Бизнес-империя беглого Журавко: кто держит зонтик?

Публикации
Экс-нардеп от Партии регионов Алексей Журавко Фото: news-front.info

Алексей Журавко — еще вчера успешный бизнесмен, нардеп от партии власти, а уже три года как беглый сепаратист и московский пропагандист. Служба безопасности Украины объявила его в розыск, он подозреваемый в действиях, направленных на изменение конституционного строя и захват власти. Впрочем, как выяснили корреспонденты Центра журналистских расследований, бизнесу и влиянию Алексея Журавко это не мешает: все эти годы его предприятия в Украине работали без помех, доверенные люди сохранили должности и депутатские мандаты.

Олешки — на перший погляд звичайне містечко під Херсоном, зі звичайною швейною фабрикою на в’їзді та звичайними людьми. У самому місті вражає інше: тут повсюдно вивіски з логотипом «СІПІ» — «Спілки ініціативних працездатних інвалідів» та назвами «Журавушка». Їх у місті десятки — ці підприємства та магазини є частиною бізнес-імперії людини, яку в Олешках знає кожен. Шукати їх довго не доведеться, варто будь-яккого перехожого мпитати, де магазини та підприємства Олексія Журавка.

Місцевий мешканець Олександр показує нам на сусідню будівлю, каже, що то дитячий магазин Журавка.

«Гриль бар «Журавка» — це Журавко, тут він і парк зробив. А ще тут десь машини вантажні — Журавко там також господар», — каже Валентина, яка стрілась нам в іншому місці.

Фото: investigator.org.ua

І це лише одна із вулиць міста Олешки, де ми нарахували п’ять підприємств, що належать Олексію Журавку.

«Чотири роки, практично, війни, а з біглим сепаратистом та його майном держава не розібралась. Його рідний брат Георгій Журавко очолює комунальне підприємство «Олешшя». Усі його посіпаки знаходяться в раді — депутати районної ради. Тобто, імперія не розпалась повністю. Прихильники його тут, на місцях», — розповідає громадський діяч та волонтер Олександр Цегельник.

Громадський активіст та волонтер Олександр Цегельник    Фото: investigator.org.ua

Пошук в державних реєстрах показує: «Спілка ініціативних працездатних інвалідів» має з десяток дочірніх та пов’язаних підприємств, зареєстрованих в Олешках, Запоріжжі та Києві. «Дочки» СІПІ працюють у найрізноманітніших сферах, позначених у їхніх назвах — авто, електро, аква. 

Швейна фабрика «Юність», де кінцевими бенефіціарами є Олексій Журавко та його багаторічний партнер Гурамі Апостоліді, продовжує брати участь у тендерах і постачати продукцію навіть правоохоронним органам. Так через посередника управління нацполіціїї нещодавно закупило  постільну білизну від «Юності».

У цей час Журавко із Москви, де він влаштувався під крилом «Комітету порятунку України» Азарова-Олійника-Царьова, шле землякам «привіти»: закликає офіцерів МВС і СБУ «встать с колен» і «дать отпор кровавому режиму» (по суті, закликає до заколоту), напередодні Дня незалежності організовує  розповсюдження листівок з антиукраїнською пропагандою і закликами «очистить Украину от бандеровцев», телефоном погрожує  блогеру Дмитру Воронову (який, до слова, згодом став мером міста Олешки) за критичні публікації. 

Фото: investigator.org.ua

«Імперія Олексія Валерійовича до цих пір знаходиться тут і, може не так активно, але вона працює, і працює на нього особисто. Це всі підприємства, які були передані чи продані — це все муляж. Тобто, Олексій Валерійович їх контролює. Наскільки у нас є інформація, там і досі їздять його люди і доходи, і фінанси відправляють на «ту» сторону. Тобто, туди, де знаходиться Олексій Валерійович», — повідомив Олександр Цегельник.

Поговорити з робітниками підприємств «СІПІ», аби переконатись у достовірності цієї інформації, нам не вдалося. Попри робочий час, двері підприємств були зачинені. Вже не один рік за діяльністю політика і бізнесмена Журавки спостерігає журналіст Тарас Бузак, він впевнений в тому, що колишня схема й досі працює.

