«Дистанционка» под знаком вопроса

Расследования
Фото: investigator.org.ua

На запуск приобретенной ранее Министерством образования через ГП «Инфоресурс» образовательной платформы для онлайн-обучения правительство имеет менее двух недель. В МОН отмечают, что думают о возможности введения платформы в работу — тестирования уже проведены. А если платформа так и не заработает, то учителям и ученикам придется снова включаться в работу из дома с помощью подручных средств связи.

У квітні під час жорсткої фази карантину в Україні Центр журналістських розслідувань розповідав про те, як майже два роки тому Україна витратила 48 мільйонів гривень на запуск сучасної платформи для дистанційної освіти, яка досі не працює.

Через неготовність закладів освіти до різкого переходу в «онлайн» українські вчителі та учні змушені були працювати хто як може: через створені групи у месенджерах, за допомогою електронної пошти, а хто з викладачів був більш просунутий — намагався організовувати відеоуроки.

Фото: investigator.org.ua

В останні тижні навчання Уряд запустив «Всеукраїнську школу онлайн». Уроки транслювали по телебаченню та в YouTube.

Судячи із заяв урядовців, у вересні діти таки підуть до школи. Як варіант розглядається гібридна форма навчання: клас ділитимуть на дві половини, і школярі через день почергово відвідуватимуть заняття, решту часу вчитимуться онлайн.

Але, звісно, все залежатиме від рівня захворюваності на коронавірус — і зараз, в середині серпня, прогнози невтішні. Тому необхідність створення національної платформи для дистанційного навчання все ще актуальна.

У кінці 2018 року Міністерство освіти через державне підприємство «Інфоресурс» придбало програмно-апаратний комплекс для національної освітньої платформи.

Держзакупівлю підприємство оголосило у вересні, а вже у середині листопада був підписаний договір з компанією «БМС-Техно», яка мала поставити необхідне обладнання та софт.

Оплату у розмірі 100% фірма отримала через півтора місяці після підписання договору — 28 грудня 2018 року. І цього ж дня Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтями «зловживання службовим становищем» та «привласнення чи розтрата майна».

За даними слідства, що зараз веде Головне слідче управління Нацполіції, службові особи Міністерства освіти та підпорядкованого йому держпідприємства «Інфоресурс» змовилися з приватною компанією «БМС-Техно» та купили обладнання для платформи за завищеними цінами.

ДП «Інфоресурс» Фото: investigator.org.ua

На кошти на рахунках компанії був накладений арешт, але протримався він недовго — вже через місяць його зняли через суд. Кримінальне провадження відкрите і нині, хоча жодної підозри нікому не оголошено.

А 30 червня за клопотанням слідства суд продовжив строки досудового розслідування. Слідчі планують ще провести судову комплексну експертизу поставленої комп’ютерної техніки і програмних продуктів, судово-товарознавчу експертизу, щоб встановити ринкову вартість програмно-апаратного комплексу, допитати свідка — співзасновника ТОВ «БМС-Техно» … От тільки чому це все не було зроблено досі?

Відкриття кримінального провадження, на думку Тараса Шевченка, директора та співзасновника «БМС-Техно», є немотивованим і затягується на користь його конкурентів.

Про це було вказано у розширеній відповіді компанії на запит Центру журналістських розслідувань, яка надійшла невдовзі після виходу програми про освітню платформу в ефір.

Позиція ТОВ БМС Техно

 

Отже, позиція «БМС-Техно», теза перша: система була поставлена вчасно, якісна, у повному обсязі і працездатна, а також прийнята комісією МОН в кінці грудня 2018 року. Завдання розробити нову систему «з нуля» не ставилося, можна було поставити продукт, що вже існує.

Дійсно, за основу була взята система латвійського розробника. Україномовна версія цього продукту — система «Мій клас» вже використовується у Україні. Ризька компанія у 2018 році заснувала українське ТОВ «Мій клас» разом із маріупольцем Олександром Єрьоміним. У квітні 2019 року підпорядкований МОН Інститут модернізації змісту освіти схвалив систему «Мій клас» до використання у школах. Тобто, «БМС-Техно» за 48 мільйонів продало Україні те, що в нас і так вже працює.

Теза друга: кримінальне провадження було відкрито за заявою, адресованою конкретному офіцеру СБУ. Центр журналістських розслідувань писав запит до Нацполіції, щоб перевірити цю заяву, але нам відмовили у доступі до публічної інформації.

Теза третя: замовлена слідчими офіційна експертиза платформи не змогла виявити чи довести жодних порушень чи невідповідностей закупівлі.

Дійсно, експертиза вже проводилася одразу після відкриття кримінального провадження. Це підтверджують документи із судового реєстру. Тому навіщо слідчим проводити ще одну — незрозуміло.

Згідно позиції «БМС-Техно», запустити закуплену платформу в роботу можна в короткий термін. Для цього потрібно врегулювати бюрократичні моменти — отримати погодження від усіх сторін, що мають відношення до неї. Це «Інститут модернізації змісту освіти» та «Інфоресурс» — ці державні установи виступають адміністраторами платформи. Потім провести тестування — і все буде готово.

Тестуванням посадовці справді займалися. Про це Центр журналістських розслідувань дізнався з відповіді Міністерства освіти. Для цього була створена навіть окрема робоча група. Однак про результати цього тестування у відповіді не йдеться.

До слова, відповідати на запити в Міністерстві не люблять. Довелося тричі відправляти запити, постійно уточнюючи питання, аби отримати хоч якісь змістовні відповіді. На два запити нам не відповіли взагалі. Через що журналісти поскаржилися на МОН до уповноваженої з прав людини Людмили Денисової.

Після скарги надійшли одразу три відповіді, які дещо повторюють одне одну, але є і нова інформація. Про те, що Міністерство через ДП «Інфоресурс» не заявляло вимог повернути кошти, які були сплачені «БМС-Техно» за продукт, який ще не працює. Але над його запуском посадовці також нібито працюють. Інформація станом на 10 серпня: планується велика нарада за участю представників МОН, Нацполіції, експертів в галузі ІТ. І на цій нараді обговорять можливість запуску платформи. До цього в ДП «Інфоресурс» була розгорнута копія придбаної платформи, на якій випробовувалися її можливості.

Пригадайте, як систему вихваляв ексзаступник міністра освіти і науки України Роман Греба.

Роман Греба, ексзаступник міністра освіти і науки України. Фото: Радіо НВ

«Всі підручники, що використовуються в школі, будуть розміщені в електронній бібліотеці … І також там будуть розміщуватися електронні підручники. Це нове покоління підручників … Вони будуть містити інтерактивні матеріали. Це і відео, фото, музика, різноманітні моделі, 3D і так далі», — говорив Роман Греба.

Центр журналістських розслідувань слідкуватиме за тим, чи встигне Міністерство запустити онлайн-платформу до початку навчального року. Залишилося на це лише два тижні.

А якщо система так і не запрацює, вчителям та учням доведеться знову включатися в роботу з дому за допомогою підручних засобів зв’язку.