Как крымский наемник оккупантов Сейран Мамбетов бежал в США с украинским паспортом

Публикации
сейран мамбетов

Сейран Мамбетов известен на полуострове в двух ипостасях: как предприимчивый шоумен, создавший коммерческий концертный проект «Шелляе», и как коллаборант, приложившийся к уничтожению единственного в мире крымскотатарского телеканала ATR и созданию в противовес ему пропагандистской помойки «Миллет».

И вот вам сенсация: предатель Сейран Мамбетов сбежал в США, где уже пытается сплачивать вокруг себя крымскотатарскую громаду.

З початку повномасштабної війни Росії проти України в десятках країн світу діє механізм надання українцям тимчасового прихистку: посвідка на тимчасове проживання на час війни, дозвіл на роботу, навчання та низку соціальних послуг. У багатьох країнах українці, які втекли від війни, фактично прирівнюються до громадян цієї країни. 

Цим правом користуються не тільки українські жінки та діти, які рятуються від російських обстрілів і переслідувань на окупованих РФ територіях, а й ті, хто радо зустрічали Росію.  Серед них — і колаборанти з Криму, які  і всіляко сприяли становленню окупаційного режиму, служили старанними пропагандистами, виправдовуючи терор проти власного народу. 

А потім сталась велика війна і, тікаючи від мобілізації в армію своїх хазяїв, колаборанти дістали зі схованок українські закордонні паспорти, що дають право на безвіз і прихисток, і розбіглися по всьому світу: від Польщі — до США. Фігурант цієї історії — пропагандист Сейран Мамбетов разом із частиною своєї родини заліг у американському штаті Флорида і засвітився на вечірці в Орландо. 

У 2014 році  російські силовики та їхні місцеві посіпаки, аби придушити протестний голос кримських татар, вдалися до масових переслідувань членів меджлісів і делегатів Курултаю, політичних і громадських діячів, журналістів, що супроводжувались зникненням людей, обшуками, облавами  і арештами,  депортацією  та  засудженням незгодних за сфабрикованими справами про «екстремізм» і «тероризм». 

Сейран Наманович Мамбетов через очолювані ним медіа, що контролювались російськими спецслужбами і окупаційним урядом, допомагав окупантам створювати паралельну реальність, у якій корінний народ нібито підтримує російську окупацію. 

Сейран Мамбетов Фото: АН-Крим

У кінці квітня  2014 року окупаційна адміністрація заборонила показувати лідерів Меджлісу в ефірі програм кримськотатарської редакції захопленої державної ТРК «Крим». Директор Сеітіслям Кішвеєв та головний  редактор інформаційних програм Шевкет Ганієв були відправлені у відпустку, а потім звільнені.  Незаконність звільнення Кішвєєва, до речі,  була визнана навіть окупаційним «судом»

Керувати кримськотатарською редакцією окупанти призначили Сейрана Мамбетова, який розвинув активність у демонстрації своєї відданості режиму. Колишній співробітник редакції пригадує, як Мамбетов  проводив співбесіди і закликав добровільно отримувати російські паспорти: 

«Сейран викликав до себе у кабінет кожного, хто працював на програмах редакції, а молодим телеоператорам, режисерам монтажу, редакторам-практикантам обіцяв, що скоро візьме їх у штат телекомпанії з хорошою зарплатою. Він говорив: «Хлопці! Вова Крим забрав назавжди! Отримуйте паспорти!».   

За словами співрозмовників ЦЖР, після приватних розмов Сейран Мамбетов повідомляв генеральній директорці телекомпанії Катерині Козир про всіх нелояльних до російської влади співробітників і тих, хто підтримує Меджліс кримськотатарського народу. 

Катерина Козир Фото: Facebook

У вересні 2014 року Мамбетов провів зачистку  редакції від неблагонадійних співробітників — кримських татар, на місце яких прийшли лояльні до російської «влади. Мамбетов встановив жорстку цензуру і публічно заявляв про те, що таким чином відстоює інтереси Росії.  В інтерв’ю Крим.Реаліям Мамбетов введену ним цензуру пояснював так:  

«Ми створені для того, щоби захищати інтереси держави. У Криму нам потрібно налагодити спокій та стабільність. Якщо ми в ефірі більше показуватимемо опозицію, яка висловлюватиме свою думку про незміцнілу маленьку республіку, я вважаю, що це не зовсім доречно». 

Наступним кроком окупантів із придушення інакомислення в кримськотатарській громаді та посилення цензури в кримському інформаційному просторі в цілому стала заборона єдиної у світі кримськотатарської телекомпанії ATR, дитячого каналу «Ляллє» і  радіостанції «Мейдан». 

