ДеПешка Минреинтеграции: цифры не сходятся с буквами

Публикации
Фото: investigator.org.ua

Министерство по вопросам реинтеграции временно оккупированных территорий ответило на запросы Центра журналистских расследований по финансированию ГП «Реинтеграция и восстановление» и выполнения бюджетной программы КПКВК 3901050 по поддержке пленников Кремля. Эти ответы с учетом ранее полученных документов только усиливают подозрения в том, что Минреинтеграции имеет намерение нецелевого использования бюджетных средств, предназначенных для помощи узникам Кремля.

Проблеми комунікації

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій намагається отримати для фінансування свого держпідприємства «Реінтеграція і відновлення» гроші, передбачені в бюджеті на програму КПКВК 3901050 з довгою назвою «Заходи щодо захисту і забезпечення прав та свобод осіб, які позбавлені (були позбавлені) особистої свободи незаконними збройними формуваннями, окупаційною адміністрацією та/або органами влади Російської Федерації з політичних мотивів, а також у зв’язку з громадською, політичною або професійною діяльністю вказаних осіб, підтримки зазначених осіб та членів їхніх сімей, заходи з реінтеграції населення тимчасово окупованих територій, виплати державних стипендій імені Левка Лук’яненка». У попередніх публікаціях «Резніков і Шмигаль перекинули гроші політв’язнів на утримання ДПшки Мінреінтеграції» та «ДеПешка Мінреінтеграції забере 6,5 млн грн з програми підтримки політбранців» докладно розкрито суть цієї оборудки.

Центр журналістських розслідувань 8 жовтня надіслав запит до Мінреінтеграції із запитанням, скільки грошей було виділено у Держбюджеті-2020 за програмою 3901050, скільки вже витрачено і на що саме, скільки з цієї суми Мінреінтеграції бажає витратити на держпідприємство «Реінтеграція і відновлення» і на які конкретно цілі та заходи.

Відповідь мала надійти у встановлений законом термін — п’ять робочих днів, на фізичну адресу редакції та на електронну пошту. Але не надійшла. Паперова відповідь у поштовій скриньці Центру журналістських розслідувань з’явилася тільки 27 жовтня — щоправда, на самому папірці позначена дата 19 жовтня, що в будь-якому разі свідчить про несвоєчасну відповідь.

Тим часом 22 жовтня було відправлено ще один запит: які саме заходи з реінтеграції населення тимчасово окупованих територій в межах програми 3901050 Мінтеінтеграції передбачало провести у 2020 році, яка сума коштів була передбачена на кожен із заходів з реінтеграції в межах цієї програми, та чому ці заходи, на які було передбачено 19753,6 тис. грн, не були виконані, а кошти — відповідно освоєні.

Відповідь на другий запит надійшла тільки через два тижні — але тепер і на електронну пошту. Можна сподіватись, наступного разу Мінреінтеграції навчиться ще й належним чином підписувати листи — бо порожній лист із вкладеним PDF-файлом з набором цифр замість назви важко ідентифікувати як відповідь на запит.

Куди подіти гроші

У відповіді на перший запит, що надійшла 27 жовтня і підписана заступником міністра Ростиславом Замлинським, сказано наступне:

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» Мінреінтеграції передбачені видатки за бюджетною програмою КПКВК 3901050 у сумі 66,5144 млн гривень.

Мінтот-відповідь

 

Станом на 15 жовтня 2020 року за КПКВК 3901050 здійснено видатків на суму 10,675 млн гривень, а саме за напрямами витрат:

На здійснення виплат для надання професійної правової допомоги бранцям Кремля та членам їхніх сімей 1,4 млн гривень, з яких виплата здійснена 14 особам.

Виплата одноразової грошової допомоги — 8,3 млн гривень.

Здійснення виплат держстипендій імені Левка Лук’яненка — 875 тис. гривень.

На психологічну реабілітацію та адаптацію з виділених трьох з гаком мільйонів не витрачено жодної гривні.

Так само й на заходи з реінтеграції населення тимчасово окупованих територій не витрачено ні копійки — а передбачалося, нагадаємо, 19,7536 млн гривень. Однак у листі до центральних органів влади, який ми опублікували раніше, той самий Замлинський писав, що з цієї суми 15 млн грн «перерозподіляються як субвенція місцевим бюджетам для підтримки постраждалих від збройної агресії територій».

Отже, загалом, за словами Замлинського, «економія» бюджетних коштів становить 50,6394 млн гривень.

Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ростислав Замлинський Фото: facebook.com/pg/MinReintegration

Далі він повідомляє, що Мінреінтеграції як головний розпорядник бюджетних коштів хоче перерозподілити 6,5 мільйонів з цього невикористаного залишку нібито на здійснення у 2020 році заходів, спрямованих на реінтеграцію населення тимчасово окупованих територій.

