Путін підписав «закони» про нелегітимну анексію українських областей. Зеленський закликав світ створити спецтрибунал

Новости
путин

Президент Росії Владімір Путін підписав ухвалені напередодні Держдумою та Радою Федерації «закони» «про прийняття до складу РФ» чотирьох окупованих областей України – Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької.

«Документи» опубліковано на офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ.

Тепер ці області в Росії вважають «своїми територіями», а їхні жителі автоматично для РФ стали її «громадянами», якщо протягом місяця не подадуть заяви про бажання залишити за собою колишнє громадянство.

Путін призначив «керівників» цих регіонів у статусі «тимчасово виконуючих обов’язки». Свої «посади» як ватажків «ЛДНР» зберегли Денис Пушилін і Леонід Пасічник, а як «губернатори» – колаборанти Володимир Сальдо та Євген Балицький.

Україна та міжнародна спільнота не визнають цього «приєднання», яке суперечить будь-яким нормам міжнародного права та було вчинено на підставі сфальсифікованих псевдореферендумів, які до того ж проходили під силовим тиском з боку російських військових.

Діяльність Міжнародного кримінального суду має бути доповнена спеціальним трибуналом щодо злочину російської агресії проти України – «щоб він зміг покарати тих, кого, на жаль, не може дістати Міжнародний кримінальний суд і всі інші наявні судові інституції світу», заявив президент Володимир Зеленський на публічних дебатах «Війна та право», що тривають у межах «Ночі права» (La Nuit du Droit), ініційованої головою Конституційної ради Франції Лораном Фабіусом, повідомляє пресслужба президента.

Зеленський нагадав слова з вироку Нюрнберзького трибуналу про те, що «злочини проти міжнародного права скоюються конкретними людьми, а не абстрактними особами, і лише покаранням конкретних індивідуумів, які скоїли ці злочини, можна забезпечити дотримання положень міжнародного права».

зеленский

Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

«Усі ви знаєте, як керівництво Росії, ховаючись за брехливими розповідями про державний суверенітет, ховається від справедливої відповідальності за скоєне. Нам треба це подолати», – сказав президент.

«Але щоб отримав справедливу відповідь і первісний злочин збройної агресії, ми маємо доповнити діяльність Міжнародного кримінального суду. Маємо створити Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Щоб він зміг покарати тих, кого, на жаль, не може дістати Міжнародний кримінальний суд і всі інші наявні судові інституції світу», – додав Зеленський.

  • ЦЖР аналізує останні події і пробує спрогнозувати їхній розвиток та наслідки чергового міжнародного злочину Росії – незаконної анексії частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Упродовж минулого тижня на цих територіях Росія проводила псевдореферендуми за «приєднання» до свого складу. Про результати цих фейкових референдумів було відомо наперед, як і те, що їх легітимність визнають лише пара-трійка диктаторських режимів друзів Путіна. Перші наслідки чергового злочину Кремля – посилення санкцій проти Росії, заявка України на вступ до НАТО за пришвидшеною процедурою та відмова Києва вести переговори з Росією, поки Путін там президент.
  • Розрахунок на те, що Збройні сили України не будуть атакувати в авральному порядку анексовані землі, бо це ж тепер буцімто територія Росії яку Путін грозився захищати в тому числі і ядерною зброєю, не справдився. Українська армія щодня звільняє населені пункти на сході і півдні.
  • Дивіться докладніше у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар – Сергій ДАНИЛОВ і Ігор СЕМИВОЛОС, засновники і керівники Центру Близькосхідних досліджень.