31 березня 2015 року відбувся останній ефір телеканалу ATR. Головна редакторка ТРК, відома журналістка і поетеса Ліля Буджурова на останніх хвилинах ефіру сказала: «Ті, хто задумав закрити ATR, вирішили вдарити не по телеканалу, а по цілому народу.  Даремно. Ми і не таке переживали […] Сьогодні ми припиняємо мовлення. Але ми повернемось. Ми завжди повертаємось». 

Ліля Буджурова Фото: Facebook

Уже 22 квiтня гауляйтер Криму Аксенов підписав указ про створення ручного кримськотатарського телеканалу, керівником якого зрадники Руслан Бальбек та Заур Смирнов, які увійшли до складу «уряду» окупованого Криму, відразу ж назвали Сейрана Мамбетова. 

21 липня 2015 р. у російському державному реєстрі РФ з’явилась нова юридична особа — Автономна некомерційна організація «Общественная крымско-татарская телерадиокомпания» (ИНН 9102190660), засновник якої — «суб’єкт РФ Республіка Крим». 

Дотепні кримські татари тут же «вдосконалили» назву компанії в «Крымскотатарская общественная  телерадиокомпания» з відповідною  абревіатурою — КОТ, що в перекладі на українську літературну означає дупа. 

Керувати «КОТом» окупаційний уряд очікувано призначив  Сейрана Мамбетова, який довів свою беззастережну лояльність окупантам і кандидатура якого не викликала заперечень спецслужб РФ.

Запуск ефіру окупаційного телеканалу з позивним «Міллєт» (з кримтатар. — народ) відбувся 21 вересня 2015 року. На радощах Мамбетов в інтерв’ю федеральним росЗМІ замахувався поширенням мовлення на Херсонську область і навіть на Київ. Мовляв, нехай бачать, що кримських татар Росія  не пригнічує.

«Нам тут добре і комфортно», —  заявляв Мамбетов РИА «Новости» у той час, коли кримськотатарських діячів та журналістів викрадали, убивали, арештовували і катували, а лідерам народу заборонили в’їзд додому, в Крим.  

Але Мамбетову було дійсно добре і комфортно. Аксенов призначив його членом колегії  «Держкомітету у справах міжнаціональних відносин», що розпоряджається коштами на різні програми,  та  увів до складу колегії «міністерства внутрішньої політики, інформації та зв’язку», яке, серед іншого, видає або відмовляє у видачі  ліцензій на мовлення та діяльність у сіфері зв’язку. І що важливо — на фінансування КОТа лише перший рік було закладено 177 млн рублів, які «патріоти» нахабно розпиляли. 

Відтак у грудні 2016 року окупаційні «силовики» відкрили кримінальну справу за підозрою у розкраданні керівництвом  телеканалу «Міллєт» бюджетних коштів. Але Мамбетова звільнили з посади гендиректора аж у червні 2017 року, не продовживши контракт. Іншими словами, відбувся легким переляком.  

Сейран Мамбетов. Фото: Крым.Реалии

Однак із політики Сейран не зник — пішов інформаційно обслуговувати кримськотатарських колаборантів Ремзі Ільясова, Заура Смирнова та інших зрадників, які дуже хотіли закріпитись в окупаційній владі. Напередодні «виборів» 2019 року Мамбетов засновує кілька медіапроектів, що транслюються в Youtube, зокрема, дискусійний клуб «Крымский диван». 

Того ж року низка колаборантів на чолі з Ремзі Ільясовим, «віце-спікером Госсовєта»Криму повідомила про створення громадського руху «Миллий юрт». Серед тих, хто виступав на установчому зібранні, була і дружина Мамбетова — Сусанна Бейтуллаєва

Ремзі Ільясов Фото: Present Pictures

У березні 2019 року Сейран Мамбетов зареєстрував у російській юрисдикції «Благотворительный фонд крымскотатарского искусства и этнографии». Чим займався цей фонд — невідомо, у відкритому доступу немає жодної згадки про його діяльність, тож не виключено, що і ця структура була зареєстрована під «вибори»- 2019. Однак зрадникам не пощастило: росіяни списали їх на берег, оскільки вони вже були не потрібні — свою роль в окупації вони виконали, тож мають радіти, що не опинились в Лефортово , як деякі їхні колеги по «розпилах» бюджетів.   

Судячи зі світлин у аккаунтах Мамбетова в соцмережах, у наступні роки він повернувся до концертно-фестивального життя.

