Унвер. Друг оккупации Крыма из Турции

Расследования
Унвер Сель, глава фиктивной «Федерации крымскотатарских дернеков Турции» Фото: kirimkalkinmavakfi.com

Каждому участнику Ассоциации друзей оккупации Крыма московские режиссеры отвели свое место в спектакле под названием «Мировое признание российского Крыма». Кто-то играет роль восточной экзотики. Кто-то — имитирует солидное политическое или деловое пророссийское лобби в Европе. Кто-то выступает в привычном амплуа представителя какого-то из братских народов бывшего СССР. В этом спектакле член координационного совета Ассоциации друзей Крыма, гражданин Турции Унвер Сель получил не главную, но важную роль руководителя фиктивной пророссийской крымскотатарской диаспоры Турции.

Международная ассоциация «Друзей Крыма» была создана российскими правительственными структурами в оккупированном Крыму в 2017 году с целью легализации незаконного «референдума» и последующей попытки РФ аннексировать Крым, отмены западных санкций против РФ и снятия «крымского вопроса» с мировой повестки дня.

Центр журналистских расследований в цикле «Друзья оккупации Крыма» раскрывает имена агентов влияния Кремля в разных странах и источники финансирования их организаций.

Колаборант

Унвер Сель, якщо вірити його сторінці у Фейсбук, родом з селища Леніне в Криму — але це сумнівно. У 1984 році Сель закінчив Університет Анкари. Давній учасник кримськотатарського руху Туреччини. 2005 року створив та очолив власну «Федерацію кримськотатарських дернеків», орієнтовану на Росію.

Ще у червні 2014 року Унвер Сель виступив в Криму з пресконференцією, під час якої схвалив окупацію півострова і псевдореферендум.

У 2015 році Сель в інтерв’ю «РИА Новости» виправдовував російську окупацію й називав «радикальними ісламістами-вахабітами» кримських татар, які були вимушені виїхати з окупованого Криму на вільну територію України, та бездоказово звинуватив керівників Меджлісу в створенні мусульманських батальйонів і привласненні турецьких коштів.

Голова «Госсовєта Криму» Володимир Константинов і Унвер Сель Фото: kirimkalkinmavakfi.com

На конференції «Геополитические вызовы современности и духовная миссия Владимира Путина», яка відбулася на день народження російського президента у 2016 році, Сель, як то кажуть, різав правду-матку на його адресу: «Духовная миссия Владимира Путина указывает нашему миру путь!».

Унвер Сель час від часу відвідує окупований Крим. Зокрема, бере участь у Форумах друзів Криму — починаючи з першого, у 2017 році. Тут він виконує стандартну функцію — торгує обличчям, розповідаючи про те, як гарно зажили кримські татари після окупації:

«Мы со своей стороны ведем борьбу против пропаганды. После воссоединения Крыма с Россией крымскотатарский язык признали государственным, строятся мечети, школы, печатаются книги на родном языке, работает крымскотатарский канал «Миллет» и радио «Ватан Седасы, и это нас радует».

Про репресії, арешти, заборону діяльності Меджліса Унвер Сель, звісно, мовчить.

Унвер Сель, голова фіктивної «Федерації кримськотатарських дернеків Туреччини» Фото: kirimkalkinmavakfi.com

Діаспора

Не вдаючись у тонкощі, російська пропагандистка в сюжеті називає Селя «головою Федерації кримськотатарської діаспори Туреччини». Але це не так — ані формально, ані за змістом. Бо що таке кримськотатарська діаспора Туреччини?

Після першого російського завоювання Криму сотні тисяч кримських татар вимушені були залишити батьківщину. Вони знайшли прихисток у Туреччині, і наразі кримськотатарська діаспора в Туреччині нараховує близько двох мільйонів людей і є досить впливовою.

Її зв’язки з офіційною Анкарою та з Меджлісом кримськотатарського народу багато важать — недарма кримськотатарських лідерів Мустафу Джемілєва та Рефата Чубарова офіційні особи Туреччини приймають як рідних. А їхня проукраїнська позиція знаходить відгук і серед кримськотатарської діаспори, а отже, враховується й турецьким керівництвом.

Кримські татари в Туреччині об’єднані в територіальні дернеки — товариства культури і взаємодопомоги.