Журналіст Тарас Бузак Фото: investigator.org.ua

«Якщо подивитись на склад Олешківської районної ради — там дуже багато людей які працювали при ньому, яких ще тоді називали людьми Журавка,. Вони і зараз є депутатами й навіть на керівних посадах», — каже Тарас Бузак.

Про бездіяльніть влади у вирішенні питання з бізнес-активами Олексія Журавка та впливом на органи влади його людей  розповідають і ветерани АТО міста Олешки, які підозрюють, що зароблені на Херсонщині гроші ідуть на боротьбу з Україною, яку веде біглий політик.

«З Журавком, як і з сепаратизмом (а він тут є символом сепаратизму), в нашому районі ніхто не бореться. Усім все одно, що гроші ідуть на Крим, на Росію, на Донецьк. Ситуація наступна: депутати, які були при владі при ньому і зараз продовжують працювати» — каже Олександр, учасник АТО.

Учасник АТО Олександр Фото: investigator.org.ua

Сказати, що СБУ зовсім бездіє у цій історії, не можна. І провокації, які готувались до Дня незалежності, попереджує і затримує людей з листівками. Однак кримінальне провадження, яке було відкрите ще у березні 2015, судячи з усього, і досі не розслідуване, бо до  суду обвинувальний акт не спрямований. Центр журналістських розслідувань, намагаючись отримати актуальну інформацію про справу Журавка, звернувся до СБУ з інформаційним запитом, однак, у порушення закону Про доступ до публічної інформації, відповідь у встановлений законом термін не була надана. 

Ознайомлення із ухвалами судів, що приймались у судовій справі №766/7392/16-к, призводить до висновку, що кримінальне провадження, відкрите СБУ щодо О.Журавка, зазнало змін у частині кваліфікації злочину, у скоєнні якого він підозрюється. В ухвалах до жовтня 2015-го року вказано, що Слідчим відділом Управління СБУ проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні № № 22015230000000011 від 12.03.2015, за ознаками злочину, передбаченого ст. 258-5 ч. 1 КК України (фінансування тероризму). Розслідуючи саме цей злочин, слідчі отримали доступ до банківських рахунків усіх підприємств Журавка і встановили, що у період з квітня по листопад 2014 року з них було перераховано більше півмільйона гривенть на рахунки підприємств, які » знаходяться на окупованій території Донбасу. Далі  — цитата із ухвали суду від 2 жовтня 2015 року:

«В ході досудового розслідування встановлено, що в період з квітня по листопад 2014 року, громадянин України ОСОБА_2, діючи незаконно, використовуючи підконтрольні йому підприємства, умисно, з метою матеріального та фінансового забезпечення терористичних організацій «Донецька народна Республіка» та «Луганська народна Республіка» (далі ДНР та ЛНР), без наміру створення правових наслідків, без фактичної передачі товарів від продавця до покупця, тобто проведення безтоварних операцій, вчинив активні дії щодо перерахування частини коштів отриманих від комерційної діяльності зазначених підприємств на рахунки підприємств підконтрольних терористичним організаціям «ДНР» та «ЛНР» та розташованих у Донецькій та Луганських областях.

Так, в період з квітня по листопад 2014 року ОСОБА_2, з рахунків ДП «СІПІ АКВА», ДП «СІПІ Авто», ДП «СІПІ Електро», ТОВ «Строй СИТИ», TOB «Хліб СИТИ», КП «Олешки», ВАТ Цюрупинська швейна фабрика «Юність» та ТОВ «Медичний центр «Мед СИТИ» на рахунки ТОВ «ДТЕК Ровенькиантрацит» (м.Ровеньки Луганська область), ТОВ «ДЕТК Свердловантрацит» (м. Свердловськ Луганська область) та ПП «Український продукт» (м. Донецьк) перераховано грошові кошти в загальній сумі 563 620, 40 гривень».

Однак уже з 14 грудня 2015 року в ухвалах цієї ж судової справи з вказанням того ж номеру кримінального провадження говориться, що  «Слідчим відділом Управління СБ України в Херсонській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №22015230000000011 від 12.03.2015 за підозрою ОСОБА_2, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 109 КК України — Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.  І вже наступні ухвали — це варіації із відмовами слідчих суддів на клопотання слідчих СБУ на дозвіл на затримання Журавка «з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою».

