Миллионы для «друзей оккупации Крыма»

Расследования
Фото: YouTube millet

Главная задача «Международной ассоциации друзей Крыма» — легализация аннексии Крыма Россией и снятие западных санкций. Заявлялось, что в Ассоциацию входят «национальные клубы» из 30 стран мира. И Центр журналистских расследований в спецпроекте «Друзья оккупации Крыма» рассказывал о каждом, потому что очень важно знать: кто поддерживает Россию в войне против Украины, кто является агентами Москвы на Западе и проталкивает кремлевскую повестку дня в политику своей страны, и как финансируется эта деятельность.

«Друзья Крыма», которые ответили на запросы или звонки журналистов ЦЖР, уверяли, что сами покрывают все расходы на поездки в Крым, и за их пророссийскую деятельность Россия им не платит. Но если эти агенты Кремля из собственного кармана оплачивают свои перелеты через Москву в Крым и проживание в дорогих отелях ЮБК, то на кого же тогда тратят сотни миллионов Фонд Ялтинского экономического форума, на полях которого встречаются «друзья Крыма»? И как финансируется их Ассоциация, ведь де-юре она не существует. Мы «походили» по российским закупкам и реестрам, поэтому можем рассказать, на каком топливе работает эта пропагандистская машинка.

Попри гучну назву, ви не знайдете «Міжнародну асоціацію Друзі Криму» (МАДК) у російському держреєстрі юридичних осіб. Тобто, вона є неформальним об’єднанням. Власне, сайт, форуми та медійна активність — єдине, що тримає ці «клуби» до купи. Але без грошей тут не обійтись. То як же фінансується організація, яка не є юридичною особою?

Структури і люди

Для початку нагадаємо, що зустрічі членів МАДК проходять під час Ялтинського економічного форуму — найбільшого заходу зі статусом міжнародного, які щорічно Росія проводить у Криму. «Друзі Криму», хоч і не є в своїй переважній більшості бізнесменами, також беруть участь у форумі, на полях якого проводять свої зібрання, допомагаючи створювати ілюзію масовості іноземної участі. Тож логічно було б припустити, що й фінансуються заходи з одного бюджету.

Ялтинський міжнародний економічний форум (ЯМЕФ) юридично оформлений як Фонд з однойменною назвою. Його засновниками є три юридичні особи:

  • Загальноросійська громадська організація «Ділова Росія», президентом якої є Павло Тітов, голова ради директорів ГК «Абрау-Дюрсо» і син її бенефіціара та бізнес омбудсмена РФ  Бориса Тітова. Тітов-старший нещодавно засвітився у розслідуванні  Олексія Навального про палац Путіна біля Геленджику: винарня «Дивноморье» та 300 га виноградників, орендованих тов «Лазурная ягода» входили до активів «Абрау-Дюрсо», у 2018 році вони перейшли до друга Путіна Тимченка. Коментуючи розслідування, Путін віджартувався, що після відставки влаштується консультантом до Тітова. 

Павло Тітов, голова ради директорів винного дому «Абрау-Дюрсо» Фото: ТАСС

  • ТОВ «Проксі центр» Сергія Лазуткіна. Компанія спеціалізується на організації  форумів і самітів державного та міжнародного рівня, зокрема, бере участь в організації Петербурзького міжнародного економічного, Російського  інвестиційного та інших  форумів РФ, заходів Олімпійських ігор та Чемпіонату світу FIFA у 2018 році. «Проксі центр» реалізує в Криму низку проектів, залучаючи на підсанкційний півострів російських та іноземних культурних діячів. За підтримки компанії у Криму  пройшли гастролі балетної трупи  Олега Виноградова, в яку входять артисти із кількох країн світу, та концерт італійського диригента Фабіо Пірола з петербурзьким оркестром «Північне місто», знімався фільм «Крим піднебесний», Лазуткін також анонсував створення Космоцентру.

Сергій Лазуткін, гендиректор ТОВ «Проксі Центр» Фото dp.ru

  • Державна автономна установа «Діловий і культурний центр Республіки Крим» (ДКЦ РК), нині яку очолює Сергій Калмиков, колишній засновник і керівник «ВР Медіа Груп» (інформагентства «Вся Росія» і BRICS News Agency). До лютого 2020 керівником установи був Ярослав Іванченко, засновник ВАТ «Агентство із залучення іноземних інвестицій», ТОВ «Русагроіновації» і ТОВ «Прибережне», зареєстроване в Євпаторії у 2019 році. Нині Іванченко працює директором інституту філології, історії і мистецтв в Ялтинській філії привласненого РФ  Таврійського університету ім. Вернадського, випускником якого був у 1977 році. 

