Всеукраинская аграрная Рада: Что известно об организаторах акций против аграрной реформы

Публикации
Фото: investigator.org.ua

Новое правительство подало на рассмотрение парламента законопроект, который должен отменить мораторий и запустить продажу аграрных земель. Областными центрами прошла волна акций протеста, которая финишировала под Верховной Радой Украины. Инициатором всех этих акций была малоизвестная до сих пор общественная организация — гражданский союз «Всеукраинская аграрная Рада» (ВАР). Журналисты Центра журналистских расследований решили узнать, кто возглавляет этот союз, кто является его членами и почему именно эта организация единственная, кто вышел на уличные протесты?

3 жовтня, під час пленарного засідання народних депутатів, біля стіл стінами Верховної Ради на мирну акцію протесту проти вільного ринку землі сільськогосподарського призначення зібралися аграрії зі всієї України. Як зазначають організатори акції — учасників було близько 14 тисяч.

«Найгірший сценарій — це може володіти Україною 2-3 особи через фонди. Якщо хтось думає з фермерів, що ми збережемося — ні. Порти, через які ми експортуємо нашу продукцію належать іноземцям — практично всі. Тому ми не можемо продати ту землю, яку ми обробляємо, яку ми засіваємо. Всі добрива, які ми використовуємо належать іноземцям, за 10 років ми можемо отримати 2-3 власника української землі. Тому зараз ми тут стоїмо, — виступив під час акції протесту Руслан Голуб, учасник ВАР.

Організована ВАР акція протесту проти скасування мораторію на продаж землі біля ВР України Фото: investigator.org.ua

На офіційному сайті спілки «Всеукраїнська аграрна Рада» вказано, що її метою є забезпечення розвитку аграрного сектору в Україні. Цікаво, що об’єднання громадян засноване двома компаніями: юридичною фірмою «О-ЕМ-ПЕ» та Консультаційним центром АВМ. Кінцеві бенефіціари — Любомир Дикун з Умані, кияни Микола Орлов та Дмитро Михайленко та мешканець Кропивницького Ярослав Свердліченко.

Головний офіс Всеукраїнської аграрної Ради знаходиться у місті Умань Черкаської область. Однак тут, у Києві, нам вдалося поспілкуватися з заступником голови — Денисом Марчуком. Він розповів про позицію спілки щодо урядового законопроекту, а також про вимоги до парламенту час акцій протесту.

Нещодавна акція протесту була покликана на діалог, тому що, ті перемовини, які ми ведемо, які позиції подаємо, комунікацію, яку проводимо з профільним міністерством, з народними депутатами, на жаль, сьогодні воно не відображено в конкретному законопроекті. Вони наполягали на тому, що мають бути присутні і юридичні особи, і фізичні особи. Юридичні особи, які кінцевим бенефіціаром можуть бути іноземці. і не обмеження в одні руки певними гектарами, а про десятки сотні тисяч гектарів йдеться. Це все нас не влаштовує, тому ми сьогодні перебуваємо в такому робочому діалозі з органами державної влади», — розказав Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної Ради.

Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної Ради Фото: investigator.org.ua

Сайт Всеукраїнської аграрної Ради, утвореної, як уже зазначалось, двома фірмами, поєднує інформацію про лобіювання інтересів аграріїв та бізнес засновників. Від інформації про вступ до кооперативу «Пуск» — до послуг охоронної фірми «Гайдамаки», яка може охороняти посіви і відбивати рейдерські атаки.

Голова об’єднання — Андрій Дикун, брат одного із бенефіціарів. Він є директором приватного підприємства з його прізвищем у назві, що займається аграрним консалтингом та залученням інвестицій в Україну. У 2014 році Андрій Дикун був заступником міністра аграрної політики та продовольства України. як свідчать судові матеріали, слідство підозрює, що саме тоді Дикуну вдалося вивести 18 тисяч гектарів сільськогосподарських земель у селі Ягубець Черкаської області з державного підпорядкування і передати в приховану оренду.

