Невыполненные обещания и клуб-«призрак»: друзья оккупации Крыма в Бельгии

Публикации

Новость о создании клуба в Бельгии широко растиражировали российские издания. Однако это единственная информация о клубе, которую удалось найти. Больше никаких упоминаний об этой организации, вроде тех, что действуют в Норвегии, Великобритании, Германии, Центр журналистских расследований не нашел в сети. Страницы нет, но люди, которые действуют в интересах Кремля — есть. О них читайте ниже.

Асоціація «Друзів Криму» була створена російськими урядовцями в окупованому Криму у 2017 році. ЇЇ мета — привчити світ до думки, що Крим — російський. Що референдум під дулами автоматів і всупереч Конституції України був законним, а санкції, введені заходом за незаконну анексію півострова, — треба скасувати.

Діяльність друзів окупації Криму відбувається у двох напрямках: іноземців у Криму та Росії використовують для створення ілюзії підтримки анексії міжнародним співтовариством, а на Батьківщині вони просувають російський порядок денний.

В асоціації є сайт, на якому вказані усі країни, де відкриті так звані національні клуби друзів Криму.

З цієї сторінки сайту асоціації можна перейти на інтернет-сторінку її іноземного члена та дізнатися хто його очолює, які заходи проводять, за якими контактами можна зв’язатись, чи перейти за посиланням на сайт організації у якійсь країні.

Але так буває далеко не завжди. Наприклад, на російському сайті асоціації вказано, що у Бельгії є організація «друзів» Криму, але посилання неактивне і окремої сторінки в неї немає. Однак це не завадило Центру журналістських розслідувань встановити особи тих, хто грає на руку Кремля у цій країні та виступає за легалізацію спроби анексії Криму.

Перша згадка про те, що в Бельгії з’явився клуб «Друзів Криму» прозвучала у червні 2018 року не від самих бельгійців, а від Андреаса Маурера, керівника німецького відділення асоціації.

Новину про створення клубу в Бельгії широко розтиражували російські видання, однак з посиланням на одне джерело — РИА Новости, якому про створення бельгійського клубу розказав німець Андреас Маурер.

«Кримський прапор піднято в Бельгії. Створено Клуб друзів Криму, до якого увійшли бельгійці, голландці та французи», — сказав Маурер у коментарі РИА Новости. І… все. Це єдина інформація про клуб, яку вдалося знайти. Більше ніяких згадок про цю організацію, на кшталт тих, що діють у Норвегії, Британії, Німеччині, ми з Гуглом не знайшли. Немає ні сторінки у facebook, ні якихось заяв від імені членів бельгійської організації у пропагандистських ЗМІ.

Андреас Маурер, керівник німецького відділення асоціації

Чи то куратор проекту «друзів Криму» Георгій Мурадов, представник Криму при президенті Росії, займається приписками і «пиляє» виділені на агентів впливу кошти, чи то бельгійські друзі окупації Криму сидять у глибокому підпіллі.

Але відомо, що у 2014 році троє підданих Королівства Бельгія вперше відвідали окупований Крим. Спостерігали за так званим референдумом.

Франк Крейельман, фото: posipaka.org

Франк Крейельман (Frank Creyelman) — колишній член фламандського парламенту, який входив у бельгійську праву партію «Фламандський інтерес» і закінчив свою політичну діяльність 26 травня 2014 року.

Під час першої ж поїздки до Криму в 2014 році «прославився» своїм нетверезим станом. Про це написав у twitter Олаф Коенс, бельгійський журналіст. За його словами, за чверть до десятої ранку Франк вже був п’яний. Цю інформацію підтвердила й інша журналістка, Ліндсі Хиллсум.

Ян Пенріс, фото: posipaka.org

Разом з цим діячем спостерігачами на псевдореферендумі були також його співвітчизники — Ян Пенріс (Jan Penris) та Крістіан Вераугстрате (Christian Verougstraete). Вони також були членами фламандського парламенту, але вже відійшли від політики.