З них 4,3622 млн гривень — на облаштування КПВВ та іншої інфраструктури в’їзду та виїзду з тимчасово окупованих територій. А 2,1378 млн гривень — на функціонування ДП «Реінтеграція і відновлення», зокрема на оплату праці — 1,3 млн гривень.

Ці цифри теж викликають сумнів — бо в Розрахунках, які обґрунтовують видатки з держбюджету на 4-й квартал 2020 року для ДП «Реінтеграція і відновлення», вказані ті самі 6,5 млн гривень загалом, і ті самі 1,3 млн на оплату праці. А крім того — канцтовари, оплата послуг, зокрема й комунальних, відрядження, навчання та інші поточні видатки… Жодних КПВВ, жодного облаштування інфраструктури.

Хотілося б зрозуміти, кого саме дезінформує пан Замлинський — центральні органи влади чи журналістів, які надсилають міністерству запити. Бо його відповідь на запит не збігається з його ж даними для центральних органів влади.

Мінреінтеграції наполягає, що гроші на утримання ДП «Реінтеграція і відновлення» та/або розбудову інфраструктури в’їзду/виїзду з окупованих територій хоче взяти не з тієї частини програми 3901050, яка стосувалася українських бранців Кремля, а з тих 19 з гаком мільйонів, які призначалися на заходи з реінтеграції населення тимчасово окупованих територій. Мовляв, звідти — можна.

Але, по-перше, з тих 19 мільйонів, як раніше писав Замлинський, 15 мільйонів мали бути перераховані на субвенції місцевим бюджетам, а тому залишок виходить меншим за шість з половиною мільйонів.

В будь-якому разі, програма у цій частині міністерством провалена — не проведено жодного реінтеграційного заходу. І виникає питання — а що планувалось зробити на ці 19 мільйонів і що, відповідно, міністерство не виконало?

Саме цього стосувався другий запит до мінрентеграції.

Знімки з космосу

У відповіді, яка підписана заступником міністра з питань європейської інтеграції Ігорем Яременком, вказано, що під заходами з реінтеграції населення тимчасово окупованих територій треба розуміти проведення наукових та соціологічних досліджень і вироблення наукових підходів до деокупації ТОТ, залучення вітчизняних і закордонних фахівців до збирання та систематизації інформації про порушення прав громадян на окупованих територіях, розробки стратегій захисту інтересів України в судах, організація конференцій та форумів з визначення шляхів деокупації, збір та поширення інформації про ситуацію на ТОТ в тому числі — в світових ЗМІ і включно з космічними знімками…

22_7.2-3826-20

 

Чому всі ці важливі заходи міністерство не проводило? Прямої відповіді у листі за підписом заступника міністра Яременка немає. Але є пояснення, що через експерименти нинішньої влади із міністерством з питань тимчасово окупованих територій, яке спочатку злили із міністерством ветеранів, а потім знову розділили, доступ до коштів бюджетної програми нинішнє Мінреінтеграції отримало лише після постанови уряду в липні 2020 року.

Останнє речення у відповіді Яременка — вишенька на бюрократичному торті: «міністерством опрацьовується питання можливості використання коштів у межах згаданих бюджетних призначень». У перекладі на людську це означає: відсутність у бюджеті коштів на утримання ДПешки не завадило міністерству реінтеграції його створити. А наявність бюджетних коштів на реінтеграційні заходи та підтримку політичних бранців завадила міністерству пана Резнікова цю роботу виконати.

Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ігор Яременко Фото: YouTube Телеканал ДОМ

Варто зазначити, що у наведеному в листі пана Яременка переліку заходів немає нічого навіть віддалено схожого на облаштування КПВВ чи фінансування закупок принтерів для міністерської ДП «Реінтеграція і відновлення».

Тому підозра у спробі нецільового використання коштів за програмою 3901050 набуває все більше підстав.

До речі, в проєкті бюджету на 2021 рік на програму 3901050 в межах фінансування Мінреінтеграції передбачено ту саму суму, яка була і в 2020 році — 66,5144 млн гривень. Коштів на «фінансування ДП Реінтеграція і відновлення» в проєкті бюджету немає взагалі. Проте є рядок «Керівництво та управління з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій», на який передбачено 81 мільйон гривень — однак цей рядок був і в бюджеті 2020 року, з цифрою 29 мільйонів, але на депешку звідти гроші не брали.

Як розвиватиметься креатив Мінреінтеграції з використання бюджетних коштів у 2021 році? Будемо з’ясовувати й уважно слідкувати.