Схема, за даними слідства, виглядала так: У жовтні 2014 року державне підприємство «Ягубець» у листі до міністерства АПК повідомило про свій важкий економічний стан та загрозу зриву посівної кампанії. А відтак попросило надати дозвіл на підписання договору про спільний обробіток землі з приватним ТОВ «Терра-2014». Міністерство у особі Андрія Дикуна дало позитивну відповідь. Слідом йому ж на погодження прийшла і сама угода про спільний обробіток землі. Таким чином державна земля безоплатно опинилася у користуванні приватної компанії. І це є порушенням закону, вважає слідство, бо заступник міністра не мав права підписувати такий документ, більше того — це питання не є в компетенції міністерства АПК.

Голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун Фото: uacouncil.org

Інформацією про те, на якій стадії зараз слідство у цій справі Дикуна, його заступник Денис Марчук не володіє. Проте впевнений, що якби Дикун дійсно вчиняв якісь правопорушення, то зараз би не займався громадською діяльністю.

«Дивіться, якби там було якесь правове порушення, то Андрій Дикун так само не займався б громадською діяльністю і не отримував ще більше підтримки від сільгоспвиробників по захисту їх інтересів. Те що було створено в той період часу … ну я не знаю, треба більше з Андрієм спілкуватися, бо його весь час викликають то на слідчі дії. то можуть бути слідчі дії, то не можуть бути слідчі дії. Я не знаю. Там ведуть питання з адвокатами потрібно говорити на якій стадії, чи вона закрита, чи вона в дії, я не знаю цієї інформації», — зазначив Денис Марчук.

Повного списку учасників аграрної ради ми не знайшли. На сайті спілки є лише карта із позначками аграрних підприємств, які є учасниками спілки. Серед них ми знайшли і фігуранта нашого розслідування про схеми обходу мораторію на продаж аграрної землі — ТОВ «Агро-Співдружність» Альберта Черепахи, депутата Херсонської обласної ради від Блоку Петра Порошенка. Раніше він був регіоналом, тож, обидві партії влади, які Черепаха представляв як депутат, продовжували заборону на відкриття легального ринку землі сільгосппризначення. Тим часом земельний банк самого Черепахи ріс за рахунок паїв мешканців Генічеського району.

Альберт Черепаха, депутат Херсонської обласної ради від БПП Фото: investigator.org.ua

Наше розслідування виявило ознаки кількох популярних схем збирання земель, про які не раз розповідали. По-перше, майже законна схема ОСГ — особистого селянського господарства, на ведення якого можна безкоштовно отримати до 2 гектарів землі. Але ж отримати їх прості люди не можуть — на них лише землю оформляють, а потім вільно продають, бо землі ОСГ не підлягають мораторію. Друга схема — фіктивний обмін ділянками. Це коли масив спеціально нарізають маленькими смужками по 1 сотці і обмінюють на пай у 5-7 гектарів. І третя схема — приховані купівля-продаж паїв, оформлені як довгострокова оренда. Ось як це було у Черепахи. Ми побачили у його декларації придбання паїв у мешканців села Павлівка Генічеського району Деякі з продавців підтвердили, що з ними оформили договір оренди, та насправді вони продали — бо були у скруті.

«Отримав 130 тисяч. Це не продаж, це суборенда на 49 років. Хоча я вимагав: дайте мені паперу, у мене ще дочка залишилася, щоб перейшла в спадок, на майбутнє. Але документів не дали ніяких . Зрозуміло, що шкода, але куди діватися, син хворий помер, людей похилого віку поховав, гроші потрібно, за що жити. Другий рік працюю в комунальному підприємстві в селі Павлівка директором. Була безвихідна ситуація життєва», — розповів Борис Гайдученко, мешканець с.Павлівка

«Чому ми вирішили продати? Просто батьківські залишилися і ми вирішили собі умови зробити: домашні умови, ванну, умивальник, машинку поставили, ми не ображаємося. На той момент, коли ми продавали, на 40 років, Альберт Вікторович запропонував, ми продали. Ми були у безвихідній ситуації, мама була хвора, я їздила особисто в Запоріжжя, продали, гроші нам віддали і все, я особисто свій продала, претензій не маю. У нас ще залишився пай чоловіка і батька, — Світлана Бородіна, мешканка с. Павлівка.

