Послабит ли закон о медиа давление на «крымнашистов» и нарушителей границы

Публикации
Заседание Комитета ВРУ по вопросам информационной и гуманитарной политики Скріншот: investigator.org.ua

28 декабря 2019 в Верховной Раде был зарегистрирован законопроект «О медиа». Статья 124 проекта предусматривает создание Перечня лиц, которые представляют угрозу национальной безопасности в сфере медиа. Общественность опасается, что таким образом будет отменен действующий Перечень СБУ-Минкультуры, включающий преимущественно деятелей культуры — актеров, исполнителей и писателей, которые ведут антиукраинскую деятельность или незаконно посещали оккупированный Крым.

Ініціатор проекту — Олександр Ткаченко, депутат партії «Слуга народу» й голова комітету з питань інформаційної та гуманітарної  політики, каже, що з новим законом буде більше правових підстав для внесення недружніх іноземців до Переліку.   

«У нас на сьогодні заборонено сотні фільмів і серіалів, в тому числі з приводу появи в епізодичній ролі якогось відомого американського чи французького актора. Чи мова йде про людей, які не є живими на сьогоднішній день. Ці питання треба якось регулювати. СБУ вносить осіб у цей список за досить чіткими критеріями. Відвідував Крим — заборонено», — розказав Олександр Ткаченко.

Олександр Ткаченко, голова комітету з питань інформаційної та гуманітарної  політики Скріншот: investigator.org.ua

Отже, в оновленому законопроекті Ткаченко та його однопартійці пропонують чітко визначити підстави для занесення осіб у перелік тих, хто загрожує нацбезпеці. 

А саме, якщо: 

  • стосовно особи відкрито кримінальне провадження щодо вчинення нею злочинів проти основ національної безпеки, злочинів проти миру, людства та міжнародного правопорядку 
  • застосовані персональні санкції; 
  • встановлені факти систематичного умисного поширення особою інформації, забороненої до поширення деякими законами України.

Депутати інших партій та комітетів вже встигли висловитися стосовно запропонованих нововведень. Нестор Шуфрич, нардеп від «Опозиційної платформи За життя» і голова комітету зі свободи слова критикує законопроект через заборону в’їзду до країни іноземним  журналістам. При цьому не згадує, що підставою часто є незаконне відвідування окупованого Росією Криму. Куди, до речі Шуфрич і сам їздить — йому ФСБ не забороняє.  

Нестор Шуфрич, фракція «Опозиційна платформа — за життя» Скріншот: investigator.org.ua

«Я вважаю, що заборона представникам засобів масової інформації на в’їзд в Україну є такою, що не покращує імідж нашої країни. Якщо ми вже боїмося журналістів, то боїмося самих себе. Тобто, влада, яка боїться журналістів не залежно від того звідки вони приїжджають, чи то українці чи іноземці, щось  приховує. Тому що інформація, яка подається журналістами, оцінюється людьми. Мабуть, влада боїться оцінки», — прокоментував Нестор Шуфрич.

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко каже, що фракція також голосуватиме проти законопроекту про медіа, але з інших підстав — через згортання свободи слова. Але норми про заборону в’їзду антиукраїнським діячам підтримує. 

« Це все — системна здача рівня безпеки України, яка прикривається гарними спіч-промовами, гарними гаслами. Ми вважаємо це не допустим, наша фракція буде червоними кнопками голосувати проти. І втручання президента і його оточення в площину свободи слова в Україні —  це те, що вони хочуть цим Законом зробити. Вони хочуть обмежити людей і розповісти, що писати, а що не писати в інтернеті та соціальних мережах, а це вже межує з тягою до диктатури. І тому наша фракція проти. 