Сергій Калмиков, директор «ДКЦ РК»               Фото: atz69.ru

ДКЦ  зареєстрований у 2015 році у Москві, в бізнес-центрі на Новому Арбаті. Єдиним засновником цього начебто кримського ділового і культурного центру є … місто Москва як суб’єкт федерації. А права засновника, тобто, міста Москви, здійснює …. Постійне представництво «Республіки Крим» при президентові РФ, утворене кримським начебто «урядом».

Керівник представництва Георгій Мурадов — кар’єрний дипломат, який перед окупацією Криму трудився у Россотрудничестве, федеральному агентстві з багатим КДБістським минулим. 

З 2014 -го Мурадов є свого роду «смотрящим» Кремля у маріонетковому «уряді» окупованого Криму, де займає посаду «віце-прем’єра». Саме він є куратором і натхненником Асоціації друзів Криму, однак це лише частина його місії. В цілому він виконує функції такого собі неформального міністра закордонних справ Криму, тобто, відповідає за міжнародний напрямок, а точніше — за легалізацію анексії Криму Росією та зняття міжнародної ізоляції з санкціями вкупі.

Георгій Мурадов, кримський «віце-прем’єр», представник «Республіки Крим» при президенті РФ Фото: rk.gov.ru

Тітов, Лазуткін та Мурадов, як можемо здогадуватись, пильнують і за фінансовими потоками ЯМЕФ — кожен на своєму напрямку. Потоки наповнюються із багатьох джерел, а найбільш повноводним, звісно, ж є федеральний бюджет.

Однак, як виявилось завдяки відкритим даним про закупівлі робіт і послуг для кримських форумів, фінансових струмочків немало. Як свідчать дані російського порталу держзакупівель, у 2016 -2018 роках  державні компанії та заклади перерахували у Фонд Ялтинського міжнародного економічного форуму більше 50,3 мільйона рублів — начебто за рекламні послуги, які їм надаватимуться під час форуму.

Серед тих, хто скинувся у ці два роки, найщедрішим виявився підсанкційний Російський національний комерційний банк (РНКБ) — його внесок 38 млн. рублів, п’ять мільйонів перерахував украдений в України «Чорноморнафтогаз», шість мільйонів — акціонерне товариство «Россети Кубань». 

Примітно, що серед замовників послуг Ялтинського міжнародного економічного форуму також виявились Південно-Російський політехнічний інститут імені Платова і Курчатовський інститут, а також Фонд сприяння реформуванню ЖКХ. Одним словом, з миру по нитці — Криму міжнародну тусовку, економічний ефект від якої дуже сумнівний. Адже головна мета економічного форуму — залучення іноземних інвестицій у підсанкційний Крим — не досягнута.

Зазначимо, що даних закупівель Фонду ЯМЕФ — і ролі постачальника, і в ролі замовника — за  останні два роки у відкритих джерелах знайти не вдалося. Уявити, що такий масовий і затратний захід обходиться без закупівель — неможливо. Отже, або дані приховують, або ж усі закупівлі робіт, послуг і товарів вивели на фірми-прокладки. 

«Постійне представництво РК при президенті РФ», очолюване Георгієм Мурадовим, має непогане бюджетне фінансування. Формально — з кримського бюджету, однак відомо, що казна окупованої республіки на 85% дотується із бюджету федерального.  За роки своєї діяльності ДКЦ заключив контракти на закупівлю послуг і товарів на суму 135,6 млн рублів. 

Окрім створення комфортних умов для співробітників — оренда приміщення на Новому Арбаті і  автомобілів з транспортного комбінату російської ДУСі, придбання меблів, кавоварок і т.д., постпредство замовляло послуги із організації/проведення :

— прес-туру іноземних журналістів економічних видань в Крим, та туру представників кримських НУО — закордон для участі в роботі міжнародних і зарубіжних організацій;
— низки міжнародних круглих столів у Москві і Криму; прибуття і перебування в Москві членів іноземних делегацій «на запрошення Глави Республіки Крим» і постпредства;
— участі представників міжнародних організацій російських співвітчизників і зарубіжних громадських діячів в Міжнародному фестивалі «Великое русское слово» і Лівадійському форумі Русского мира (м Ялта, Крим);
— Міжнародного конгресу «Візантійський спадщина Криму»…

І це лише незначна частина активностей Постпредства «РК» і лише частина коштів, які витрачаються на заходи, що пропагують «російський Крим» і спрямовані на зняття міжнародної ізоляції окупованого півострова.  

