Из наемников в политики: от «Единой России» на новых ВОТ баллотируются участники войны против Украины

Публикации
Руководитель Центрального исполкома «Единой России» Александр Сидякин (на трибуне) на встрече с потенциальными кандидатами в депутаты «заксобрания» Запорожской области в Мелитополе. 28.03.2023 Фото: er.ru

Несколько бойцов «батальона Судоплатова», военные российской армии, охранники из Воронежа, которые приехали в Украину убивать и мародерить. Их объединяет еще одно обстоятельство – все они намерены стать «депутатами» от российской партии власти «Единая Россия» в незаконном «законодательном органе» оккупированной части Запорожской области. Фейковые «выборы» РФ планирует на сентябрь этого года, а в мае «единоросы» проводят праймериз – предварительное внутрипартийное голосование. Анализ списков участников показал, что среди выдвиженцев в оккупационные власти много участников «СВО». И это не случайность, а выполнение установки из Москвы — власти надеются, что таким образом обретут поддержку избирателей, одобряющих войну против Украины.

Найманці з Запоріжжя та Донбасу

Список бажаючих стати депутатами «заксобранія» окупованої частини Запоріжчини розкрив особи відразу трьох найманців з особистого незаконного збройного формування гауляйтера Балицького — «Добровольческого батальйона им. Судоплатова», зареєстрованого як державне унітарне підприємство. І це має потішити правоохоронні органи України, адже інформація про учасників цього незаконного формування закрита, а найманці не показують облич на численних відео. 

Депутатом хоче бути заступник начальника штабу батальйону — Владислав Ігорович Шевкопляс (07.05.1992 р.н.), безпартійний уродженець Авдіївки, Донецької області. У 2020 році його судили за ч.1 ст.309 КК України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту).

Дмитро Миколайович Ядранський (дата народження 24.12.1975) до 2014 року викладав у Запорізькому Класичному приватному університеті. Потім виїхав до РФ і  проживає в Єкатеринбурзі. В медіа «Уральский меридиан» ось так розповідають про роботу Ядранського на окупованому Запоріжжі: «Вирішив стати добровольцем. Але йому запропонували інше заняття — налагоджувати освіту у Запорізькій області… Вчений був відповідальним за Бердянський освітній округ та відкривав школи та садки. Також він переводив під юрисдикцію Російської Федерації чотири професійно-технічні училища, коледж, інтернат та ще низку навчальних закладів».

Дмитро Ядранський. Фото: facebook.com/dmitry.jadransky

Ще один боєць «батальйону Судоплатова» Олексій Сергійович Кочегура (д.н. 12.06.1991) народився у Славянську Донецької області. На момент окупації Криму Кочегура служив радіотелефоністом відділення засекреченого зв’язку на ракетному кораблі «Придніпров’я» ВМС УКраїни (в\ч А1750). Зрадив присязі і перейшов на бік ворога. Пізніше, за даними ресурсу «Миротворець», Кочегура увійшов до складу підрозділу «Союза добровольцев Донбасса», мав позивний «Тигр».

Олексій Кочегура (ліворуч) неподалік Красної Поляни на Кавказі, січень 2023 р. Фото: «Одноклассники»

Показово, що «кандидати в погонах», які беруть участь в попередньому голосуванні за право балотуватись у «законодавчий орган» Запоріжчини, не є місцевими мешканцями. Це підтверджує висновки ЦЖР про те, що «добровольці» мелітопольського батальйону здебільшого до окупованої Запоріжчини відношення не мають, це найманці з Росії чи окупованого Донбасу.

Ще один «доброволець» Ілья Алєксандровіч Пічужкін (12.11.1981) — мешканець Санкт-Петербурга. З листопада 2022 року він є бійцем підрозділу БАРС 23 «Орел», який відноситься до підрозділів «Союза добровольців Донбасу». Пічужкін є помічником депутата Державної думи РФ терориста Алєксандра Бородая, тож  виконував його доручення, пов’язані з формуванням і забезпеченням добровольчих підрозділів «Союза добровольців Донбасу». На Пічужкіна в різний час у Санкт-Петербурзі було зареєстровано півтора десятка фірм, наразі діючим лишився лише благодійний фонд «имени Святого воина Илии Муромца-Печерского», президентом якого він і є. 

