Кабмин не изменил тариф на электроэнергию для населения

Новости
электричество
Фото: РБК-Украина

Кабмин не изменил тариф на электроэнергию для населения, оставив цену на уровне 1 грн 68 коп за кВт/ч.

Об этом во время заседания правительства заявил премьер Денис Шмыгаль.

«Сегодня мы продолжаем механизм действия возложенных социальных обязанностей (ПСО) до 30 июня. Цена для людей на электроэнергию остается без изменений — 1 грн 68 коп за кВт/ч», — заявил Шмыгаль.

«Кроме того, новые правила устанавливают, что государственные компании «Энергоатом» и «Укргидроэнерго» будут осуществлять продажу электроэнергии напрямую поставщикам универсальных услуг по двусторонним договорам, без посредника в виде ГП» Гарантированный покупатель», — добавил он.

Председатель парламентского комитета по энергетике и депутат «Слуги народа» Андрей Герус сообщил, что российская группа VS Energy, которая контролирует 10% распределения электроэнергии в Украине, изменила структуру собственности. Российский бизнесмен Михаил Воеводин стал единоличным акционером группы VS Energy.

Как сообщалось, в июле 2020 года Верховная Рада приняла закон о снижении «зеленого» тарифа и компенсацию не менее 20% выплат по нему из государственного бюджета.

Кабінет міністрів 10 червня підписав «Меморандум про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань в сфері відновлюваної енергетики». Меморандум передбачає, що виробники відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів, який передбачає їх зменшення. Зокрема, для всіх об’єктів електроенергетики, які виробляють сонячну енергію, передбачається зменшення тарифів на 15%, для об’єктів, які виробляють електроенергію з енергії вітру – на 7,5%. Також українська влада зобов’язується визначити і затвердити річні квоти підтримки «зеленої» енергетики і забезпечує проведення аукціонів з розподілу таких квот.

Як повідомлялося, уряд планує підвищення тарифів на електроенергію для населення: серед запланованих Кабміном ініціатив для забезпечення фінансової стабільності енергетики в умовах кризи – перегляд тарифів на електроенергію для населення та перегляд «зеленого тарифу». Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Кабінет міністрів не планує в цьому році підвищувати тариф на електричну енергію для населення.

  • Тарифи на електроенергію невпинно зростатимуть. 30 квітня НАЕК «Енергоатом» розмістила інформацію про те, що виробництво найдешевшої на ринку атомної електроенергії зменшиться. Міністерство енергетики встановило новий прогнозний баланс на 2020 рік. Згідно документу виробництво атомної енергії зменшиться на 8,6%. Три енергоблоки на Запорізькій та Рівненській АЕС виведуть в резерв, а потужність семи блоків на Южно-Українській, Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській атомних електростанціях зменшать. При цьому програє населення та промисловість, держава зазнає мільйонних збитків, у прибутку буде лише один бізнес – Ріната Ахметова. 
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Зменшення потужностей АЕС – збільшення доходів Ахметова.