Гроші і підрядники ДКЦ 

Тепер про фінансування заходів Асоціації друзів Криму, які адмініструє ще один із засновників Ялтинського економічного форуму — «Діловий і культурний центр Республіки Крим» з московською пропискою. За 5 років роки свого існування ДКЦ виступив у ролі замовника у 78 державних контрактах на суму 107 мільйонів 581 тисяча рублів. Завдяки вказаним у контактах предметах закупівлі, ми можемо судити, скільки ж коштів витрачено на вояжі друзів окупації Криму та заходи, які проводить діловий і культурний центр.

Розглянемо ймовірні видатки на прикладі історії активностей Хендріка Вебера, головного «друга Криму» у Норвегії, про якого ми розповідали раніше. Разом з дружиною Меттою Розенлунд він очолює некомерційну організацію «Народна дипломатія — Норвегія», засновану 1 серпня 2017 року та зареєстровану в окрузі Вестленд.

«Головна мета нашої організації — визнання Криму законною частиною Російської Федерації і зняття санкцій», — вказано на сторінці норвезького «клубу» на російському сайті «друзів Криму».

Хендрік Вебер і його дружина Метта Розелунд, Сімферополь 18 березня 2018 р. Фото: Facebook Weber Rosenlund

У 2019 році Вебер був кандидатом на норвезьких місцевих виборах від партії «Червоні» у муніципалітеті Алвер. Партія має ліворадикальне спрямування, об’єднує маоїстів і троцькістів, виступає проти капіталізму і членства Норвегії у Європейському Союзі.

Перші фотографії з окупованого Криму на facebook-сторінці норвежця Вебера датовані 13 листопада 2016 року. Хенрік згадує: «Це почалося у 2016 році. Тоді я подумав: «Ми ввели санкції проти Росії і Криму». І тоді моє серце підказало мені, що не неправильно. Ми просто зраджуємо Росію».

З того часу Вебер бував у окупованому Криму так часто, що вже збився з ліку — чи то 15, чи 16 разів. У вересні 2019 року Вебер видав книгу «Крым наш — госпереворот или демократическое решение?». Книжка вийшла німецькою мовою, а у 2020-му він уже презентував її російськомовне видання зі скороченою назвою «Крим наш».

На питання чиїм коштом видаються його книги і хто оплачує вояжі проросійських діячів з Норвегії до окупованого Криму, що супроводжуються насиченою туристичною програмою, Хендрік Вебер, відповідає, сміючись.

«Завжди одне й теж питання! Багато людей думають, що за мої поїздки платить Кремль, але все це — за власний рахунок. Це мої власні кошти, і я сам плачу за подорожі до Криму», — казав Вебер в інтерв’ю ЦЖР.

За власний кошт, треба розуміти, Хендрік Вебер їздить і до окупованої частини Донбасу, де він незаконно побував, як він каже, «приблизно чотири рази». Збройний конфлікт він називає «війною незаконного українського уряду проти мешканців сходу України». Але це ще не всі антиукраїнські активності Хендріка Вебера, дещо він робить і на території власної країни. Наприклад, організовує проведення міжнародної конференції «Крим у геополітичній перспективі» в Осло, яка планувалась у 2020 році, однак через пандемію коронавірусу була перенесена на невизначену дату.

Отже, якщо Вебер не помилився, то на окупованих Росією територіях України він був більше 20 разів. Літаки із Алверу туди не літають. Тож дрібному бізнесмену і політику треба було дістатись Осло, звідти — прилетіти до Москви, а з Москви — до Сімферополя, і потім ще автомобілем — до Ялти. І назад. І так півтора десятка разів. Плюс готелі, харчування і пересування півостровом.

Чималенька сума набереться, особливо якщо її помножити на два — адже Хендрік вояжує до Криму разом із дружиною. А ще ж видання книги про Кримнаш двома мовами. І можна уявити, який би бюджет мала міжнародна конференція в Осло. І якщо ці норвежці та інші «друзі Криму» оплачували свої незаконні подорожі до Криму та заходи вдома, то на кого ж тоді витратив понад сотню мільйонів рублів «Діловий і культурний центр» імені Мурадова?

Заглянемо у бази російських державних закупівель. Минулого року ДКЦ закупив послуги із організації конференцій та виставок, послуги з надання місця тимчасового проживання для їх учасників, послуги з виробництва відеороликів з кримської тематики для міжнародної аудиторії і ще багато чого.

Найбільший підрядник «Ділового і культурного центру РК» в Москві — компанія «Віза КОНКОРД» травел» (засновник і гендиректор Ашот Мкртчян). Сума контрактів з нею — 17 мільйонів 373 тисячі рублів. Ця компанія — основний постачальник авіаквитків для учасників і організаторів заходів, які проводить ДКЦ. Вона ж є постійним переможцем тендерів, які проводить Россотрудничество — там вона натендерила вже біля 70 мільйонів рублів.

