Виталий Захарченко. Подготовка к возвращению

Публикации
Виталий Захарченко Фото: Макс Левин/lb.ua

Бывшие регионалы, депутаты и министры Януковича стремятся восстановить и расширить свое влияние на украинскую политику. Те, кто оказался слишком одиозным, чтобы попасть в парламентские «Оппозиционные платформы» и «блоки», захватывают нишу псевдо-общественных организаций. Российские хозяева хорошо освоили эту технологию. В частности, в украинское информационное и политическое пространство пытается вернуться глава МВД времен Януковича Виталий Захарченко.

Центр журналистских расследований рассказывал о GONGO — фиктивных неправительственных организациях, созданных правительством или корпорациями для достижения целей, далеких от общественного интереса. Они имитируют защиту прав граждан, борьбу за мир и дружбу, на самом деле рекламируют своих вождей — политиков прошлого — и продвигают российскую повестку дня, стараясь расширить границы «русского мира».

У проросійських медіа в грудні з’явилося повідомлення про те, що Віталій Захарченко був обраний лідером всеукраїнської громадської  спілки “Ми — Народ України”.

Це той самий Захарченко, який був міністром внутрішніх справ з 2011 по 2014 роки, головний поліцейський Януковича. Його підозрюють у причетності до злочинів проти людяності під час подій на Майдані. СБУ оголосила його в розшук. Захарченко переховується в Росії, отримав там громадянство, а також роботу в підсанкційній корпорації “Ростехнології”, що контролюється Сергієм Чемезовим, який є близьким до російського президента Володимира Путіна. А ще й  потім влаштувався в Державну Думу — експертом з питань власності. Кандидатура для керівництва організацією під назвою “Ми — Народ України” — саме те що треба. 

“Віталій Захарченко – системний політик, щиро вболіває за майбутнє України і наразі представляє інтереси українського народу на міжнародній арені, використовуючи методи громадської дипломатії. Зокрема, варто відзначити діяльність Віталія Захарченко в напрямку врегулювання конфлікту на Донбасі“- цитує проросійський сайт informator голову ВГС “Ми — Народ України” Наталію Миролюб. 

Миролюбна історія

Організація ВГС “Ми — Народ України” зареєстрована в березні 2020 року. Що характерно, сновними програмними засадами діяльності ВГС “Ми — Народ України” є відстоювання українських національних інтересів шляхом використання механізмів народної дипломатії.

Знайоме формулювання, чи не так? За справами їхніми впізнаєте їх. “Народна дипломатія” — улюблена форма роботи створених Росією міжнародних організацій впливу — зокрема добре нам відомої асоціації друзів окупації Криму. Це коли агенти впливу Москви їздять одні до одних в гості на різноманітні заходи, під час яких просувають російський порядок денний. Виходить, саме цим займатиметься й очолена колишнім главмєнтом Захарченком спілка “Ми — Народ України” під оперативним керівництвом Наталії Миролюб. 

Наталія Миролюб Скріншот: Youtube МБФ «Миролюб»

До речі, трохи про пані Наталію. Вона є засновницею міжнародного благодійного фонду “Миролюб”, який, на свою чергу, є співзасновником спілки “Ми — Народ України”. За сумісництвом Наталія Миролюб є й засновницею інших організацій — таких як “Сила Громади” та «Ми — Матері України»… 

Пам’ятаєте 2015 рік, коли у Громадській раді при Міністерстві оборони України паслися проросійські “ветеранські” громадські об’єднання, і їх зі скандалом звідти виштовхували? Саме тоді до Громадської Раді входив і фонд “Миролюб”, і МГО “Ми народ України”, тільки не спілка, а організація, заснована ще у 2007 році. Представляв її в Громадській Раді… Миролюб Руслан Олегович, у 2014 році кандидат в депутати Київради від проросійської Слов’янської партії. Не вдалося поки з’ясувати, ким Руслан Миролюб приходиться Наталії Миролюб, але навряд чи вони просто однофамильці.

“Комітет 2017”

В повідомленні сайту “informator” Захарченко фігурує як співголова Міжнародного громадського руху “Комітет 2017”. Ні, це не оргкомітет зі святкування сторіччя Великої Жовтневої соціалістичної революції. Це ще одна з багатьох російських GONGO, яка під виглядом міжнародної громадської ініціативи “за мир, дружбу і традиційні цінності” просуває кремлівський порядок денний, зосередившись на питанні Донбасу.  

