Кто хочет сохранить СЭЗ в оккупированном Крыму?

Блоги

Завтра, 16 лютого відбудеться друге засідання робочої групи Комітету ВРУ з податкової та митної політики, яка має напрацювати законопроект щодо змін/скасування скандального закону про ВЕЗ «Крим». До участі запрошені представники уряду і громадських організацій із Криму.

Перше засідання відзначилось щирим зізнанням голови Комітету Ніни Южаніної, що вона вперше чує про проблеми, спричинені дією закону про ВЕЗ «Крим» (репортаж про перше засідання тут). Розійшлися з тим, щоб на наступне засідання представники міністерств, відомств і громадськості підготували конкретні пропозиції для законопроекту. Один з авторів закону про ВЕЗ, екс-нардеп Сергій Терьохін усіх обігнав — передав голові Комітету пропозиції ще до початку першого засідання робочої групи. Почитала. Пропонує зону лишити, а у перехідних положеннях пересунути меблі. Тобто, несподіванки (каяття і спокути гріхів через скасування закону, який приніс людям чимало горя, а  державі збитків) не сталось.

Так от у деяких колег є думка, що проект закону має розробити парламентський комітет. І це було б чудово і правильно. Але я подивилась склад комітету і дуже засумнівалась. І чудодійний вплив олігархів тут ні до чого. Посудіть самі:

Андрій ЖУРЖІЙ, перший заступник голови Комітету з податкової та митної політики до того, як стати нардепом, з 2005 по 2014 рік очолював юридичний департамент Групи компаній Fozzy Group. У складі Групи компаній, як відомо, є мережі супермаркетів Сільпо, і, гіпермаркетів Fozzy. Які продовжують працювати у Криму через російську дочку українського топ-рітейлера та низку своїх кримських фірм. Андрій Журжій керував юридичним департаментом Fozzy Group до осені 2014 року, тож можна сміливо припустити, що юридичне оформлення кримського бізнесу за законодавством РФ та з врахуванням можливостей українського закону про ВЕЗ «Крим» без нього не обійшлося. Втім, можливо, завтра буде нагода запитати).

 

Супермаркет «Сільпо» в Сімферополі, 15 лютого 2018 р. Фото: investigator.org.ua

 

Олег КРИШИН, секретар Комітету, до анексії Криму через корпорацію ЦМК контролював керченську «Південну мануфактуру «Пролив» — колишній рибоконсервний завод. Він випускав консерви під ТМ «Пролив», «Vilnas», «Боспор» і «Laatsa». Вони все ще зустрічаються в українських супермаркетах.

 

Керченський рибоконсервний завод «Пролив» Фото: wikimapia.org

 

Після анексії Криму підприємство перереєстрували за старою назвою — Керченський рибоконсервний завод «Пролив», власник один і засекречений — компанія БАРТОН СЕЙЛЗ ЛИМИТИД з Британських Віргінських островів. Завод у Керчі успішно працює і навіть розширює потужності. Керівництво Корпорації ЦМК відкрито лобіювало впровадження вільного митного режиму в окупованому Криму, ЗМІ завжди нагадують про це, коли пишуть про активи Кришина.

 

Цех і продукція Керченського рибоконсервного заводу «Пролив», квітень 2016 р Фото: kerch.biz

 

Олександр ГЕРЕГА, член Комітету. Навпіл з дружиною, секретарем Київради Галиною Герегою володіє мережами будівельних гіпермаркетів «Епіцентр К» та «Нова лінія». У Криму після анексії вони змінили вивіску на «Новацентр К», а власника — на підмосковну компанію «Русстрой К».

 

Гіпермаркет «Новацентр» (колишній «Епіцентр»), в Сімферополі Фото: novacentr.com

 

Ланцюжок до українських власників недовгий, хоч і веде через Кіпр. Засновниками «Русстрой К» є кіпрська компанія EDLAGOR ENTERPRISES LIMITED (99,02%) і Олег Воротний, який є партнером Герег у компанії «Руслайн КО». Співзасновниками є українські ТОВ «Епіцентр К», ПрАТ «Нова лінія», і ТОВ «Торгівельний дім «Трейдком Інко». Обидві компанії були зареєстровані у м. Пушкіно Московської області Росії у травні 2014 року (!!!). 

Мабуть, я зупинюсь, бо далі треба буде писати про Євгена Мураєва, Віталія Хомутинника і чому вони не будуть скасовувати закон про ВЕЗ «Крим», а ви й так знаєте, чому. (Повний склад Комітету тут).

А питання у заголовку — усім вам, дорогі читачі. Дуже важливо знати: чи є серед вас ті, хто не хоче скасування ВЕЗ «Крим, і чому? Пишіть у коментарях тут або на нашій сторінці у Facebook .