Камоцци в оккупации

Публикации
Предприятие «Камоцци Пневматика» в Симферополе Фото: yandex.ru

20 июня 2019 года Европейский Союз в очередной раз продлил санкции против России за попытку незаконной аннексии Крыма. Секторальные санкции Евросоюза с 2014 года запрещают европейским компаниям и гражданам стран ЕС приобретение активов и открытие новых предприятий в оккупированном Крыму, инвестировать и кредитовать крымский бизнес, экспортировать произведенные на полуострове товары. Несмотря на это, как выявило не одно расследование Центра журналистских расследований, некоторым европейским компаниям удается обходить санкции и продолжать прибыльный бизнес в Крыму.

Одна з таких компаній — міжнародний італійський концерн із виробництва промислової пневматики Camozzi SPA. Італійська компанія заснована в 1964 році, спеціалізується на розробці та виготовленні пневматичних компонентів і систем для промислової автоматизації: приводів, розподільників, БПВ, фітингів, вакуумних компонентів, панелей, систем і спеціальних продуктів. Штаб-квартира Camozzi знаходиться в італійському місті Брешія. Окрім Італії компанія має виробничі майданчики в Україні, Росії, США, Китаї та Індії. А ще — в окупованому Росією Криму, однак цей факт приховують, а відтак він потребує викриття.

Камоцці в Україні до 2014 року

1 серпня 1991 року в Сімферополі відкрився перший на пострадянському просторі офіс міжнародної компанії Camozzi. Генеральним директором ТОВ «Камоцці-Пневматика-Сімферополь» став Олексій Кистиченко, а виконавчим директором — Олександр Смірнов. Згодом Кистиченко перебереться до Москви — створювати російську компанію «Камоцци Пневматика» та розвивати мережу у країнах СНД. При цьому головні потужності лишаються саме в Україні, бо у РФ виробничий майданчик запустять тільки у 2006 році.

Олексій Кистиченко і Олександр Смірнов

У 2009 році ТОВ «Камоцці-Пневматик-Сімферополь» відкриває новий завод, розташований на вулиці Крилова, 176 столиці автономії. Але у березні 2014 року, з початком окупації Криму Росією та відразу після так званого «референдуму», «Камоцці-Пневматик-Сімферополь» змінює юридичну адресу з Сімферополя на Київ. У 2015  році зміниться і назва юрособи — на ТОВ «Камоцці», керівником якого замість Кистиченка стає Смірнов.

Протокол зборів, скріншот з сайту ТОВ «Камоцці»

Незважаючи на переїзд офісу компанії до Києва, в Сімферополі залишилися виробничі потужності з дорогим обладнанням, в тому числі — десятки фрезерувальних і токарних верстатів з числовим програмним управлінням «Mazak» і «CHIRON».

У компанії Camozzi виник вибір: або вивозити обладнання з окупованого півострова і відкривати виробництво на вільній території України, або, в обхід санкцій, почати використовувати сімферопольський завод як підрозділ російського філіалу компанії. Судячи із розвитку подій, власники Camozzi зробили свій вибір на користь обох варіантів, але при цьому обійшлось без евакуації заводу із окупованого Криму.

«Камоцці» у Росії

25 травня 2014 року в Єдиному держреєстрі юросіб РФ було зареєстровано підприємство ТОВ «Производственный комплекс» з юридичною адресою у Москві. Його засновник — московське ТОВ «Камоцци пневматика», яке, в свою чергу, засноване італійською компанією CAMOZZI SPA (90%) та уже знайомим нам Олексієм Кистиченком (10%).

Таких же засновників і з такими ж частками в уставному капіталі має і київське ТОВ «Камоцці», а його кінцевими бенефіціарними власниками вказані італійці Джованні, Етторе, Марко, Людовико та Джованні Камоцці і громадянин РФ Олексій Кистиченко. Отже, спорідненість двох компаній, заснованих в Москві та Києві італійським АТ CAMOZZI SPA (Камоцці С.П.А. в українському реєстрі) не викликає сумніву. При цьому, обидві роблять вигляд, що не мають ніякого відношення до підприємства у Сімферополі.

На сайті російської компанії «Камоцци Пневматика» в переліку представництв на території РФ сімферопольський завод відсутній.

