Крымский блицкриг гешефтфюрера Винклера

Публикации
Вітроелектростанція п. Мирний, АР Крим Фото: terraoko.com

Что может остановить европейского бизнесмена, если Россия поманит его большими деньгами вести бизнес в оккупированном Крыму? Может, европейские санкции? Нет, бывают такие деньги (или такие европейцы), что и о санкциях можно забыть. Сегодня мы расскажем об одном таком европейце, который собрался заработать на модернизации украденных Россией у Украины крымских ветряков.

Німецьку групу компаній zWe заснували у січні 2001 року Андре Марсель Вінклер й Уве Швілль. Наразі Вінклер є керуючим директором компанії zWe Projekt GmbH. Німецькою його посада звучить значно поетичніше — Geschäftsführer.

Компанія zWe спеціалізується на вітроенергетиці — це надзвичайно популярна в Німеччині галузь. Втім, пропозиція на цьому ринку така ж багата, як і попит, а тому гешефтфюрер Вінклер шукає і успішно знаходить партнерів за межами Німеччини і Євросоюзу — переважно на Сході. 

Drang nach Osten

За даними корпоративного  сайту, у 2017 році zWe Group успішно заснувала в Ірані компанію з метою виробництва енергії вітру і сонця. У 2018 році укладено угоду про співпрацю з в’єтнамськими партнерами. 

Із серпня 2019 року zWe готує виробництво вітрогенераторів на заході Росії — компанія розробляє автономні рішення з невеликими вітрогенераторами та акумуляторними системами для використання в сільській місцевості, а великі вітрові технології налаштовує на відповідність вимогам російської мережі розподілу та передачі, сказано на сайті компанії.

Андре Вінклер біля свого будинку у Вісмері, Німеччина Фото: ostsee-zeitung.de / Nicole Buchmann

І, нарешті, 6 лютого 2020 року zWe повідомила про створення власної компанії в Росії.

“Керуючий директор zWe Projekt GmbH Андре Вінклер успішно запустив компанію New Energy Plus Penza Ltd зі своїми російськими партнерами. Стартап виходить на ринок із завданням долучитися до невеликих вітрових та великих вітрових проектів. З німецькими партнерами з розробки проектів та технологій відновлювані джерела енергії будуть доступні для більшої частини Росії” — сказано на сайті zWe. 

Наведено навіть адресу сайту нової компанії — http://newenergypluspenza.ru

Сайт, щоправда, більше нагадує інтернет-візитівку: назва компанії (причому, ООО «Новая Энергия Плюс», а не New Energy Plus Penza Ltd), кілька рядків презентаційного тексту та контакти: г. Пенза, ул. Октябрьская, д. 6, телефон  +7 (927) 368-90-91. 

Вказаний там і керівник російської компанії — генеральний директор ООО «Новая Энергия Плюс» Артамонов Геннадій Олександрович.

До речі, пензенські регіональні медіа ще 21 січня 2020 року, тобто, на два тижні раніше за німців написали про спільний проєкт ООО «Новая Энергия Плюс» та zWe Projekt GmbH — в контексті зустрічі представників компаній з губернатором Пензенської області Іваном Бєлозерцевим. Той схвально відгукнувся про бізнес-ініціативу Артамонова та Вінклера: мовляв, “інвестори нам потрібні”. 

А.Вінклер і Г.Артамонов на зустрічі з губернатором Пензенської обл. І.Бєлозерцевим Фото: penzreg.ru

І тут вже починаються питання. 

Бо в російському Єдиному державному реєстрі юридичних осіб (ЕГРЮЛ) немає ані компанії New Energy Plus Penza Ltd, ані компанії ООО «Новая Энергия Плюс», яка була б зареєстрована у Пензі. 

Проте ООО «Новая Энергия Плюс» зареєстрована в іншому місті, яке Росія незаконно називає своїм — в окупованій Феодосії, Автономна республіка Крим. І заснована ця компанія була на півроку раніше — ще 26 липня 2019 року. 

Генеральний директор феодосійського ООО «Новая Энергия Плюс», згідно ЕГРЮЛ, — той самий Артамонов Геннадій Олександрович. А серед засновників ми бачимо нашого гешефтфюрера — Вінклер Андре Марсель має там частку 50% статутного капіталу.