Але це не завадило Франку Крейельману та іншим бельгійцям приїхали у 2018 році в окупований Крим, аби взяти участь в Ялтинському економічному форумі.

На економічних форумах говорять про що? Так, про гроші. От і бельгійці заговорили про інвестиції в Росією півострів.

Філіп Девінтер, фото: img.eurointegration.com.ua

Філіп Девінтер — діючий політик, одна з головних фігур правої партії «Фламандський інтерес». Ця партія фактично є спадкоємицею «Фламандського блоку», діяльність якого була припинена судом у 2004 році через расизм. Саме Девінтер у 2018 році був співучасником фейку про створення представництва Криму в Європейському союзі. Мабуть, такі заяви і має на увазі Аксенов, коли говорить про допомогу від Бельгії Криму на дипломатичному полі, попри те, що ЄС офіційно спростовує цю брехню.

Інший бельгійський учасник Ялтинського форуму 2018-го року, Петр Вергаувен, взагалі заявив, що планує вкласти 50 мільйонів євро у портову інфраструктуру Криму.

Петр Вергаувен (Peter Vergauwen) — власник логістичної компанії Flanders Maritime Port Services.

Новина про обіцяні 50 мільйонів розлетілась на ура в російських ЗМІ. Однак далі заяв та заголовків справа не дійшла. Бо ж санкції.

Ще один гість російського форуму в Ялті — старший партнер бельгійської девелоперської компанії Group G Вінсент Ван Акелайн. Він публічно висловлював сподівання, що у квітні 2018 року вже буде можливість почати інвестиційні проєкти. Бельгійці обіцяли схилити європейських партнерів до зняття санкцій. Але поки що санкційна політика ЄС тільки поповнюється новими фігурантами. А кримські санкції будуть діяти аж до повної деокупації Криму і Севастополя.

Бенуа Муш, фото: dnr-pravda.ru

Ще одного бельгійця — Бенуа Муша запросили на форум у Крим, аби він розповів, що знімає документальний фільм про чудове життя кримчан на окупованому півострові.

«У Західній Європі сильна пропаганда проти Росії, я хочу змінити цю думку. Показати, що в Росії все не так. Я спеціально їздив до Донецька, щоб побачити своїми очима те, що там відбувається, і отримати достовірну інформацію. До Криму приїхав з цієї ж причини», — сказав Бенуа в эфірі радіо «Спутник в Крыму».

Власне, фільм про охоплений війною Донецьк він таки зняв, ще й у співпраці з пресслужбою незаконних збройних формувань. От тільки подивитися його зараз не можна — YouTube заблокував.

Бельгійці після того ще кілька разів навідувалися в Крим: у червні 2019 року, у складі команди друзів з Люксембургу, Франції та Греції. Побували на будівництві мосту, з’їздили до музею в Сімферополі.

У вересні 2019 року бельгійці знову побували в окупованому Криму, в компанії з проросійськими діячами з Норвегії, Німеччини, Нідерландів.

У самій Бельгії за підтримки Россотрудничества також діє організація «Бельгійська федерація російськомовних асоціацій», яка опікується і «Друзями Криму».

На сайті федерації час від часу публікуються новини про візити громадян європейських країн до Криму та нагадування про вічну пам’ять перемоги у Другій світовій війні.

Однак активності цих персон та організацій ніяк не впливають на офіційну позицію Бельгії. Як країна-член ЄС, вона дотримується політики невизнання спроби анексії Криму Росією і постійно підтверджує свою позицію.

  • 18 листопада відбулася відеозустріч директора з політичних питань МЗС Бельгії Акселя Кенеса і першої заступниці міністра закордонних справ України Еміне Джепарової, яка презентувала ініціативу «Кримська платформа», ключовим завданням якої є подальша консолідація і координація міжнародних зусиль для деокупації Криму. Аксель Кенес завірив Україну в підтримці позиції з деокупації Криму і висловив сподівання, що ця тема буде присутня в порядку денному ООН і в 2021 році.