Однак нещодавно Осман Пашаєв, відомий журналіст і керівник проекту UA:South  оприлюднив відео та інформацію про те, що Мамбетов відновив свій український паспорт у консульстві в Туреччині і виринув у штаті Флорида, США.  

На цьому відео, зробленому, судячи з усього, під час  Курбан Байрам, Сейран Мамбетов бере участь у святкуванні в Орландо і закликає кримськотатарську громаду знайомитись та частіше збиратися. Він каже: «Хвала всевишньому, робитимемо такі зустрічі ще. Давайте знайомитися один з одним, та велика подяка нашій голові Ельмаз. Дякую що прийшли. Давайте веселитися, їжа вже готова, пригощайтеся». 

Осман Пашаєв в коментарі ЦЖР запевнив, що Сейран Мамбетов дісно мешкає у Флориді: 

«Це підтвердила одна з мешканок Орландо, яка живе там, він був на заході, пов’язаному з Курбан Байрамом — релігійним святом жертвоприношення.  

Чому саме США він вибрав? Наскільки мені відомо, кілька його дорослих синів живуть у США. Але є ще кілька причин,  пов’язаних зі США, бо якщо людина передбачає можливі санкції щодо себе і способи його екстрадиції, то Сполучені Штати – країна, де можна судитися роками, щоб його не депортовували звідти і наводити купу аргументів для цього. 

Кримських зрадників дуже багато. Ми виділили серед них невелику купку кримських татар, для нас було важливо, щоб говорили про цих колаборантів. Їх ніхто не примушував цькувати інших людей, грабувати майно інших людей і очолювати пропагандистський канал, державний російський холдинг. Там є три ключові фігури першого менеджменту,  2015-2017-го років, коли ці  люди очолювали телеканал, вели ефіри, цькували  людей, яким заборонили в’їзд в Крим або до яких російська окупаційна влада хотіла застосувати репресії, які вони назвали «кримінальним переслідуванням». Ми насамперед ведемо мову про цих людей».     

Осман Пашаєв Фото: RFE/RL

В своїй статті «VIP-зрадники» Осман Пашаєв згадує, що Росії довелося шукати лояльних кримських татар або серед політичних невдах української доби, або серед злочинців та шахраїв, таких як муфтій Еміралі Аблаєв,  Ремзі Ільясов, Руслан Бальбек, Заур Смірнов… Тепер же кримські колаборанти зібралися  один за одним емігрувати на захід. Один із заступників міністра культури окупаційного уряду, за інформацією Пашаєва,  намагається облаштуватися в Туреччині; « віце-прем’єр»  планує переїзд до Узбекистану, а один із керівників московської діаспори кримських татар вже отримав дозволи на постійне проживання в Туреччині. 

Така ж тенденція спостерігається і серед колаборантів-пропагадистів. Осман Пашаєв зазначає кілька схем, за якими колаборанти можуть безперешкодно оселитись в Європі чи США

«Телеведуча Сусанна Халілова, яка намагалася бути «першою Скабєєвою» кримськотатарського окупаційного телебачення, яка в кожних ефірах з 2015 року закидала людям, яким заборонили в’їзд в Крим, втечу з Криму і  зраду народу, облаштуватись в Дагестані, а тепер, якщо не помиляють,  готується до США, де живе її рідна сестра. Тому може бути така ж, як у Сейрана Мамбетова ситуація —  «возз’єднання родини». 

Там діють дві програми: воз’єднання родини – це універсальна програма, а для українців є спеціальна  — Uniting for Ukraine (U4U). 

Виникає питання, яким чином люди як українці можуть потрапити туди, зараз ми говоримо про цих колаборантів з Криму, бо майже 10 років окупації і тому можна передбачити, що люди, які з самого початку окупації були колаборантами, навряд чи виїжджали в Україну, щоб відновити документи. Але ця повномасштабна війна дозволила відкрити в Європі і в Туреччині кілька пунктів центру «Документ», який досить швидко відновлює українські документи. Туреччина стала тим місцем, куди можна в’їхати за російськими документами, відновити українські документи. Якщо тебе немає ні в яких списках санкційних або кримінальних справ немає, вони спокійно собі в Туреччині відновили документи, а з українськими документами подалися на всі програми, які існують для українців.

Я не знаю імен, але підтверджують наші колишні колеги по телеканалу АТР, що в Ірландії є люди, які теж працювали на пропагандистському каналі Міллєт, а з початком повномасштабної війни, переселилися до Ірландії.