Ашот Мкртчян, гендиректор компанії «Віза КОНКОРД» травел» (крайній праворуч) Фото: amadeus.ru

«Віза КОНКОРД» травел» має широкий діапазон видів діяльності — вона ж надала ДКЦ послуги з організації і проведення презентації республіки Крим у посольстві РФ у Китаї (Пекін). Усього-то за 3 млн 758 тис рублів. Послуги цієї ж компанії з організації і проведення «Міжнародного круглого столу «Антиросійські санкції. Кримський прецедент» коштували 1,6 млн. рублів. Споріднена «КонкордБізнесСервіс» допомогла провести презентацію інвестиційного, туристичного і культурного потенціалу окупованого Криму в Тель-Авіві, Ізраїль за 3,8 млн. руб. 

«Діловий та культурний центр РК» також профінансував забезпечення участі представників неурядових організацій у заходах на міжнародних майданчиках — ОБСЄ та ООН. (Про кримські GONGO — фінансовані з бюджету РФ квазігромадські організації і діячів, які структури, підконтрольні Мурадову, просувають на міжнародні майданчики, детально можна почитати тут).

На другому місці за сумою контрактів — «Всесвітня туристична компанія «Рустур», засновниками якої є постачальник ДКЦ №1 — «Віза КОНКОРД» травел» та чергова GONGO — «Международный совет российских соотечественников» , утворений «соотечественниками» з Латвії, Естонії, Вірменії та Молдови. Голова МСРС — Гасан Мірзоєв, президент Гільдії російських адвокатів і  Міжнародної асоціації російськомовних адвокатів, через яку, зокрема,  фінансуються і «друзі Криму» у Великій Британії.

Гасан Мірзоєв Фото: Youtube Vsemirnaya Rossia

Отже, «Рустур» надала послуги «кримському» центру на 6,7 млн рублів. Хоча предмети закупівлі означені як «творчество художественное» чи «услуги по поддержке исполнительских искусств», мова йде про проведення все тих же виставок-презентацій потенціалу Криму закордоном. За 2,2 млн рублів компанія надала послуги з організації виставки-презентації інвестиційного, туристичного і культурного потенціалу окупованого Криму у Ханої, столиці В’єтнаму. за 2,05 млн.рублів — у Болгарії, а також у Сербії (1,9 млн).

Два контракти з ДКЦ РК мала ялтинська компанія «Лівадія Груп», що надає послуги для тимчасового проживання і управляє трьома готелями в Лівадії (Ялта). Майже п’ять мільйонів на здачі приміщень в оренду заробило АТ «Олімп», у якого також винаймає приміщення на Новому Арбаті  і кримське «представництво» при президенті РФ (за минулий рік орендна плата склала більше 12 млн рублів).

До речі, єдина книга, видавництво якої було оплачено центром минулого року, обійшлася у 398 тис рублів за 500 екземплярів. Можливо, це і є російський наклад книги Хендріка Вебера, але не ручаємось — знайти відкриті видавничі дані про неї не вдалося. Ще 200 тис. було ДКЦ заплатив за письмовий переклад. А за виробництво серії пропагандистських відеороликів — 580 тисяч рублів.

Примітно, що абсолютна більшість закупівель, які проводить «Діловий та культурний центр РК», відбуваються за неконкурентних умов, тобто, послуги чи товари закуповують у єдиного постачальника. І це — пряма вказівка на потенційну корупційну складову. Постійні постачальники ДКЦ відомі подібними скандалами. Приміром, компанія «Віза КОНКОРД» травел» отримала право на забезпечення квитками російських спортивних збірних. У 2019 році її було викрито на постачанні квитків на рейси Аерофлоту удвічі дорожче, ніж у звичайних касах. 

Тож кримська годівничка, яку за роки окупації збудували борці за русскій Крим, виглядає досить привабливою для бізнесів, наближених до влади і квазігромадських структур, через які Росія просуває свої інтерси закордоном.. Зазначимо також, що готельний комплекс Mriya Resort & SPA, де проходить Ялтинський міжнародний економічний форум та зустрічі «друзів Криму», і ТОВ «Гарант СВ», через яке курортом володіє Сбербанк Росії, у 2018 році  потрапили під санкції США. У повідомленні мінфіну США про застосування санкцій вказувалось, що  Mriya Resort є місцем проведення ЯМЕФ, найбільшого пропагандистського заходу Росії в Криму. Така ж доля може спіткати і організаторів форуму —  засновників його Фонду, особливо близьких до оточення Володимира Путіна та імплементаторів спроби анексії Криму. Ми назвали немало імен. І далі буде…

Відеоверсію розслідування можна подивитись тут: