Пенитенциарной системой оккупантов в Запорожской области руководят крымские и краснодарские тюремщики

Публикации
Бердянская исправительная колония №77, на базе которой оккупанты создали «Исправительную колонию №2» Фото: rubryka.com

Россияне «вписывают» временно оккупированные территории Украины в российскую систему государственного управления. Быстрее всего захватчики выстраивают силовые структуры. Через год на части Запорожской области полностью сформирована система оккупационной службы исполнения наказаний — от тюрем для жителей оккупированных территорий до базы отдыха для тюремщиков. Управлять подразделениями прислали крымских и краснодарских «специалистов».

У січні 2023 року на урядовому порталі РФ було опубліковане розпорядження Уряду РФ №97-р про створення 25 установ виконання покарань на окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

В лютому 2023 року в російському «Едином государственном реестре юридических лиц» з’явилися три підрозділи «Управления Федеральной службы исполнения наказаний по Запорожской области» (УФСИН). Вони, як і інші підрозділи системи, розташовані на базі віджатих українських закладів системи покарань. 

«Федеральное казенное учреждение «Исправительная колония №1 УФСИН по Запорожской области» зареєстрована за адресою: м. Мелітополь, вул Олександра Невського, 81. Тут до повномасштабного вторгнення РФ розміщувався Мелітопольська установа виконання покарань №144, де утримувалися жінки та дівчата, позбавлені волі.

Мелітопольська установа виконання покарань №144, де відбували покарання жінки та дівчата. Фото: Facebook

Керівником — т.в.о. начальника колонії — окупанти призначили Геберлейна Сергія Юрійовича, який одночасно є керівником колонії-поселення №1 в окупованому Криму.

«ФКУ «Исправительная колония №2 УФСИН по Запорожской области» розташована у Бердянську по вул. Промисловій,1 на площах власне Бердянської виправної колоніїї №77.

Тимчасово виконуючим обов’язки начальника «ИК-2» є Олексій Володимирович Бобриков, ще один «прикомандирований» з окупованого Криму. Там Бобриков також обіймає  посаду керівника виправної колонії, що знаходиться в Керчі.  

«ФКУ Колония-поселение №3 УФСИН по Запорожской области» зареєстроване за юридичною адресою Веселівської виправної колонії — в с. Озерному Веселівського району.

Тимчасово виконуючим обов’язки керівника призначено також кримського тюремника Олександра Олеговича Снитко. У 2018 році він був керівником центру інженерно-технічного забезпечення і озброєння «УФСИН» по Криму і Севастополю.

Російський окупант біля Веселівського виправного центру в Озерному. Фото: slidstvo.info

Іншими допоміжними структурами тюремної управи окупантів на Запоріжчині керують представники федеральної служби покарань Краснодарського краю.

Конвойний відділ очолив Ахмєдов Ільгар Ахмед Огли, який приїхав на окуповану Запоріжчину з Краснодарського краю, де обіймає аналогічну посаду у федеральній службі виконання покарань.

Кримінально-виконавчою інспекцією керує Андрєй Владіміровіч Карпєнко, який одночасно є керівником відповідної структури в УФСИН Краснодарського краю РФ. 

Центр інженерно-технічного забезпечення та озброєння очолює Сєргєй Міхайлович Гончаров, який керує аналогічною структурою в УФСИН Краснодарського краю РФ. Центр  відповідає за забезпечення тюремників  інтернетом і зв’язком, а також за зберігання інформації в електронному вигляді. Адреса реєстрації: Мелітополь, вул. Дзержинского (Інтеркультурна), 380. Там до окупаціїї міста знаходився Мелітопольський інститут університету «Україна» та гуртожиток для внутрішньо переміщених осіб.

База матеріально-технічного і військового забезпечення УФСИН у Мелітополі зареєстрована за адресою М.Грушевського, 10. Там до окупації розміщувалися структурні підрозділи Мелітопольської районної адміністрації. Керувати цією базою призначили Свєтлану Борісовну Червіну, яка займає таку ж посаду в УФСИН Краснодарського краю.

Російські тюремники обзавелися вже і базою  відпочинку — звісно ж, краденою. Медичний реабілітаційний центр «Таврія» знаходиться в Приморську і належить міністерству юстиції України.

Головний корпус захопленого російськими тюремниками МРЦ «Таврія» у Приморську Запорізької області. Фото: Google

Обов’язки керівника виконує призначений окупантами Юрій Владімірович Харьковец, який працював у слідчому ізоляторі №1 УФСИН по Краснодарському краю та старшим інспектором відділу інтендантського та господарського забезпечення ГУФСИН в Ростовській області РФ.

ЦЖР повідомляв, що 22 листопада 2022 року окупанти зареєстрували в Мелітополі «Управление федеральной службы исполнения наказаний по Запорожской области» і призначили очільником Олександра Алімовича Фасуляка – колаборанта з тимчасово окупованого Криму, який до посади на окупованій Запоріжчині був заступником начальника кримського управління цієї ж федеральної служби.

З 17 березня 2023 року у російському реєстрі новим «врио начальника» «УФСИН России по Запорожской области» вказаний росіянин Євгєній Вікторовіч Заярко – колишній перший заступник начальника Самарського УФСИН. Кар’єру він розпочинав у Сибіру, керував колонією №35 у Хакасії, де влітку 2016 року спалахнув масштабний бунт в’язнів.

Про тих, хто очолює інші силові структури на ТОТ Запоріжжя, читайте в матеріалі ЦЖР «Сторожові пси окупаційного режиму на Запоріжжі».