Херсонщина бунтує проти фейкових ОТГ

Публікації
Акція протесту біля Кабміну України Фото: investigator.org.ua

Низка сільрад Херсонщини в Окружному адмінсуді Києва вимагає скасувати розпорядження Кабінету Міністрів, який передбачає примусове створення об’єднаних громад за принципом «Один район – одна ОТГ». 7 липня відбулося підготовче засідання за позовом Щасливцевської сільської ради до уряду. Цього дня мешканці Арабатської Стрілки приїхали до Києва та влаштували мирне зібрання під Кабміном та будівлею суду.

Минулого місяця лежаки, зібрані в літери, слали сигнал SOS президенту Зеленському з пляжу Арабатської стрілки. Тепер акція активістів Генічеського району Херсонщини дісталася столиці. В Окружному адміністративному суді має розпочатись розгляд позову Щасливцевської сільради до уряду – люди вимагають скасувати перспективний план, який не дозволяє мешканцям Арабатки об’єднатись в окрему громаду. Чиновники різних рівнів заганяють сільради в одну ОТГ на весь район.

Фото: investigator.org.ua

До Окружного адмінсуду також подали позови ще чотири сільради з сусіднього Новотроїцького району. Раніше перспективним планом тут передбачалося створення чотирьох об’єднаних територіальних громад – Новотроїцької, Сиваської, Громівської та Чкалівської. Але уряд затвердив варіант перспективного плану з однією громадою на весь район.

Тиснути на центр члени громад Новотроїцького району почали з траси, що веде до генічеських курортів. За останні тижні тричі влаштовували перформанси, сподіваючись на те, що президент Зеленський, який збирався на Херсонщину, їх почує.

Що ж так збурило людей і чому обласна адміністрація з Кабміном виявились глухими до їхнього бажання добровільно об’єднуватися у спроможні громади?

Акція протесту мешканців Новотроіцького району Херсонської області Фото: investigator.org.ua

Головний аргумент чиновників для формування ОТГ за принципом «один район – одна громада» на прикордонній із окупованим Росією Кримом полягає у турботі про національну безпеку. Натомість, таке рішення, закріплене перспективним планом формування територій громад Херсонської області, призвело до протилежного ефекту. Південь бунтує, ситуація дестабілізується, а довіра особливого регіону до центру тане, як лід на пляжі.

Акція протесту біля Кабміну України Фото: investigator.org.ua

Боротьба за створення окремої об’єднаної територіальної громади на Арабатській Стрілці триває вже чотири роки. Щасливцевська сільрада оскаржує затверджений Урядом перспективний план, який, на її думку, порушує наріжний принцип реформи децентралізації – добровільність об’єднання громад.

Віктор Плохушко, голова сільської ради Щасливцевого Фото: investigator.org.ua

«Ця акція – це представники громад Щасливцевської та Стрілківської сільської ради, також тут присутні кияни, які відпочивають на Арабатській стрілці. Ми хочемо привернути увагу Кабінету міністрів, показати, що ми проти того, що в Генічеському районі формується громада без врахування думки людей, які мешкають на Арабатській стрілці», – говорить Віктор Плохушко, сільський голова Щасливцевого.

У позовній заяві вказано, що перспективний план не відповідає завданням децентралізації та критеріям спроможності об’єднаної територіальної громади. Зокрема, критерію доступності та якості публічних послуг, адже у випадку створення однієї ОТГ на цілий район поза зоною доступності послуг опиняться більше 50 населених пунктів.

«Для нас це шлях у забуття. Тому що ми за останні п’ять років розвилися дуже сильно. Насамперед, це інфраструктура, це робочі місця. Облаштування і розвиток, на який працює громада, він для нас першочерговий», – каже Сусанна Сеітвелієва, мешканка Щасливцевого.

Сусанна Сеітвелієва, мешканка Щасливцевого Фото: investigator.org.ua

«Ми з таким трудом відтягували кошти, щоб щось побудувати. І знову нас залишають в тих же кордонах», – каже Марія, учасниця акції, мешканка Арабатки.

За кілька годин після акції під Кабміном розпочалося підготовче судове засідання за позовом Щасливцевської сільради проти Кабміну. Вимога – скасувати затверджений урядом перспективний план формування територій громад Херсонщини.

Акція протесту біля Кабміну України Фото: investigator.org.ua

Після акцій протесту мешканців Новотроїцького району, зустрічі активу із головою облдержадміністрації Юрієм Гусєвим і нардепом від «Слуги народу» Володимиром Івановим в ОДА була створена робоча група.

За підсумками її першого засідання ХОДА направила до Міністерства регіонального розвитку листа з пропозицією переглянути перспективний план у частині формування громад в Новотроїцькому районі. Однак позови до Уряду сільради не відкликають – хіба що об’єднають усі в одне провадження.

Поступок щодо формування ОТГ у Генічеському районі наразі не спостерігається. Як вважають мешканці Арабатської стрілки, є дві причини такої непоступливості чиновників і політиків різного рівня. Перша – небажання втратити контроль і хлібні місця на території популярного курорту.

За останні роки села Арабатської стрілки стрімко розвиваються: тут відкрили пожежну частину, амбулаторію, фельдшерські пункти, організували розподіл і вивезення сміття, облаштували центральний парк, з кожним роком збільшується кількість дитячих майданчиків, впорядковуються пляжні зони.

Причина друга – відкриття ринку аграрної землі. Лобістам потужних холдингів у владі та місцевим агробаронам буде зручніше контролювати процес, якщо центрів прийняття земельних рішень буде якнайменше. І перша і друга причина спротиву добровільному об’єднанню громад має одну природу – це корупція в органах влади, яка так і не була знищена попри те, що в країні після революції змінилося вже два президенти та чотири уряди.