Примітно, що саме Альберт Черепаха є першим і поки що єдиним, хто організував у Генічеському районі акцію проти урядового проекту вільного продажу аграрної землі. Учасники акції на зборах з місцевими депутатами підтримали ініціативу президента Володимира Зеленського щодо скасування мораторію, але порадили йому не поспішати. А провести широку дискусію, потім — референдум і обов’язково заборонити продаж землі іноземцям. Хоча, як відомо, президент та уряд неодноразово про цю заборону вже говорили.

Що ж думають сьогодні українці про введення легального ринку землі? Соціологія є різна — дивлячись, як питання задати і яке опитування до душі. Всеукраїнська аграрна Рада на своїй сторінці у фейсбуці подає дані опитувань соціологічної групи «Рейтинг», що свідчать: 81 відсоток українців виступають проти продажу с/г землі іноземцям. А проти відкриття ринку землі взагалі — 73%.

Фото: investigator.org.ua

Однак останні дані загальнонаціонального опитування, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» спільно із соціологічною службою Центру Разумкова зовсім інші. Половина населення України вважає, що людина, яка має у власності землю, повинна мати право її продати. Не згодні з цим 28%. Третина громадян України (33%) переконані, що земля в принципі не може бути об’єктом купівлі-продажу, але 45% громадян припускають можливість продажу землі за певних умов: не продавати землю іноземцям, ввести обмеження на величину площі, законодавчо забезпечити гідну ціну, нижче за яку земля продаватися не може. І лише 8% вважають, що земля повинна бути у вільному продажу, без будь-яких обмежень.

Медійна активність Всеукраїнської аграрної Ради помітно зросла саме в останній місяць. Так само помітно, хто надає спілці інформаційну підтримку. Найактивніше мітинг під стінами парламенту 3 жовтня висвітлював канал «112 Україна» — на Ютуб-каналі організації 5 відеозаписів прямих включень із мітингу. В тому числі – інтерв’ю з головою аграрної Ради Андрієм Дикуном, інший — з його заступником Михайлом Соколовим, а також у студії — з Денисом Марчуком. Нагадаємо, канал «112 Україна» належить Тарасу Козаку, сподвижнику Віктора Медведчука.

Прихильність каналу «112 Україна» до Всеукраїнської аграрної Ради Денис Марчук заперечує, каже, що посилена увага до акцій пояснюється виключно політикою інформаційного каналу.

«І 112, і NewsOne, і ZiK, і канал Прямий, і ICTV і 1+1. Тобто вся інформаційна політика, яка відображала інтереси того чи іншого каналу для того, щоб висвітлити подію, вони включалися і робили ці включення. Я переконаний, що і політики, які виходили на сцену, вони теж відображають інтереси різних верств суспільства і території України. В нас на одній сцені виступали, як представники свободи, так і опозиційного блоку, як представники Батьківщини так і правого сектору. Тобто, сьогодні сказати, шо це якась політична акція — ні. Це реально питання, яке піднімає сьогодні всі верстви суспільства і турбує всю Україну. Ми не хотіли це питання політизувати», — розказав Денис Марчук.

Марчук переконує, що їхню Спілку підтримують практично всі політичні сили, представлені в парламенті. Зауважимо проте, що проти урядового варіанту реформи виступають лише дві партії – «Опозиційна платформа За життя» і «Батьківщина».