Аргумент суддів — Журавко не оголошений у міжнародний розшук. Як показує  практика, за цією статтею ККУ Журавку червона картка Інтерполу і не загрожує — там вважають, що підозрюваних у скоєнні злочинів проти безпеки держави можуть переслідувати за політичні погляди. Чого не скажеш про фінансування тероризму, але ця стаття уже не фігурує у судових документах у цій справі! Ще більше плутанини наводить повістка виклику Журавка на допит 29 серпня та 31 вересня, текст якої розміщений на сайті СБУ. Там взагалі вказано, що кримінальне провадження  №22015230000000011 відкрито … 23.09.2015 року. Ці «знахідки» у справі Журавка, звісно ж, потребують компетентних пояснень з боку СБУ, тож ми спрямуємо ще один запит до центрального апарату спецслужби.

Та повернемось до поки що не менш незрозумілих  до кінця подій у бізнес-царині Олексія Журавка. Після втечі екс-нардепа до Росії бізнесом керував його компаньйон — Гурамі Апостоліді. Однак на початку листопада у реєстраційних даних головної компанії — ТОВ «Спілка ініціативних працездатних інвалідів» сталися зміни: із засновників виведено Олексія Журавка, його частка тепер записана на Владислава Черкесова, а уставний капітал зріс у 8 разів — з 10 до 80 мільйонів гривень.

Гурамі Апостоліді, бізнес-партнер Олексія Журавка Фото: investigator.org.ua

Активісти сумніваються, що ці зміни означають втрату контролю над бізнесом з боку Журавка, бо Черкесов — не чужа йому людина.

«Ну, якщо ми бачимо людей, які були його помічниками, керівниками, по суті, його бізнес-структур, то про що це може говорити? Це людина хто? Відкриваємо сайт Посіпаки і дивимося: він був помічником-консультантом у нього!» — каже Тарас Бузак.

Владислав Черкесов дійсно був помічником нардепа Журавки у Верховній Раді V скликання на громадських засадах. Однак, схоже, справа тут не така проста, як видається з першого погляду. Про непрості процеси довкола бізнесу біглого політика свідчить той факт, що партнер Журавки — Гурамі Апостоліді подав позов до суду, в якому звинувачує неназвану особу в підробці довіреності від Олексія Журавка, незаконному продажу частки у 95 % компанії «СІПІ» та збільшенні уставного фонду для розмивання його, Апостоліді, частки.

Говорити на камеру Гурамі Апостоліді відмовився. Переконує, що за документами саме він є одноосібним власником підприємства, адже викупив його у Журавки, причому — також за довіреністю, яку втікач оформив у Росії на дружину Апостоліді.

Чергове засідання суду мало відбутися 7 жовтня, та його перенесли. Нам вдалося поговорити з Владиславом Черкесовим, який зараз, за даними держреєстру, є кінцевим бенефіціаром та керівником ТОВ «СІПІ» із часткою у 76 млн гривень.

Черкесов розповів, що в минулому дійсно був партнером Олексія Журавко, але вже більше десяти років спільного бізнесу вони не мають. Запевняє, що частку у 95% уставника «СІПІ» викупив через посередника на законних підставах.

«Я володію контрольним пакетом, в усіх базах юридичних я законний власник, та сторона надає (суду — ред.) якісь документи, але я думаю, що наші правоохоронні органи розберуться», — каже Владислав Черкесов.

З усього виходить, що активи Олексія Журавко або продавалися кілька разів, або це схема, за якою одна із сторін хоче фактично «кинути» іншу. Світло на ситуацію мають пролити правоохоронці, які просто перевірять достовірність та законніть довіреностей, якими апелюють сторони.

Рішенням суду на майно ТОВ «СІПІ» у жовтні було накладено арешт. Але не в рамках кримінального провадження, яке розслідує СБУ щодо Журавка, якого розшукують за підозрою у злочині проти держави, а для забезпечення зберігання нерухомості на час судової тяганини його партнерів.

Сюжет Анастасії Шевченко та Петра Коберника, Центр журналістських розслідувань: