Будущие солдаты Путина. Почему мир должен остановить милитаризацию детей в Крыму

Публикации
Навчально-польовий семінар Юнармії з основ тактичної підготовки. Крим, червень 2019 р.

Милитаризация сознания детей в Крыму напрямую связана с темой незаконного призыва в ряды Вооруженных сил  РФ. Это постепенный процесс перевоспитания несовершеннолетних граждан Украины в Крыму в граждан России, которые готовы умереть, защищая страну-оккупанта с оружием в руках.

За даними Кримської правозахисної групи за всі роки окупації до лав ЗС РФ призвали щонайменше 18 000 жителів Криму віком від 18 років і старше. За цей період за ухиляння від служби в ЗС РФ набули чинності як мінімум 83 вироки.

Збирати призовників було б набагато складніше, якщо б не було попередньої  моральної підготовки цих молодих людей до служби в ЗС РФ. Це цілий комплекс дій, які  українські правозахисники називають мілітаризацією, а Росія називає військово-патріотичним вихованням.

Згідно з міжнародним гуманітарним правом пропаганда, яка схиляє людей на окупованій території до служби в армії держави окупанта, є воєнним злочином.

А такі дії по відношенню до дітей порушують і Конвенцію захисту прав дітей, яку РФ ратифікувала у 1993 році.

Світ має зупинити цей злочин якомога скоріше. Тому що кримські призовники, які ще в дитинстві стали жертвами цієї пропаганди, завтра можуть прийти зі зброєю в руках “захищати російськомовне населення” в будь-яку країну світу. А в тому, що вони добровільно підуть на смерть, захищаючі вигадані Кремлем ідеали, буде провина всієї міжнародної спільноти. Бо це громадяни окупованої частини України,  яких змалечку ростили у спеціально вигаданому для них світі ненависті до інших рас і релігій, постійної пропаганди ведення агресивної війни та культу особистості Путіна.

Кримські призовники. Жовтень 2019 року.

Саме тому правозахисники вже шість років ретельно збирають докази і постійно вимагають введення санкцій проти РФ за масштабні порушення міжнародного гуманітарного права і прав дітей у Криму. Тому що масштаби цих злочинів дійсно вражають.

Виховання  патріотів Росії у Криму — це далеко не тільки пропагандистські публікації в медіа. Тут задіяні також системи освіти та спорту,  розважальна та культурна сфери.

Робота з мілітаризації свідомості дітей у Криму складається з кількох напрямків:

  • Зміна національної ідентичності українських дітей на росіян (виховання патріотів Росії, інформаційна легалізація окупації)
  • Залякування зовнішніми загрозами, виховання почуття відповідальності за долі росіян
  • Пропагування культу насильства та війни
  • Навчання основам військової справи, поводженню зі зброєю
  • Виховання любові та поваги до силових структур та збройних сил РФ
  • Створення мотивації добровільно йти на службу в збройних силах РФ

На це не шкодують грошей. Тільки за даними так званого “міністерства фінансів Криму” на  виховання «особистості – патріота Криму, громадянина Росії» за 9 місяців минулого року витратили 34 421 877,97 рублів.

Ці гроші пішли на проведення форумів, фестивалів, конкурсів, ігор та участь у всеросійських мілітаристських заходах. Загалом на ці заходи з 2016 року витрачено більш ніж 100 млн. руб.

Виховання патріотів Росії в першу чергу базується на створенні в підсвідомості кримських дітей такої картини світу, яка не відповідає дійсності, але дуже вигідна окупантам.

Одна з  головних задач — це розповісти про збройну окупацію Криму, як про блискучу операцію захисту російськомовного населення у Криму від “кровавих бандерівців, які хотіли різати всіх за розмови російською”. Ще одна задача —  переконати дітей, що всі порушення Росією міжнародного гуманітарного права у Криму повністю підтримує місцеве населення. Окупанти роблять все, щоб діти навіть не сумнівалися, що це була не окупація, а акт доброї волі жителів Криму.

Учні Майської школи Джанкойського району під час уроку мужності «Росія и Крим — 5 років разом!» на базі геликоптерного полку ЗС РФ. Крим, 6 березня 2019 р.

Учні Майської школи Джанкойського району під час уроку мужності «Росія и Крим — 5 років разом!» на базі російського геликоптерного полку ЗС РФ. Крим, 6 березня 2019 р.

