Громко сказано

Публикации

«Должностные лица Киевсовета уличен в организации схемы вымогательства взяток. Это должно быть еще одним уроком для тех, кто приходит в городскую власть за «легкими» деньгами», — с таким громким и многообещающим заявлением сразу после завершения спецоперации правоохранительных органов и Управления по вопросам предотвращения и выявления коррупции Киевской городской государственной администрации выступил тогда еще первый заместитель киевского городского головы Геннадий Плис.

Гучне затримання сталося у вересні 2017-го року. Історія розгорнулась навколо будівлі в промисловій частині Києва, на вулиці Будіндустрії. За документами розпоряджається цією будівлею комунальне підприємство «Госпкомобслуговування».

Гроші, обшуки, затримання «на гарячому»… Єдине, що відрізняє цю історію від кіно, – на лаві підсудних опинилися не актори, а працівники Київської міської ради.

З моменту затримання минув майже рік, тож «Свідомо» вирішило поцікавитись, як рухається справа, яка мала стати прикладом боротьби з корупцією у стінах Київської міської державної адміністрації. Чи всі засвоїли урок?

Ігор Сабадаха – один з трьох обвинувачуваних у цій справі. Йому інкримінують організацію та отримання неправомірної винагороди за передачу в користування комунального майна.

Якщо вірити офіційним повідомленням КМДА, йдеться про 24 тисячі гривень від приватної фірми за надання в оренду приміщень виробничо-складської бази комунального підприємства «Госпкомобслуговування» як застави і квартальної оплати. Тобто, тоді як офіційна вартість щомісячної оренди була тисячу гривень, з приватної фірми вимагали по сім тисяч.

Окрім статусу обвинувачуваного у цій справі, Ігор Сабахаха — начальник Управління адміністративного та господарського забезпечення Київради. На посаді начальника він був на момент затримання. На цій же посаді залишається й нині.

Сабадаха говорить: кримінальне провадження роботі не заважає. І повністю спростовує звинувачення:

— Я не бачу ніякого зв’язку між моєю посадою і тим, що мені інкримінують у цьому кримінальному провадженні. Я Вам абсолютно відверто скажу: в тому, що мені інкримінують, я не винен.

— А в чому Ви винні?

— Немає людини без гріха, повірте мені. І я так само не без гріха. Але в тому, що мені інкримінують, я не винен, і за чужі гріхи я не хочу відповідати.

Наразі справа про хабар перебуває в Голосіївському районному суді. Окрім Сабадахи, на лаві підсудних ще двоє підозрюваних.

Олександр Макогон, за матеріалами кримінального провадження, фактично посередник. Виступав представником та довіреною особою начальника Управління адміністративного та господарського забезпечення. Офіційно в Київраді не працює.

То ж чи знає Сабадаха Макогона особисто? Запитуємо про це у начальника Управління Київради:

— З Олександро Макогоном ми знайомі.

— Давно? Це було ще до відкриття кримінального провадження?

Оскільки Макогон не має жодного стосунку до Київради, нас цікавить, коли саме вони з Сабадахою познайомились. Інакше як Макогон опинився у цій історії?

— Ми з ним були і раніше знайомі…

Не розкривати деталі знайомства Сабадасі радить його адвокатка.

Ще один підсудний – Микола Іващенко. Він також проходить у справі посередником. На момент затримання на місці можливого злочину, якщо вірити судовій ухвалі, у нього вилучили ті самі сім тисяч гривень, які фігурують у кримінальному провадженні і були вилучені як речовий доказ у справі.

Іващенко — майстер в «Госпкомобслуговуванні». Був і залишається майстром донині.

Як кримінальне провадження та фігурування у цьому провадженні не тільки працівника, але й майна, яке знаходиться у їхньому розпорядженні, вплинуло на роботу комунального підприємства?

— Працівник комунального підприємства працює тут і зараз, тому що не було жодного документу про відсторонення його з посади, і в мене немає підстав, як у керівника, до моменту завершення слідства, його або відсторонити, або звільнити,– пояснює директор комунального підприємства Володимир Басалига. – Наскільки мені відомо, триває розслідування, тож давайте дочекаємося результатів.

Уточнюємо, чи було Басализі відомо про цю ситуацію до офіційного затримання його підлеглого.