Скріншот з сайту «Камоцци Пневматика»

Однак численні офіційні дані «уряду Криму», Крымстата та інших організацій окупованого Криму розкривають фактичну адресу московського ТОВ «Производственный комплекс» — вул. Крилова, 176 у Сімферополі.

1 серпня 2019 року «Камоцци Пневматика» відзначало 28 років «роботи в Росії». Однак відомо, що представництво італійського концерну в РФ відкрилося у 1993 році, тобто, 26 років тому. А ось 28 років тому, 1 серпня 1991 року, як уже згадувалось, Camozzi SPA відкрило своє перше представництво саме в Україні, в місті Сімферополі. Тож московська компанія, схоже, вирішила привласнити цей період і додати собі трошки історії, тим самим, визнаючи Крим російським.

Попри відсутність кримського підрозділу в переліку представництв «Камоцци Пневматика» в РФ, на сайті у розділі «Виробничі потужності Камоцці у Росії» є фотографія сучасного заводу, але без уточнення міста, в якому він знаходиться. Те, що на фотографії саме сімферопольський завод, можна перевірити за допомогою Google карти.

Скріншот з сайту «Камоцци Пневматика»

Супутниковий знімок Google карти, Сімферополь, вул. Крилова 176

Ще одним доказом того, що компанія де-факто має своє представництво в Криму, є відео 2016 року зі святкування 25-річчя роботи Camozzi в Росії, яке компанія вирішила проводити на заводі у Сімферополі. Із зрозумілих причин, це відео не було викладене на офіційному сайті «Камоцци Пневматик», але івент-агенція «Фикус», яка організувала свято та знімала відео, вирішила викласти його у своєму портфоліо.

На відео генеральний директор ТОВ «Камоцци Пневматика» і співвласник української та російської «дочок» Camozzi Олексій Кистиченко (в сірому піджаку) разом з Борисом Сухоносенком, директором ТОВ «Производственный комплекс» (в чорному піджаку) вітають працівників сімферопольського заводу з 25-річчя роботи компанії Camozzi в РФ.

І все ж сайт «Камоцци Пневматика» зачистили від згадок про завод у Сімферополі не ретельно, тож стало відомо, що керівники російської компанії не тільки відвідують Крим з порушенням Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію УКриму та виїзду з неї (стаття 332-1 Кримінального кодексу України), а й приймають там колег із інших підприємств галузі. У розділі «новини» знаходимо інформацію про чергові щорічні збори Асоціації компресорних заводів Росії :

«C 29 мая по 1 июня в Крыму прошло ежегодное собрание руководителей компрессорных заводов России и ООО «Камоцци Пневматика». В ходе визита делегация посетила производственный комплекс Камоцци в г. Симферополе, ознакомилась с продукцией завода, провела технические переговоры с руководством», — повідомляється на сайті ТОВ «Камоцци Пневматика».

Скріншот з сайту «Камоцци Пневматика»

Серед опублікованих фото є й знімок сімферопольського заводу з підписом «Делегация рядом с производственным комплексом Камоцци» на фоні стели з логотипом Camozzi.

Фото: camozzi.ru

Камоцці в Україні після 2014

Будь який зв’язок із заводом у Сімферополі заперечують і в київській компанії «Камоцці». Кореспондентам Центру журналістських розслідувань не вдалося поспілкуватися з керівником українського ТОВ Олександром Смірновим, але він люб’язно відповів письмово на інформаційний запит.

Ця відповідь ставить остаточну крапку у питанні: що ж за завод знаходиться у Сімферополі і чиє там обладнання.

«Після перереєстрації ТОВ «Камоцці-Пневматик-Сімферополь» спочатку продало рухоме майно, а потім і об’єкти нерухомості ООО «Производственный комплекс», зареєстрованому у Москві», — повідомляє Олександр Смірнов.

Нагадаємо, що в української та російської «дочок» італійської компанії Camozzi — одні й ті ж засновники та бенефіціарні власники. Тож ТОВ «Производственній комплекс» — це, так би мовити, московська «внучка» Camozzi, яка фактично веде виробничу діяльність в окупованому РФ Криму, що перебуває під санкціями ЄС та США. Що думають з цього приводу у Camozzi  — лишається наразі невідомим — на інформаційний запит співавтора матеріалу  Михайла Батрака Camozzi не відповіла. 