Юлія Тимошенко, фракція «Батьківщина» Скріншот: investigator.org.ua

 Безумовно, це щоденна робота СБУ, це щоденна робота офісу президента. Україна мусить дуже чітко демонструвати свою позицію і захищатися під час війни. В тому числі не пускати на територію України людей, які реально вважають, що Донбас це громадянська війна, що Україна винна у тому, що проти неї почали військову агресію. Доступ таких людей в Україну  недопустимий», — стверджує Юлія Тимошенко.  

Законопроектом передбачено, що Перелік осіб, які загрожують національній безпеці у медіасфері, формуватиме не міністерство культури, як це було досі, а Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення – з власної ініціативи або на підставі звернень РНБОУ та СБУ.  Таку зміну в журналістських організаціях не вітають. Зокрема, проти висловився Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України.

«Щодо списку заборонених медіадіячів,  то ми в спілці журналістів України прихильники того, щоб держава брала на себе пряму відповідальність за укладання таких обмежувальних санкцій, списків за певними прозорими процедурами. Але здебільшого ми прихильники, щоб це була не Національна Рада з питань телебачення та радіомовлення. Можливо, мандат СБУ, яка несе відповідальність за захист національної безпеки — вона повинна складати ці списки, обґрунтовувати і вже доводити до ЗМІ», — зазначив Сергій Томіленко. 

Сергій Томіленко, голова НСЖУ Скріншот: investigator.org.ua

Критики нового порядку формування «чорного списку» закидають авторам, що проект значно звужує сферу застосування обмежень до антиукраїнських діячів. З його прийняттям із Переліку можуть зникнути артисти та інші особи, які не відносяться до сфери медіа, а фільми та програми з їхньою участю не потраплять під заборону. 

 Олександр Ткаченко ці побоювання фактично підтверджує. 

«Яким чином висловлювання однієї чи іншої людини, яка, наприклад, підписала листа до Путіна, має регулювати її участь у серіалі чи фільмі про кохання? А це переважна більшість таких ситуацій. Тим не менше, в списках залишиться велика кількість людей, тому що проти багатьох порушено кримінальні справи і багато людей задіяно в активній діяльності проти України. Але, якщо було лише якесь висловлювання, це треба розділяти чітко, щодо заборони в’їзду та демонстрування фільмів чи серіалів», —  прокоментував Олександр Ткаченко.  

У зверненні громадських організацій до парламенту та профільного комітету, ініційованого Громадянським рухом «Відсіч», активісти висловлюють побоювання, що за новими критеріями внесення іноземних діячів до Переліку наповнювати його буде дуже складно.

Сергій Оснач, активіст ГР «Відсіч» Скріншот: investigator.org.ua

Активіст «Відсічі» Сергій Оснач зазначає, що в законопроекті пропонується вносити до переліку осіб, щодо яких порушено кримінальне провадження за певними статтями українського законодавства — такими як  розпалювання ворожнечі. Або осіб, які потрапили під санкції в Україні. Або осіб, які вчиняють умисні і систематичні дії щодо поширення певної інформації, яка заборонена певними законами в Україні. Отже, якщо проти людини не порушено кримінального провадження, якщо її не внесено в санкційний список, то вона може потрапити лише за умисне систематичне поширення інформації. А довести умисність майже неможливо.  

Однак звернення активістів Олександр Ткаченко називає перебільшеннями. 

«Є і інші звернення громадян, які говорять, що ці списки взагалі потрібно ліквідувати. Тому давайте не перебільшувати — ми просто надаємо можливість Міністерство культури регулювати це питання спільно з Національною радою. І очевидно, те що, люди проти яких порушено кримінальні справи, які здійснили злочини щодо нашої держави, залишаться у списку і  це не підлягає обговоренню», — запевнив Ткаченко.

Законопроект Про медіа вже обговорюється у Комітеті з питань інформаційної та гуманітарної політики. Фракція «Європейської солідарності» заявила про намір подати альтернативний законопроект. Тож обговорення тривають — чергове засідання Комітету з цим питанням призначене на п’ятницю, 17 січня.

Відеоверсія матеріалу — у сюжеті Ольги Махинько: