Херсонщина бунтует против фейковых ОТГ

Публикации
Акция протеста возле Кабмина Украины Фото: investigator.org.ua

Ряд сельсоветов Херсонщины в Окружном административном суде Киева требует отменить распоряжение Кабинета Министров, которое предусматривает принудительное создание объединенных громад по принципу «Один район — одна ОТГ». 7 июля состоялось подготовительное заседание по иску Счастливцевского сельского совета к правительству. В этот день жители Арабатской Стрелки приехали в Киев и устроили мирное собрание под Кабмином и зданием суда.

Минулого місяця лежаки, зібрані в літери, слали сигнал SOS президенту Зеленському з пляжу Арабатської стрілки. Тепер акція активістів Генічеського району Херсонщини дісталася столиці. В Окружному адміністративному суді має розпочатись розгляд позову Щасливцевської сільради до уряду — люди вимагають скасувати перспективний план, який не дозволяє мешканцям Арабатки об’єднатись в окрему громаду. Чиновники різних рівнів заганяють сільради в одну ОТГ на весь район.

Фото: investigator.org.ua

До Окружного адмінсуду також подали позови ще чотири сільради з сусіднього Новотроїцького району. Раніше перспективним планом тут передбачалося створення чотирьох об’єднаних територіальних громад — Новотроїцької, Сиваської, Громівської та Чкалівської. Але уряд затвердив варіант перспективного плану з однією громадою на весь район.

Тиснути на центр члени громад Новотроїцького району почали з траси, що веде до генічеських курортів. За останні тижні тричі влаштовували перформанси, сподіваючись на те, що президент Зеленський, який збирався на Херсонщину, їх почує.

Що ж так збурило людей і чому обласна адміністрація з Кабміном виявились глухими до їхнього бажання добровільно об’єднуватися у спроможні громади?

Акція протесту мешканців Новотроіцького району Херсонської області Фото: investigator.org.ua

Головний аргумент чиновників для формування ОТГ за принципом «один район — одна громада» на прикордонній із окупованим Росією Кримом полягає у турботі про національну безпеку. Натомість, таке рішення, закріплене перспективним планом формування територій громад Херсонської області, призвело до протилежного ефекту. Південь бунтує, ситуація дестабілізується, а довіра особливого регіону до центру тане, як лід на пляжі.

Акція протесту біля Кабміну України Фото: investigator.org.ua

Боротьба за створення окремої об’єднаної територіальної громади на Арабатській Стрілці триває вже чотири роки. Щасливцевська сільрада оскаржує затверджений Урядом перспективний план, який, на її думку, порушує наріжний принцип реформи децентралізації — добровільність об’єднання громад.

Віктор Плохушко, голова сільської ради Щасливцевого Фото: investigator.org.ua

«Ця акція — це представники громад Щасливцевської та Стрілківської сільської ради, також тут присутні кияни, які відпочивають на Арабатській стрілці. Ми хочемо привернути увагу Кабінету міністрів, показати, що ми проти того, що в Генічеському районі формується громада без врахування думки людей, які мешкають на Арабатській стрілці», — говорить Віктор Плохушко, сільський голова Щасливцевого.

У позовній заяві вказано, що перспективний план не відповідає завданням децентралізації та критеріям спроможності об’єднаної територіальної громади. Зокрема, критерію доступності та якості публічних послуг, адже у випадку створення однієї ОТГ на цілий район поза зоною доступності послуг опиняться більше 50 населених пунктів.

«Для нас це шлях у забуття. Тому що ми за останні п’ять років розвилися дуже сильно. Насамперед, це інфраструктура, це робочі місця. Облаштування і розвиток, на який працює громада, він для нас першочерговий», — каже Сусанна Сеітвелієва, мешканка Щасливцевого.

Сусанна Сеітвелієва, мешканка Щасливцевого Фото: investigator.org.ua

«Ми з таким трудом відтягували кошти, щоб щось побудувати. І знову нас залишають в тих же кордонах», — каже Марія, учасниця акції, мешканка Арабатки.

За кілька годин після акції під Кабміном розпочалося підготовче судове засідання за позовом Щасливцевської сільради проти Кабміну. Вимога — скасувати затверджений урядом перспективний план формування територій громад Херсонщини.

Акція протесту біля Кабміну України Фото: investigator.org.ua

Після акцій протесту мешканців Новотроїцького району, зустрічі активу із головою облдержадміністрації Юрієм Гусєвим і нардепом від «Слуги народу» Володимиром Івановим в ОДА була створена робоча група.

За підсумками її першого засідання ХОДА направила до Міністерства регіонального розвитку листа з пропозицією переглянути перспективний план у частині формування громад в Новотроїцькому районі. Однак позови до Уряду сільради не відкликають — хіба що об’єднають усі в одне провадження.

Поступок щодо формування ОТГ у Генічеському районі наразі не спостерігається. Як вважають мешканці Арабатської стрілки, є дві причини такої непоступливості чиновників і політиків різного рівня. Перша — небажання втратити контроль і хлібні місця на території популярного курорту.

За останні роки села Арабатської стрілки стрімко розвиваються: тут відкрили пожежну частину, амбулаторію, фельдшерські пункти, організували розподіл і вивезення сміття, облаштували центральний парк, з кожним роком збільшується кількість дитячих майданчиків, впорядковуються пляжні зони.

Причина друга — відкриття ринку аграрної землі. Лобістам потужних холдингів у владі та місцевим агробаронам буде зручніше контролювати процес, якщо центрів прийняття земельних рішень буде якнайменше. І перша і друга причина спротиву добровільному об’єднанню громад має одну природу — це корупція в органах влади, яка так і не була знищена попри те, що в країні після революції змінилося вже два президенти та чотири уряди.