Как ФСБ фальсифицирует дело «бердянских диверсантов»

Публикации

Российские спецслужбы задержали в Бердянске группу молодых мужчин, которым приписывают самые громкие диверсии в регионе. Руководителем группы назначили 22-летнего местного жителя, которого заставили сказать, что был завербован в сотрудничество с ВСУ собственной матерью.

Про те, що зйомки пропагандистів — фейкові, свідчать їхні ж сюжети. Штурм будівлі — осередка злочинної групи — відбувався під клацання фотоапаратів, зі світлом камер, а пропагандистка Бадунц навіть змогла записати стендап на фоні «бойової спецоперації». Силовики ходять в розвалочку біля будинку, навіть з опущеним униз автоматом.

Сюжет про затримання групи особливо небезпечних партизан російські помийки почали розганяти зранку 9 лютого, хоча все це знімалося, очевидно, набагато раніше. Відомо про щонайменше чотирьох затриманих місцевих мешканців за обвинуваченням у нібито диверсіях, ліквідації колаборантів та підготовці вибухів на території району.

Даміан Омельяненко, затриманий мешканець Бердянська

Олексій Макаренко, затриманий мешканець Бердянська

Артур Шашинок, затриманий мешканець Бердянська

Спецслужби РФ приписують затриманим ліквідацію окупаційного «заступника начальника ДАІ» Бердянска Олександра Колеснікова у серпні 2022 року та замах на вбивство коменданта Бердянська Артема Бардіна.

Також повідомляється, що чоловіки нібито причетні до підготовки вбивства «заступника мера» Олега Бойка та його дружини, вибуху в представництві партії «Єдина Росія» на території Бердянська, а також про підготовку замаху на заступника голови окупаційної адміністрації Бердянська Павла Іщука. Крім того, затриманим приписують підготовку до замаху на колишнього співробітника СБУ, зрадника Василя Прозорова.

Автомобіль на місці підриву колаборанта Олександра Колеснікова 26 серпня 2022 року. Фото: окупаційна адміністрація

Російські пропагандисти пишуть, що це ще не всі нібито злочини диверсантів, відтак і без того довгий перелік нерозкритих ФСБшниками силових акцій може збільшитися.

У телеграм-каналі «Бердянська партизанська армія» одразу ж зробили заяву про те, що затримані не мають жодного стосунку до їхньої діяльності.

«Наша організація відкрито заявляє, що затримані люди не мають жодного відношення до нашої діяльності та операцій, що проводяться. Немічні співробітники ФСБ намагаються продемонструвати свою роботу, заспокоїти місцевих колаборантів. Але страждають непричетні бердянці», — йдеться у повідомленні.

Керівником диверсійної групи ФСБшники призначили 22-річного хлопця Даміана Омельяненка. До того ж змусили сказати на камеру, що у діяльність проти окупантів його втягнула його мати.

Цю легенду пропагандисти підкріплюють ще й відео, в якому мати Даміана — Тетяна Омельяненко демонструє паспорт громадянки України, говорить, що знаходиться у Польщі і контактувала із українськими військовими.

Центр журналістських розслідувань зв’язався з Тетяною Омельяненко. Вона розповіла, що її сина викрали ще в листопаді 2022 року, з того часу вона не мала з ним зв’язку. І це було не перше затримання Даміана окупантами.

Тетяна Омельяненко, мати затриманого Даміана. Фото надане співрозмовницею

«Це друге його затримання, перший раз його затримали 24 травня. І тримали його там місяць. Його відпустили 22 червня. Вони його били, катували. Вийшов він побитий весь, і зі зламаними ребрами. На 10 кілограмів схуд», — розповіла Тетяна.

Даміан навчався в Харківському університеті Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Але не закінчив навчання, бо пішов на строкову службу. Потім повернувся додому в Бердянськ. На момент окупації міста жив звичайним цивільним життям. Коли місто окупували, вже не міг його покинути. Тетяна каже, через побоювання, що російські блокпости він не пройде — має татуювання з військової тематики.

Після першого викрадення і звільнення окупанти прямо заборонили Даміану покидати Бердянськ. Тетяна Омельяненко вже багато років живе і працює в Польщі, приїхати в рідне місто до його визволення не зможе.

16 листопада Даміана Омельяненко ФСБшники забрали вдруге. Наступного дня подзвонили його матері з погрозами: вимагали написати зізнання у підготовці терористичних актів і змусили записати відео, яке оприлюднили лише зараз.

«Вони змусили мене ще 17 листопада це сказати, бо погрожували, що вони його вб’ють. Хотіли, щоб ми зізналися в цих терористичних актах, які були в Бердянську», — говорить Тетяна.

У сюжетах пропагандистів жінка вперше за три місяці бачить сина. Каже, що виглядає він дуже погано.

Даміан Омельяненко до затримання окупантами. Фото надане Тетяною Омельяненко

У ФСБшному відео, де Даміан нібито зізнається у диверсіях, дуже багато неточностей. Напркилад, згадує підрив будівлі офісу на вулиці Шмідта. Але інформації про вибухи на цій вулиці в мережі ми не знайшли. Був підрив так званого «гуманітарного центру» Єдиної Росії 30 серпня, але він знаходиться на проспекті Східному.

Комендант Бардін був підірваний на початку вересня, Даміан же у відео говорить, що це сталося у липні. Про замах на Іщука хлопець каже, що він стався у серпні, але насправді він був у середині жовтня. З усіх показаних затриманих Тетяна Омельяненко впізнала тільки одного — хлопця, чиє обличчя окупанти не показали — Данило Какаблін.

Затриманий у Бердянську Данило Какаблін. Фото: пропагандистське джерело

Хоча про затримання «бердянських партизан» повідомляла величезна кількість пропагандистських медіа, Данила показало тільки місцеве «За ТВ». За інформацією Тетяни, окупанти відпустили Данила додому на початку лютого. Цю інформацію ми перевірити не можемо.

Схоже, що окупанти тортурами та погрозами їхнім рідним вибили з хлопців фейкові зізнання, щоб закрити собі «дірки» у розслідуваннях та створити видимість активної діяльності.

Місцезнаходження цієї групи незаконно утримуваних окупантами цивільних бердянців наразі невідомо. Але з огляду на ФСБшну практику, вони можуть скоро з’явитися у Криму, де відбуваються процеси над політв’язнями, яким фабрикують справи про тероризм.