Інші засновники — Артамонова Валентина Іванівна з часткою 45% та Вознюк Леся Петрівна, якій залишилося 5%.

Розмір статутного капіталу ООО «Новая Энергия Плюс» становить 1 млн рублів.

Основний вид діяльності компанії у Феодосії — виробництво електроенергії, що отримується з поновлюваних джерел енергії, включаючи вироблену сонячними, вітровими, геотермальними електростанціями, в тому числі, діяльність із забезпечення їх працездатності.

Отже, громадянин ЄС Андре Вінклер інвестував півмільйона російських рублів у енергетичну компанію, зареєстровану за російським законодавством в окупованому Росією Криму. Це — порушення секторальних санкцій, які Європейський Союз запровадив після російської окупації Криму. ЄС заборонив інвестувати у економіку Криму і будь-яку діяльність у  транспортному, телекомунікаційному і енергетичному секторах півострова, а також надавати послуги в обслуговуванні їх інфраструктури. 30 липня 2014 року вступили у силу обмеження ЄС, якими заборонено придбання акцій чи цінних паперів пайового характеру на підприємствах, створених в Криму чи Севастополі, які займаються перерахованими вище інфраструктурами. Також європейцям та їх компаніям заборонено у цих же секторах створювати будь-які спільні проекти. 

Вінклер інвестував у ООО «Новая Энергия Плюс» влітку 2019 року, і тоді ж zWe Group повідомила про початок реалізації проєктів у Росії. Це виглядає так, ніби саме інвестиція в підсанкційний Крим була тією ціною, яку Вінклер мав сплатити за можливість працювати в РФ.

Вітроелектростанція на мисі Меганом, АР Крим Фото: vetronet.com

Але цього мало. Російські медіа з посиланням на близькі до окупаційного “уряду” Криму джерела повідомляють, що ООО «Новая Энергия Плюс» прагнула укласти інвестиційну угоду щодо модернізації вітряків кримських вітроелектростанцій, які після окупації півострова були захоплені та привласнені окупаційною “владою” Криму під виглядом “націоналізації”.

Отже, мова не лише про інвестицію у створену у підсанкційному Криму компанію. Може статися, що Вінклер безпосередньо зароблятиме на крадених потужностях українських енергетичних установок — якщо на те буде воля окупаційного “уряду” Криму.

Партнери

Подивимось, що ж за партнери збираються разом із Вінклером розвивати російську чи то крадену кримську вітроенергетику через Пензу.

Гендиректор ООО «Новая Энергия Плюс» Артамонов Геннадий Александрович і співзасновниця компанії Артамонова Валентина Іванівна також володіють відповідно 40% і 10% ООО «Судомеханический завод» (Феодосія). Ще 50% належать власникові  ООО «Индустриальный Парк «Керчь» Миколі Карловичу Лінку. А генеральним директором ООО «Судомеханический завод» є Артамонова Олександра Геннадіївна.

Основний вид діяльності — будівництво кораблів, суден і плавучих конструкцій, ще чотири види діяльності, зазначені  у реєстрі, дозволяють будівництво прогулянкових та спортивних суден, а також ремонт та технічне обслуговування плавзасобів.

Чим займається цей завод — невідомо,  наразі не вдалося віднайти інформацію з відкритих джерел, яка б свідчила бодай про якусь виробничу діяльність компанії. Поза тим, для чогось же Артамонови її створювали. 

Принагідно варто згадати, що у Феодосії є державне підприємство зі співзвучною назвою —  Феодосійський судномеханічний завод, яке належить українському концерну “Укроборонпром”. Росіяни, як годиться окупантам, захопили підприємство у 2014 році й перереєстрували його як “Государственное унитарное предприятие Республики Крым Феодосийский судомеханический завод”. В жовтні 2019 року за зверненням “уряду Криму” російський уряд дав доручення щодо призначення “ГУП РК ФСМЗ” єдиним підрядником з ремонту дизельних двигунів Чорноморського флоту.  

Центр журналістських розслідувань звернувся із запитом з приводу інвестицій  Андре Вінклера у кримську енергетичну компанію до очільниці посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні пані Анки Фельдгузен. Матеріали, що вказують на факти з ознаками порушення санкційного режиму та законодавства України німецьким бізнесменом,  також будуть надіслані прокуратурі АР Крим та міністерству закордонних справ України.