НеДетские площадки Херсона

Публикации
Новая детская площадка в Шевченковском парке Херсона Фото: investigator.org.ua

Накануне празднования очередного дня города, в центральных парках Херсона были построены две новых спортивных детских площадки. На церемонии открытия присутствовали первые лица города, депутаты городского и областного советов, которые не забыли похвалить и руководство государства. Обвинения в коррупции появились уже на следующий день после празднования дня Херсона.

Каталізатором скандалу виступив користувач Facebook з нікнеймом Грішник Позитивний, який на своїй сторінці стверджував, що на дитячі майданчики витратили удвічі більше коштів, ніж було потрібно.

    

Винуватцем задорогої закупівлі херсонські активісти називають директора комунального підприємства «Парки Херсона» Сергія Білоковиленко. Закиди щодо корупційних дій на його адресу від громадськості лунають не вперше. Особливо запам’яталась херсонцям епопея з лавками в мікрорайоні Шуменський. 8 лавок обійшлись херсонській громаді в 42 тис. грн., при ціні за одну 1400 грн. Тобто ще 22 лавки безслідно зникли. В мерії вважають, що ніяких зловживань у діяльності комунальників немає.

«Звісно, підприємство працює, звісно в нього є витрати, але мі всі бачимо, що парки перебувають в чудовому стані і ніяких нарікань немає. Ми бачимо — підприємство працює. Робота з центральних перемищюєтся на інші мікрорайони», — сказала Центру журналістських розслідувань Катерина Гандзюк, в.о. керуючого справами Херсонської міськради.

Катерина Гандзюк, в.о. керуючого справами Херсонської міськради Фото: investigator.org.ua

Закупівля інвентарю для кожного із дитячих майданчиків обійшлась у 198 тисяч бюджетних гривень. Тобто, для проведення відкритих торгів у системі RpoZorro не вистачило якихось 2 тисяч гривень на лот. Активісти порахували, що сума вартості зазначених у проектній документації виробів майже вдвічі менша за витрачені кошти, а угоду було підписано із начебто фіктивною фірмою із Миколаєвської області.

 

Сам директор комунального підприємства «Парки Херсона» та представники херсонської міськради вважають, що подібні заяви — політичне замовлення. У серпні Білоковиленко очолив обласний осередок Радикальної партії Олега Ляшка.

«Де був цей Грішник раніше? Він з’явився в перших числах серпня. Це все політичне замовлення. Це все політичне цькування і дискредитація мене як депутата. Я це так розцінюю. Мною вже написано депутатське звернення на ім’я обласного прокурора і керівника нашого УВС, до якого я доклав ці публікації і, в тому числі, про майданчики. І прошу розслідувати ці факти і вичислити IP-адресу цього Грішника», — заявив Центру Сергій Білоковиленко.

Сергій Білоковиленко, директор комунального підприємства «Парки Херсона»

«Я вважаю що за всім цим стоїть особисто пан Микола Ставицький, який раніше був членом Радикальної партії, яку представляє сьогодні Білоковиленко … Хай вони свої партійні чвари вирішують на партійних зїздах, а не переносять на господарську діяльність комунальних служб», — зазначила Катерина Гандзюк.

Залишимо партійні чвари політикам, подивимось на ситуацію об’єктивно. Наш власний аналіз цієї закупівлі базується на порівнянні цін на комплекти дитячих спортивних майданчиків в інтернет-магазинах та у специфікації тендерів на закупівлю подібних товарів. Приміром, обладнання аналогічних дитячих майданчиків у Сєвєродонецьку, яке проводилось через відкритий конкурс у системі RpoZorro, показує вартість удвічі меншу. Та директор «Парків Херсона» переконує: ціна на майданчики відповідає якості.

«На жаль у нас спортивне спорядження в Херсоні не виробляють. Я знайшов фірму «Піксель» в Миколаєві. Хороша фірма з хорошими цінами. Ми з ними підписали договір, вони нам встановили це. Якщо вважають, що там є корупція — будь ласка, є правоохоронні органи, заявіть», — сказав Сергій Білоковиленко.

Згадану директором «Парків Херсона» фірму-виробника дитячих майданчиків «Піксель» ми не знайшли. Та й не дивно — адже за документами закупівлі угода була підписана із ТОВ «Трінолл». І воно варте уваги. Зареєстроване у селі Зелений Гай Миколаївської області 31 липня цього року, тобто, усього за 19 днів до дати підписання угоди на закупівлю. І головне, ця фірма не є виробничою,у довгому переліку видів діяльності — торгівля та будівельні роботи.

 

Скільки ж насправлі можуть коштувати спортивні майданчики для херсонських дітей. Ми зробили невеличкий експеримент. На сайті інтернет-магазину «Кіндерленд» відібрали у кошик покупця такої ж комплектації дитячий спортивний майданчик, як відкритий нещодавно шевченківському парку. Взяли подібний гімнастичній комлекс та схожі тренажери. Загальна сума склала 83 450 грн.

До речі, цей інтернет магазин, як і багато інших, працює із ProZorro, тож комунальники Херсону могли б скористатись і такою можливістю.

Фінал цієї історії сумний не тільки через кимось вкрадені гроші платників податків. В ніч святкування дня міста багатостраждальні майданчики були частково понівечені бикуватими херсонцями. Батьки, що вранці прийшли з дітьми до засипаних сміттям майданчиків були обурені, але коментувати ситуацію відмовились. Білоковиленко пообіцяв, що в найближчий термін фірма-підрядник розпочне ремонт майданчиків.