Ілья Пічужкін. Фото: pg.er.ru

Денис Валерійович Рубащенко  (19.09.1982), який народився в Красном Луче Луганської області, а тепер живе в селі Нова Усмань Воронезької області повідомляє, що він є командиром відділення в\ч  11097 і учасником «СВО». А з 2014 по 2018 рік служив у лавах «народної міліції ДНР».

У російських ЗМІ ця військова частина згадується як «польова пошта», до якої прикріплені мобілізовані з Воронезької, Курської і Білгородської області. Після того, як в листопаді 2022 року з батальйона мобілізованих мешканців цих областей загинули близько 500 бійців, родичі інших виходили на протести, заявляючи, що командири втекли, а «мобіків» лишили на Луганщині без зброї та можливості виїхати в безпечну зону. 

Російський військовий Денис Рубащенко. Фото: pg.er.ru

Охоронці з Воронежа і Орла

Зацікавило майбутнє «заксобраніє» окупованої Запоріжчини і співробітників охоронного ТОВ «Волк-безопасность» з Воронежа. Там ця фірма отримує підряди від місцевої влади на охорону масових заходів міста і регіону. У вересні 2022 року власник фірми Михайло Гамбург повідомляв, що частина співробіників буде мобілізована. 

В списку учасників праймеріз «Единой России» на Запоріжчині є імена щонайменше двох співробітників охоронної фірми з Воронежа.

Це Максим Сергійович Абрамовський, який 06.04.1986 року народився в Донецьку. Він працює старшим охоронцем відділу патрульно-постової служби в цій охоронній фірмі, а в біографії вказав, що «займається забезпеченням безпеки в нових регіонах РФ, виконує задачі в зоні СВО».

Максим Абрамовський. Фото: pg.er.ru

Ще один старший охоронець ППС «Волк-безопасность» Олег Володимирович Соловей (21.07.1982) народився в українському Миколаєві. Як опинився в Росії — невідомо, як і те, де саме з 2003 по 2014 рік служив в органах МВС. Наразі, як і його колега по фірмі, «займається забезпеченням безпеки в нових регіонах РФ, виконує задачі в зоні СВО», тобто, воює проти українців.

Олег Соловей. Фото: pg.er.ru

Серед претендентів на кандидатство від «Единой России» є Антон Сергєєвіч Тарантінов (23.02.1989). Він випускник Академії Федеральної служби охорони РФ та власник приватного охоронного підприємства «ЧОП «Аст-Флагман 3», зареєстрованого в Орлі, звідки Тарантінов родом.

У 2023 році ця приватна фірма вже заключила контракти загальною вартістю 124,6 мільйонів рублів з окупаційним «міністерством освіти і науки» Запоріжчини на охорону і здійснення пропускного режиму на освітніх об’єктах регіону. Судячи з публікацій в медіа, охоронці цієї орловської фірми працювали на окупованій Запоріжчині вже у жовтні 2022 року. 

Стати «депутатом» на Запоріжжі виявив бажання також поліцейський з Москви. Дізнавач управління МВС Росії по міському округу Домодєдово Ніколай Стєпановіч Коляда, який народився в Благовєщенську 13.08.1981 р., також бере участь в праймеріз. Але очевидного зв’язку цього «Сина землі русской» — саме такий нік в соцмережі Інстаграм має Коляда, з окупованою Запоріжчиною знайти не вдалося. 

«Праймеріз» від «Единой России», як і будь-які вибори, що проведені чи готуються на окупованих територіях України — це не волевиявлення, а фікція. «Вибори на ТОТ мають на меті легітимізувати процес окупації», — пояснює Павло Романюк, юридичний радник Громадянської мережі ОПОРА. За його словами, якщо Росія проведе вибори на окупованих територіях, для України це нічого не змінить, бо, згідно з нормами міжнародного права, жодні вибори на окупованих територіях не легалізують анексію.