Михайло Зернов, голва виконкому МГР «Комітет 2017» Фото: weloveru.ru

Наприклад, в компліментарному інтерв’ю російському пропагандистському каналу “Україна ру” Захарченко презентує “Комітет 2017” в якості такого собі всесвітнього надурядового генератора мудрих ідей — зокрема з питань “донецького врегулювання”. Там же він наполягає на наданні російським маріонетковим угрупованням на українському Донбасі статусу визнаної держави. 

Головою виконкому «Комітету 2017» є росіянин Михайло Зернов — віце-президент ще одного створеного Кремлем майданчику впливу — Міжнародного фонду за стійкий мир і розвиток, очільник Міжнародного руху «Ми любимо Росію», Директор Міжнародного центру науки і культури «ЗІНОВ’ЄВ-ЦЕНТР», створеного в пам’ять ультраконсервативного великоруського шовініста-антизахідника Олександра Зінов’єва. Віце-президентом Зінов’єв-центру, до речі, в жовтні 2020 року обраний все той же Віталій Захарченко.

Віктор Хмарін, голова піклувальної ради МГР «Комітет 2017» Фото: mirolubgroup.ru

Цікава й Піклувальна рада «Комітету 2017». Очолює її росіянин Віктор Хмарін, який називає себе однокурсником і старим товаришем російського президента Володимира Путіна. Хмарін, як і Михайло Зернов, є віце-президентом Міжнародного фонду за стійкий мир і розвиток, головою піклувальної ради руху «Ми любимо Росію», а також — увага — Головою Ради директорів зареєстрованої у Москві інвестиційної групи «Миролюб». 

Так, знову «Миролюб». Варто зауважити, в Україні є Громадська спілка «Миролюб» Інвестиційна Група», уповноваженою особою якої є Миролюб Наталія Анатоліївна, а співзасновником — благодійний фонд “Миролюб”. Збіг? А чи не забагато збігів на таку тісну компанію? А найцікавіше — у що  інвестують ці миролюби і де беруть кошти? 

Ільгам Рагімов Фото: Элчин Акбар/musavat.com

Але повернемось до піклувальної ради «Комітету 2017». До неї входить ще один особистий друг та однокурсник Путіна, азербайджанський мультимільйонер і за сумісництвом юрист Ільгам Рагімов, а також азербайджанський письменник і за сумісництвом юрист Чингіз Абдуллаєв. 

Чингіз Абдуллаєв Фото: facebook Çingiz Abdullayev

Четвертим піклувальником «Комітету 2017» є громадянин Туреччини Ісмаїл Сафі — один з засновників правлячої турецької Партії Справедливості і Розвитку, член внутрішньої ради при президенті Туреччини та великий прибічник російського Криму. Про нього йшлося в розслідуванні про турецьких друзів окупації Криму. 

Ісмаїл Сафі, радник президента Туреччини Р. Ердогана Фото: time-namaz.ru

Одним з віртуальних проєктів «Комітету 2017» став форум “Слово народу”, на якому під виглядом відкритого обговорення просуваються російські тези з питань врегулювання статусу Донбасу та відносин між Росією та Україною. 

Паралельно «Комітет 2017» звітує про роботу так званої Тристоронньої Надзвичайної Комісії з врегулювання російсько-української кризи під керівництвом Віталія Захарченка та Михайла Зернова, оголошує про створення робочих груп — словом, симулює бурхливу діяльність. Все це називається гучно: “Громадськість бере під контроль процес врегулювання на Донбасі”. 

Отже, особисті друзі Путіна, турецький лобіст Кремля і втікач-ексміністр з України займаються донецьким врегулюванням. А паралельно ще й триває процес реінтеграції персони Віталія Захарченка в інформаційний та політичний простір України. Він тепер не лише розшукуваний підозрюваний у тяжких злочинах, а й “системний політик, який щиро вболіває за майбутнє України і представляє інтереси українського народу на міжнародній арені”. А забезпечує це в Україні щира патріотка Наталія Миролюб.