Один  зі способів впливу на свідомість, який використовують окупанти — це “метод великої брехні”. Коли всі інформаційні джерела на всіх рівнях багато років повторяють відверту брехню про “добровільне повернення у рідну гавань”. І з годом суспільство поступово починає в це вірити. Це особливо ефективно, коли незалежні джерела інформації майже повністю перекриті.

За шість років в цьому напрямку зроблено дуже багато.

Ось тільки невеличкий перелік заходів,  до яких залучають дітей кримські освітяни. Назви говорять самі за себе:

  • Конкурс «Керч, Крим, Росія — Вітчизна”
  • Юнармійський військово-патріотичний концерт «Служити Росії судилося тобі і мені»,
  • Патріотична акція, що фінансується з бюджету МО РФ «Я люблю тебе, Росія»
  • Конкурс малюнків «Я голосую за Росію»
  • Патріотичний концерт «Крим і Росія — єдина країна, єдина сім’я»

Цільова аудиторія такого виховання — діти віком 6-17 років. За інформацією з сайту управління статистики Криму,  станом на 01.01.2019 року дітей такого віку у Криму більш ніж 290 тисяч.

«Дитячий парад», 19 травня 2019 року, Севастополь

Найбільшого впливу пропаганди зазнають діти, яких відправляють у спеціальні класи і навчальні заклади.

Наприклад, за інформацією з сайту Сімферопольської міськради, в Сімферополі на базі 13 шкіл відкрито 40 кадетських класів. Особливо цинічним виглядає те, що в одній з цих шкіл були україномовні класи. Тепер українською там не навчають. Замість цього виховують кадетів для майбутньої служби в армії держави-окупанта.

В Севастополі відкрито філію президентського кадетського училища, в якому дітей з 4 класу готують до служби в російському війську за кошти Міноборони РФ.

В Керчі кадетські класи діють в ліцеї мистецтв.

Залучені до “зомбування” дітей у Криму також різноманітні організації. Як бюджетні, так і громадські, які отримують гранти безпосередньо від Путіна.

Загін Юнармії під час військово-патріотичних заходів. Крим, с. Філатовка, 25.11.2018 р.

Наприклад, військово-патріотичний центр «Сиваш» в Джанкої в 2017 році отримав грант в розмірі 993 799,67 рублів на підготовку кримських дітей до служби в армії та розвитку військово-прикладних видів спорту. Гроші були виділені з грантового фонду президента РФ. Зараз ця організація, як і десятки інших військово-патріотичних клубів Криму, увійшла до складу Юнарміі. Бюджетні організації ДОСААФ, Кримпатріотцентр та Центр військово-патріотичного виховання в Севастополі по суті є розподільниками бюджетних коштів на військово-патріотичне виховання на півострові, левова частка якого витрачається на утримання Юнарміі.

Зараз у Криму створено як мінімум 15 міських і районних штабів Юнармії, до яких входять потужні військово-патріотичні організації півострова та гуртки, які постійно створюються на базі загальноосвітніх шкіл. Іноді до кримських юнармійців на літній відпочинок привозять дітей з окупованого Донбасу. Для цього організують спеціальні збори. Наприклад, організація “Сини вітчизни” три роки поспіль проводила такі збори в Бахчисарайському районі.

Оборонно-спортивні збори “Крим — територія героїв” за участі дітей з Криму і Донбасу

В результаті всіх цих дій у Криму за ці шість років вже виховано достатньо дітей, які йдуть служити у військо окупантів добровільно. Бо потужна система російської пропаганди сформувала в їхній свідомості таку картину світу, в якій Росія з усіх боків оточена ворогами, а російськомовне населення у Криму тим більше. І всі ці люди потребують захисту озброєних “ввічливих” російських патріотів.

Наприклад, у 2019 році 75% випускників кадетського училища Міноборони в Севастополі висловили бажання служити в армії РФ.

При цьому кількість призовників до лав ЗС РФ також постійно зростає.

А для тих, хто не вірить пропаганді і служити не хоче, існує система кримінального переслідування за ухиляння від служби в ВС РФ. І щороку кількість вироків по таких справах збільшується.

 Тому звертаюся до всіх, хто хоче допомогти зупинити ці злочини, долучатися до розповсюдження цієї інформації якомога більшої кількості людей.  Тому що світ повинен звернути на це увагу. І тиснути на Росію, щоб вона припинила інформаційне знущання над українськими дітьми у Криму.