Про організаційну структуру діаспори розповідає Голова Генерального центру асоціації культури та взаємодопомоги кримських тюрків, заступник Голови Всесвітнього конгресу кримських татар Мюкремін Шахін:

«Наразі в Туреччині є 50 кримськотатарських спілок і фондів, і 97-98% цих спілок наразі працюють у «Кримськотатарській Платформі». І це значить, що 97-98% всіх спілок на території Туреччини працюють за принципами Меджлісу кримськотатарського народу і не приймають окупацію Криму Росією».

Заступник голови Всесвітнього конгресу кримських татар Мюкремін Шахін

Звісно, таке становище не влаштовує Кремль. Тому на противагу дружнім до Меджлісу та України об’єднанням кримських татар Туреччини в Анкарі з’явилася фіктивна проросійська організація, яку й очолив Унвер Сель.

«В Унвера Селя немає якоїсь низки громад. Він є головою однієї громади, і в нього є свій фонд. Але в його організації немає філій. Кілька років тому Сель неодноразово заявляв про створення федерації спілок. Але за турецьким законодавством для створення федерації потрібно як мінімум сім спілок. Але ті спілки, про які заявляв Сель, були фіктивними, вони існували тільки на папері. Тому органи контролю при Міністерстві внутрішніх справ закрили Федерацію Унвера Селя. Після цього Сель відкрив спілку, в якій працює й зараз, а заодно відкрив і фонд», — розповідає Мюкремін Шахін.

«Федерація кримськотатарських дернеків Туреччини» — така гучна назва псевдоорганізації, головою якої проголосив себе Унвер Сель. Але ще в лютому 2015 року прокуратура Анкари встановила, що до «федерації» входило лише два товариства, і порушила судову справу з вимогою про закриття Федерації. Тим не менш, Унвер Сель продовжує називати себе президентом Федерації кримськотатарських дернеків.

Ренегат

То звідки він такий узявся і чому так наполегливо працює на користь Росії?

Про це розповідає Рустем Мамут оглу Аблятіф, учасник кримськотатарського національного руху:

«Унвер Сель — він же не раптом звідкісь винирнув. Він ще десь у 2005 році почав співпрацювати з партією регіонів. Я думаю, він вже тоді був на зарплаті в росіян, і вони його використовували для своїх цілей в Криму, і зараз він логічно продовжує цю роботу. Ми знаємо його давно, він з молодих років брав участь у національному русі діаспори. Але потім, мабуть, до нього знайшли якісь підходи, або в нього якісь амбіції зіграли, і з 2005 року він працює проти національного руху — і в діаспорі, і в Криму».

Рустем Мамут оглу Аблятіф, учасник кримськотатарського національного руху Фото: zik.ua

Зокрема, за словами Рустема Аблятіфа, люди, пов’язані з Унвером Селем, намагаються тиснути на кримськотатарську молодь, яка навчається у Туреччині, аби студенти змирилися з російською окупацією Криму. Але — без великого успіху.

«Унвер Сель — це людина, яка виросла в наших спілках. До 80-х — 90-х років він разом із нами працював і зростав. Ми його дуже близько знаємо. Це людина, в якої є свої слабкості. Про це всі кримські татари Туреччини знають. Наприклад, одна з його слабкостей — це алкоголь. Ця людина трансфером пішла з нашої спілки. Не можна сказати, що в нього є якась ідеологія, якась думка — він просто набрав у цю спілку своїх родичів і керує нею як родинною організацією. Його слабкостями й скористалися — тому він дуже тісно зараз співпрацює з російським посольством і взагалі з Росією. Навколо нього немає жодної людини, яка б мала якусь вагу в наших колах чи в політичних колах Туреччини. Немає такого впливу і в самого Унвера Селя. Але його спілка робить заяви, і ці заяви друкуються в російських медіа», — так пояснює феномен Селя Мюкремін Шахін.

В Туреччині є політики і навіть партії, які виступають за євразійський шлях, зближення з Росією і визнання анексії Криму. Але Унвер Сель не має політичної ваги, яка б дозволила вважати його представником їхніх інтересів. Він лише балаклива голова, інструмент російської пропаганди. За справжню російсько-турецьку дружбу, яка на практиці, а не на словах легалізує російську окупацію Криму, відповідають зовсім інші люди.