На меже. Медиа юга Херсонщины: Скадовский район

Публикации
Фото: wikimapia.org

Не секрет, что чем дальше от столицы, тем меньше средств массовой информации. А чем ближе к админгранице с оккупированным Крымом — тем громче голос российской пропаганды. В новом спецпроекте Центра журналистских расследований мы расскажем, что смотрят, слушают и читают жители пяти приграничных с Крымом районов Херсонской области, какие основные проблемы местной прессы, кто является ее владельцем и как она выживает и развивается. Начнем с курортного города Скадовск и его района.

Скадовськ — курортне місто на березі Чорного моря та центр району, який з січня 2015 року отримав статус прикордонного. Незважаючи на провінційність, політичне життя в Скадовську вирує. Останній місяць не вщухають пристрасті навколо корупційного скандалу з міським головою Олександром Яковлєвим, якого попри протести місцевих жителів суд відсторонив від посади. Звідки ж мешканці Скадовська та району, де живуть близько 50 тисяч людей, отримують останні новини?

Газети

У районі офіційно зареєстровані дві місцеві газети: «Чорноморець» та «Скадовська палітра», яка хоч і має ліцензію, як друковане видання та, фактично, існує лише в інтернеті. А от «Чорноморець» у Скадовську знають добре.

«Іноді купую газету «Чорноморець», там і читаємо, що нового в місті. А так, знаєте, як народне радіо — один одному передаємо. Чи чесна преса? Складно сказати. Я думаю, що не дуже. Не об’єктивно, прикрашають там все», — розповідає мешканка Скадовська Галина Лепинська.

Галина Лепинська, жителька Скадовська Фото: investigator.org.ua

«Газету «Чорноморець» я добре знаю. Але я її чогось не сприймаю, якщо чесно», — каже Лариса Захожа.

«Чорноморець» — єдине реальне офіційне інформаційне джерело місцевих новин, виходить двічі на тиждень. Фінансується з районного бюджету,  адже є комунальною власністю. Журналісти визнають проблеми з незалежністю редакційної політики.

«Коли у нас були наші засновники (у нас було три засновника — органи влади), їх очільники — це люди різних політичних партій, що належать до різних політичних сил. Висвітлювати їхню діяльність в статусі комунальної газети часом було важко внутрішньо, морально. Тому що ти розумієш, що доносячи думку однієї сторони, ти десь, можливо, зачіпаєш інтереси іншого посадовця, який є також твоїм засновником. І така ситуація не лише в Скадовському районі, а й в усіх комунальних ЗМІ», — розповіла головна редакторка газети «Чорноморець» Тетяна Підгородецька.

Тетяна Підгородецька, головна редакторка газети «Чорноморець» Фото: investigator.org.ua

Вирішити цю проблему в редакції сподіваються вже наступного місяця, коли закінчиться процес реорганізації з комунального в приватне підприємство, і газета отримає незалежність від районної влади.

«Реформування газети і перехід на статус приватного підприємства нам багато в чому розв’яже руки і дозволить писати більш гостро, більш правдиво і більш об’єктивно, чесно кажучи», — каже Тетяна Підгородецька.

Та після реорганізації виникне нова проблема — фінансування. Звідки будуть брати гроші, аби утримувати газету, журналісти поки не знають.

Телебачення

Окрім газети в комунальній власності району  донедавна була ще і місцева телерадіокомпанія «Обрій». Хоча телебачення для жителів прикордонного району скоріше розкіш, аніж просто інформаційний ресурс. На території району приймається сигнал лише 5 ефірних аналогових загальноукраїнських телеканалів — 1+1, UA:Суспільне, Інтер, ТРК Україна, НТН та один херсонський телеканал «Скіфія».

«У нас немає цифрового телебачення. Тільки аналогове і лише 5 телеканалів. Був ще місцевий телеканал та його закрили. Нацрада не дала їм ліцензію на мовлення, ну і міська рада сказала, що місцеве телебачення не потрібне місту. Я не згоден. Думаю місцевий телеканал потрібен», — каже Юрій Новосадов, житель Скадовська.

Юрій Новосадов, мешканець Скадовська Фото: investigator.org.ua

Місцевий телеканал не працює вже майже півроку. Колишній директор Скадовської комунальної ТРК «Обрій» Олександр Коротін показує нам відремонтовано студію телеканалу.

«Ремонту два роки. Ми були готові працювати і працювати плідно, йти вперед. Але так сталося, що після закінчення дії ліцензії у 2017 році наша телевізійна студія не отримала її продовження», — каже Олександр Коротін.