Як же склалась доля кримської «Камоцці» у Києві?

У відповіді керівника ТОВ «Камоцці» йдеться про те, що у 2014 році, коли, «у зв’язку з неправомірним включенням Криму до складу РФ», керівництво «Камоцці-Пневматика-Сімферополь» прийняло рішення про зміну юрадреси та переведення виробництва в інший регіон, усім працівникам сімферопольського заводу було запропоновано продовжити роботу в м.Києві. Однак на переїзд погодились лише 34 із 171 працівника. Щодо роботи самого підприємства, пан Смірнов пише так:

«До встановлення блок-постів на виїзді з Криму частина основних фондів та весь складський запас товару був вивезений на орендовані та власні площі до міста Києва і підприємство продовжило роботу з українськими товаровиробниками».

«…з 2 червня 2014 року ТОВ «Камоцці-Пневматик-Сімферополь» припинило господарську діяльність в Автономній республіці Крим, продовжило виробничу діяльність в Києві на орендованих площах. В березні 2018 року введено в експлуатацію після реконструкції механоскладальний завод смт.Калинівка Броварського району Київської області».

ilovepdf_merged

 

Не ставлячи під сумнів наведені факти, все ж таки зазначимо кілька моментів. По-перше, блокпости на виїзді з Криму на Чонгарі і Перекопі були встановлені севастопольським «Беркутом» та відставниками ЧФ РФ в ніч перед захопленням будівель ВР та уряду АРК російським спецназом (див. Шуцмани Путіна. Перешийок). Їх завданням було не допустити в’їзду на півострів українських військових та активістів Майдану, які могли чинити опір окупації. Однак беркутівці та російські казачки, якими «укріпили» блокпости, «працювали» і на виїзд — перешкоджаючи вивезенню обладнання та іншого майна кримських підприємств, про що можна знайти свідчення в численних інтерв’ю російським ЗМІ. Відразу з ліквідацією блокпостів уже в березні 2014 року Росія облаштувала на межі з Херсонщиною контрольні пункти з усіма атрибутами державного кордону. Тож можна лише привітати «Камоцці», якщо їм дійсно вдалося вивезти частину обладнання, аби розпочати виробництво у Києві на орендованих площах, як пише пан Смірнов. На жаль, не вказуючи, де саме ці потужності були розміщені до того, як у 2018 році у Калинівці був відкритий завод.

Завод ТОВ «Камоцці» у смт Калинівка, Київська область Фото: google.com.ua/maps

Смірнов пише, що він був введений в експлуатацію у березні 2018 року. На сайті компанії знаходимо сертифікат відповідності від 23 березня 2018 на пневмоциліндри, виготовлені на виробничих потужностях у Калинівці. Водночас у вільному доступі знаходимо дані ДАБІ про повідомлення про початок будівельних робіт з реконструкції виробничого корпусу у лютому 2018р. та про декларацію про готовність об’єкта до експлуатації у серпні 2018 року.

За даними «Крымстат», ТОВ «Производственный комплекс» експортує свою продукцію, без вказання яку саме і куди. Як відомо, західні санкції, введені проти РФ за спробу анексії Криму, забороняють експорт продукції, виготовленої на півострові, окрім випадків, якщо це дозволено Урядом України за сертифікатами походження товару з України. Тож у запиті до пана Смірнова ми поставили і питання: за якими сертифікатами походження експортується продукція, виготовлена на заводі «Камоцці» у Сімферополі, та чи ввозиться вона на територію України?

Відповідь керівника ТОВ «Камоцці» така: «Стосовно історії створення російського підприємства та результатів його роботи в Автономній республіці Крим нам нічого не відомо, тим паче, за якими сертифікатами та куди новий власник експортує продукцію».

Не сумніваємось, що «дочки» Camozzi дійсно нічого одна про одну та про завод у Сімферополі не знають — це ж правдоподібно, чи не так? Поза тим, не можемо не поділитись інформацією, отриманою у процесі розслідування із урядовими структурами, в повноваженнях яких є ведення санкційної політики. Вона, як нас запевняють, буде змінюватись у бік посилення тиску на РФ, а для цього Україні необхідно перезавантажити законодавство щодо економічних відносин із тимчасово окупованими територіями Криму і Севастополя.