«Ні!», — коротко відмовляє директор «Госпкомобслуговування».

У відповідь на наш запит у Київраді нас повідомили: у зв’язку із затриманням працівників Київради та кримінальним провадженням від роботи відсторонили тільки Сабадаху. І тільки на півтора місяця – з вересня по листопад 2017-го.

Більше того, до зарплати 9 тисяч гривень посадовець ще й отримує надбавку – а це плюс 5 тисяч. В документі зазначено, що надбавку призначено за «високі досягнення у праці або виконання особливо важливої роботи».

Щоправда, сторона обвинувачення вже не вперше наполягає на усуненні Сабадахи від роботи.


— Вказані службові особи (маються на увазі службовці «Госпкомобслуговування, — від редакції) мають статус свідків по кримінальному провадженню. Таким чином, перебуваючи на посаді, Сабадаха матиме можливість використовувати своє службове становище та впливати на співробітників комунального підприємства з метою зміни їх показів під час судового розгляду кримінального провадження, — пояснює в залі суду позицію обвинувачення прокурорка Київської прокуратури Божена Анпілогова.

Захист Сабадахи, як і він сам, такі підозри прокуратури відкидає. Мовляв, начальник Управління не має жодних важелів впливу на комунальне підприємство.

— Це вже було шосте чи сьоме клопотання про моє відсторонення від посади. І у мене ще на самому початку склалося враження, що основною метою цієї кримінальної справи є саме відсторонення мене від посади, — переконуєСабадаха. Говорить, навіть здогадується, кому саме вигідна ця історія, але називати імен не береться.

Суддя прислухається до слів обвинувачуваного і в чергове не задовольняє клопотання обвинувачення.

Але є у справи один цікавий момент.

— Автомобіль марки Audi, моделі А8, який на праві господарського відання закріплений за комунальним підприємством, відповідно до рішення київського міського голови, на момент проведення обшуків у даному автомобілі був припаркований за адресою, що є фактичним місцем проживання Сабадахи, — під час засідання зачитує матеріали справи прокурорка Анпілогова.

То як же машина абсолютно незалежного від Управління підприємства опинилася під стінами будинку Сабадахи? Уточнюємо у начальника Управління особисто.

— Ви користувались автомобілем комунального підприємства «Госпкомоблуновування».

— Так, — підтверджує слова прокурори Сабадаха і береться пояснювати: — Я користувався, але це було на особисте прохання. Бо мій автомобіль Daewoo Lanos 2007 року випуску — він уже старий автомобіль, трохи зламався. А я від роботи живу в 20-ти кілометрах, і я знав, що комунальне підприємство нещодавно отримало — їм передали з балансу автомобіль, яким ніхто не користується. Я просто звернувся і попросив його на день, два. Мені треба було поїздити, коли моя машина була на ремонті.

Ми попросили прокоментувати цю справу Управління по боротьбі з корупцією КМДА, яке спільно з правоохоронцями і проводило спецоперацію із затримання підозрюваних. У відповідь отримали сухі цифри статистики.  

Відтак, оскільки на запит інформації ми не отримали, «Свідомо» запитало про історію Сабадахи у секретаря Київради Володимира Прокопіва.

— Мені це відомо, має бути рішення суду, що людина в чомусь винна. Я працювати адвокатом не буду ні в кого, і захищати не буду нікого. Якщо допущені якісь порушення закону, то треба нести за них відповідальність. І я думаю, що тут немає різниці ні між працівника Київради, ні між депутатами Київради, ні між будь-ким. Буде рішення суду – будемо діяти відповідно до нього.

Тож крапку в цій “гучній історії” має поставити Голосіївський суд. Засідання призначене вже у листопаді цього року. На жаль, попередні підготовчі засідання привернули тільки нашу увагу і не мали широкого резонансу.

Ми продовжимо відстежувати справу і сподіваємося, що до нас приєднаються представники Київради. Адже хто як не вони мають бути зацікавлені у швидкому та об’єктивному розслідуванні? На кону все ж таки честь їхніх працівників та гучні заяви про боротьбу з корупцією в столиці.

Матеріал вийшов у рамках проекту «Сприяння локальним центрам журналістських розслідувань» У-Медіа за підтримки «Інтерньюз-Нетворк»