У рішенні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення причину непродовження дії ліцензії пояснили невчасною подачею пакету документів. За словами директора місцевої ТРК, це його особистий недогляд, а все через брак часу. Як правило, на локальних телекомпаніях працює лише кілька людей, у випадку Скадовської ТРК — троє. От і не встиг проконтролювати подачу документів, каже телевізійник. До того ж, підприємство комунальне, а отже, кінцевими власниками є районні органи влади. Для ліцензії чиновники мали б вчасно подати декларації про доходи.

Олександр Коротін, екс-директор Скадовської комунальної ТРК «Обрій» Фото: investigator.org.ua

«Ми піднімали це питання на рівні Національної ради і пан Сергій Костинський (член Нацради — ред.) обіцяв нам допомогу і він допомагав певний час. Вони роз’яснювали нам з приводу кожного документа, який ми не так подали. Але, на жаль, після потискання рук і обіцянок, що все буде добре, нам не продовжили ліцензію», — каже Олександр Коротін.

Ефірну частоту «Обрію»  займе херсонський телеканал «KRATU» ТОВ «Реал-медіа», власниками якого є родина Горловських, яка окрім телеканалу, володіє ще Херсонським електромашинобудівним заводом.

Та, як виявилось, у прикордонному районі є проблеми і значно вищого рівня безпеки — російські телеканали безперешкодно доносять свою пропаганду.

«Вже скільки місяців ми б’ємося над тим, що  на телеекранах мешканців Скадовська і району  на всю гучність мовлять російські телеканали. Тому що у нас на території Скадовського району немає цифрового мовлення, не закриті певні дециметрові канали і з них мовлять російські телеканали, які мають дуже потужні передавачі на території Криму», — розповів Олександр Коротін.

За словами місцевих мешканців, на звичайну антену можна «зловити» два-три російські телеканали. Голова районної адміністрації Віктор Турик каже, що з цією проблемою вже багато разів звертались до Служби безпеки України, адже самотужки вдіяти нічого не можуть.

«Ми на березі Чорного моря: простір такий, що іноді сигнал з іншої країни досягає наших теле- та радіоприймачів. Хотілося б, щоб тут були більш потужні сигнали радіомовлення, телебачення для того, аби поставити перешкоди для російської пропаганди та збільшити український контент», — каже Віктор Турик.

Віктор Турик, голова Скадовської РДА Фото: investigator.org.ua

Вирішити проблему може встановлення телерадіовежі на території району. А до того часу скадовчани, не маючи вибору, будуть використовувати супутникове та аналогове телебачення, засмічене російським контентом.

Інформаційні сайти

Зважаючи на ситуацію, найбільш поширеним джерелом місцевих новин серед молоді є інформаційні сайти. Зокрема вже названа «Скадовська палітра». Як запевняє головна редакторка Вікторія Сенько, видання є ініціативою кількох місцевих активістів і мало незалежне від влади фінансування.

«Я подала заявку на грант в американське посольство і завдяки цьому відкрила свій сайт. Проблеми із свободою слова? Я думаю, якщо ви візьмете місцеву газету, ви зрозумієте, що вони є. Звичайно, не можна сказати, що такий же тиск іде на свободу слова, як і за часів Януковича. Тоді працювати було практично неможливо. Тоді намагалися керувати газетою в ручному режимі. Зараз можу дозволити собі говорити на будь-яку тему», — сказала Сенько.

Вікторія Сенько, головна редакторка сайту «Скадовська палітра» Фото: investigator.org.ua

Незважаючи на незалежність редакційної політики, відвідувачів сайту небагато, адже стрічку новин оновлюють раз на тиждень. Редакторка пояснює, що витрачати багато часу на написання новин не може — майже цілий день працює в школі вчителькою, а прибутку із видання вона не має.

Найпопулярнішими серед жителів району є новини, що публікуються у соціальних мережах. Це найбільш розповсюджений метод отримання інформації у невеликих містах.

«Новини місцеві дізнаємось нізвідки. Ну, а звідки? В раді нам рекомендують звертатися на Facebook і дивитися на цих сторінках місцеві новини», — розповів Юрій Новосадов, житель Скадовська.

«Я з інтернета читаю новини, в Facebook є сторінка, яку створив якийсь мешканець Скадовська. Там багато інформації і часто оновлюється», — каже Віта Цілинко, жителька Скадовськ.

Багато хто з опитаних нами скадовчан новини читають у закритій спільноті мережі Facebook «Скадовські новини». У місті проживає близько 20 тисяч людей, а підписників спільнота має близько 5 тисяч. Системним адміністратором сторінки є Ольга Закусило, її чоловік Вадим Закусило працює помічником нардепа Федора Негоя від партії «Блок Петра Порошенка». Та, здається, скадовчан, які відчувають інформаційний голод, політична ангажованість джерела новин особливо не хвилює.