Shanghai Foundation Engineering Group Co Ltd) до закритого Керченського морського порту Камиш -Бурун. Досудове розслідування кримінального провадження, відкритого за ч.2 статті 331-1 ККУкраїни, ведуть слідчі управління СБУ у Херсонській області.

9 грудня минулого року також було розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного проведення так званою «Радою міністрів» Криму акціону, на який виставлено 36,4 га землі, що належить держпідприємству «Гурзуф», за ч.5 ст.191 ККУ. Це свідчить про те, що посадові особи незаконно утвореного органу заволоділи майном, яке належить державі Україна, в особливо великих розмірах з метою його подальшого відчудження у власних інтересах чи  інтересах третіх осіб.

виноградники алекперова (1)

Чому не накладається судовий арешт на землі та інше майно «Масандри»? 

Якщо був би накладений арешт на майно, виноградники не перейшли би в чужу власність. Теба всім оперативніше діяти. І коли на «вишки Бойко», землю, цінності буде накладено арешт, цивілізоване суспільство не захоче зв’язуватись з цими питаннями. Вони будуть за межами правового поля і будуть знати, що на них накладено арешт, в окупантів будуть зв’язані руки. Треба своєчасно вживати заходи і правоохоронцям, і іншим держструктурам.

Якщо є кримінальне провадження за фактом, а власник у особі держави надасть до уповноваженного слідчого органу повний перелік і документивартість цього майна, тоді будемо вирішувати питання у правовому полі щодо можливості через суди накладення на це майно арешту.

Водночас існує низка актуальних проблем, розв язання яких можливе шляхом законодавчого врегулювання. Відповідно до закону «Про забезпечення прав і свобод  громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (ч.2.ст.12), підслідність кримінальних правопорушень, вчинених на окупованій території, визначається виключно керівництвом Генеральної прокуратури України. Це було зумовлено тим, що на час прийняття закону органи внутрішніх справ не були передислоковані на материкову частину України. Але насьогодні наявні усі засоби, передбачені законодав для належного розслідування кримінальних правопорушень, які відповідно статті 216 КПК України, підслідні  слідчими главку Нацполіції в АР Крим та Севастополі. Але, як відомо, він був відтворений у Одесі і направлення в ГПУ матеріалів кримінальних проваджень для визначення підслідності вимагає багато часу. А це не сприяє проведенню першочергових слідчих дій, швидкому і повному розслідуванню, а в окремих випадках може привести до втрати речових доказів. Тому дана норма законодавства потребує додаткового врегулювання.