Війна Росії проти України: хроніка 1 березня 2023 року

Новини
Фото: Facebook Генштаб ЗСУ

Сьогодні 371-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:25 Втрати Росії у війні проти України перевищують її сумарні втрати у всіх збройних конфліктах СРСР і РФ після закінчення Другої світової війни. Зокрема, щомісяця російська армія втрачаює в Україні щонайменше 5000 солдат, що принаймні в 25 разів перевищує кількість убитих на місяць під час війни Росії в Чечні та принаймні в 35 разів більше, ніж кількість убитих радянських солдат кожного місяця в Афганістані.

17:46 У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд посмертно оголосив вирок уродженцю Узбекістана Аюбу Рахімову, якого співробітники ФСБ вбили у травні 2021 року під час затримання у сімферопольському селищі Дубки в окупованому Криму. Суд визнав його винним у зазіханні на життя співробітників кримського управління ФСБ та злочинах екстремістської спрямованості.

16:35 Російські окупанти 1 березня продовжили обстрілювати Херсонську область. У селі Зміївка поранені двоє чоловіки, а у Чорнобаївці – однорічний хлопчик.

15:36 Міністерство оборони Росії стверджує, що 1 березня Україна нібито атакувала окупований Крим ударними безпілотниками, десять з яких були знешкоджені.

14:03 СБУ передала до суду обвинувальний акт щодо окупаційного «главы военно-гражданской администрации Запорожской области» екснардепа Євгена Балицького, який обвинувачується в посяганні на територіальну цілісність України. Він добровільно пішов на співпрацю з ворогом, заручився підтримкою РФ для силового захоплення влади на Запоріжжі, підписав документи про фейкове приєднання Запорізької області до Росії.

12:58 Британська розвідка вказує, що Росія крім Краснодарського краю почала запускати іранські дрони-камікадзе Shahed з території Брянської області, сподіваючись скоротити дистанцію до Києва та розтягнути сили української протиповітряної оборони.

12:01 Мешканці окупованої частини Донецької області, які отримали паспорти так званої «ДНР» або мають лише паспорт України, отримали неприємний сюрприз. Російські пенсії в ОРДО платитимуть лише тим, хто має паспорт РФ з позначкою про реєстрацію на окупованій території. Однак такі російські паспорти почали видавати лише після 30 вересня 2022 року.

10:42 Російські військовослужбовці, які дислокуються у селі Перевальне в окупованому Криму, евакуюють свої сім’ї до Росії. Розташоване у центрі півострова Перевальне – місце дислокації 126-ї бригади берегової оборони, яка перебуває у складі 22-го армійського корпусу Чорноморського флоту РФ.

09:37 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 01.03.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 149890 (+650) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3395 (+7) од,
бойових броньованих машин ‒ 6638 (+8) од,
артилерійських систем – 2393 (+10) од,
РСЗВ – 479 (+1) од,
засоби ППО ‒ 247 (+0) од,
літаків – 300 (+0) од,
гелікоптерів – 288 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2055 (+4),
крилаті ракети ‒ 873 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5257 (+5) од,
спеціальна техніка ‒ 230 (+0).

09:26 На півночі Греції в ніч на 1 березня зіткнулись пасажирський і вантажний потяги, які з невідомих причин опинились на одній колії. Щонайменше 32 людини загинули і 85 отримали поранення.

08:57 В окупованому Криму завершено попереднє слідство щодо фігурантів першої Джанкойської групи сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман»: активіста Енвера Кроша, громадянського журналіста Вілена Темер’янова, Ріната Алієва, Мурата Мустафаєва, Сеітяги Аббозова та Едема Бекірова, арештованих у Джанкої у серпні 2022 року. ФСБ вже передала матеріали до прокуратури, а потім справу направлять до Південного окружного військового суду Ростова-на-Дону.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: На Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках минулої доби наші захисники відбили понад 85 атак противника. Протягом минулої доби російські окупанти завдали 2 ракетних та 12 авіаційних ударів, включно із застосуванням 2 БпЛА «Шахед-136». Ці дрони збили наші воїни. Також ворог здійснив 68 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали цивільні люди.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник утримує свої підрозділи поблизу державного кордону України, проте формування наступальних угруповань не виявлено. Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Єліне, Баранівка і Тимоновичі Чернігівської області; Рожковичі, Бачівськ, Старикове, Гірки, Атинське, Стукалівка, Будки, Волфине, Грабовське на Сумщині та Гатище, Ветеринарне, Стрілеча, Мороховець, Лук’янці, Тернова, Вовчанськ, Потихонове, Комісарове, Вільхуватка, Тихе, Устинівка та Анискине Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Макіївка, Невське, Червонопопівка, Шипилівка та Білогорівка Луганської області, проте успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Западне, Лиман Перший, Голубівка, Курилівка, Піщане, Кислівка, Табаївка Харківської області; Невське, Червонопопівка, Діброва, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка і Федорівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник продовжує вести наступ. Не припиняє штурмувати місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Богданівки, Бахмута, Часового Яру та Білої Гори. Ворожих обстрілів зазнали Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Курдюмівка, Озарянівка, Майорськ і Залізне Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник продовжує атакувати позиції наших військ. Здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Побєда. Обстріляв райони населених пунктів Веселе, Орлівка, Авдіївка, Водяне, Нетайлове, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Вугледар, Пречистівка, Нескучне та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону, на окремих ділянках намагається створити умови для переходу у наступ. Здійснює артилерійські обстріли районів населених пунктів Времівка, Зелене Поле та Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Гуляйпільське, Залізничне, Чарівне, Новоданилівка, Оріхів та Новоандріївка Запорізької області; Іллінка, Марганець і Нікополь на Дніпропетровщині, а також Зміївка, Миколаївка, Антонівка, Зеленівка, Комишани Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 11 ударів по районах зосередження окупантів, а ракетники і артилеристи уразили 9 районів зосередження живої сили та район зосередження озброєння і військової техніки противника, а також 2 позиції зенітно-ракетних комплексів, станцію РЕБ та склад боєприпасів.