Владислав Селезнев: «У тех, кто заключит контракт с российской армией, не будет шансов выжить в этой мясорубке»

Публикации
Владислав Селезньов, фото: investigator.org.ua

Президент России Владимир Путин цинично лжет о том, что срочники не участвуют в войне против Украины, и история с экипажем крейсера «Москва» тому очередное подтверждение. Россия совершает военное преступление, мобилизуя крымчан в оккупационную армию и отправляя их на войну против собственного государства. Тем временем командиры 126-й отдельной бригады береговой обороны ЧФ празднуют присвоение ей звания «гвардейской», и это праздник со слезами на глазах, потому что потери бригады составляют 75%. Удастся ли России мобилизовать в Крыму нужное количество нового пушечного мяса? Интервью военного эксперта Владислава Селезнева в эфире телепроекта ЦЖР «Вопрос национальной безопасности» с Валентиной Самар.

Валентина Самар: Розпочнемо зі 126-ої бригади берегової оборони ЧФ РФ, яка за даними української розвідки, несе великі втрати. Наші джерела і друзі з Криму також розповідають про велику кількість 200-х, що повернулись до Перевального, де ця бригада дислокується. Із чим пов’язані такі втрати, які завдання це формування виконувало?

Владислав Селезньов: Втрати особового складу 126-ої бригади є цілком закономірними. Вона є основою 22-го армійського корпусу Збройних сил РФ, що знаходиться на території тимчасово окупованого Криму. Саме з цієї бригади формувалася більшість батальйонно-тактичних груп, які атакували територію України з півночі Криму. 

Втрати масштабні і пролонговані у часі, адже більш як місяць ця бригада брала активну участь у бойових діях на півдні материкової частини України, де ефективно працювала українська артилерія, авіація, морська піхота. Тому втрати серед російських окупантів, які нині хазяйнують в тимчасово окупованому Криму, настільки великі.

Валентина Самар: Ця бригада сформована на базі захопленої 36-ої бригади берегової охорони українських ВМС, значну частину якої завжди складали кримчани. Як швидко вона зможе поповнити склад і відновити боєздатність? Бо, я так розумію, що почесне звання «гвардійської» пов’язане саме зі значними втратами.

Владислав Селезньов: По-перше, мене тішить той факт, що серед втрат російських вояків цієї бригади великий відсоток зрадників. Тих самих вояків, які на початку 2014 зрадили присязі на вірність народу України і продовжили проходити службу в тому ж Перевальному, але під прапорами РФ. Зараз вони були змушені брати участь у бойових діях на півдні України, де внаслідок ефективних дій наших підрозділів були знищені. Тобто зрадники отримали по заслугах, і я дуже сподіваюся, що ця динаміка буде продовжуватися.

З 1 квітня згідно з указом Путіна почалася призовна кампанія, і хоча МО РФ декларує, що строковики не беруть участь в бойових діях, це брехня. Прикладів залучення військовослужбовців строкової служби російською армією достатньо. Останній з яскравих — загибель російських моряків на борту ракетного крейсера «Москва». Тому я думаю, що комплектування підрозділів 126-ої бригади буде здійснюватися, в першу чергу, за рахунок призовників на строкову службу. Мені також відомо, що відбувається певна рекрутингова кампанія серед «відставників»: кримчан, які проходили службу, та росіян, які за ці 8 років оселилися на окупованому півострові. Серед цих верств населення проводиться певна пропагандистська робота. Однак я не певен, що їм вдасться в найкоротший термін поповнити лави цієї бригади. Адже практично все населення Криму дуже добре розуміє, що насправді відбувається на півдні України, які шалені втрати несе російське військо внаслідок агресії проти суверенної держави. Це один аспект. Другий — навіть якщо росіяни наберуть необхідну кількість особового складу, потрібно ще провести бойове злагодження, щоби з цього збору народонаселення створити щось схоже на боєздатний підрозділ. Це може зайняти 2-3 місяці.

Валентина Самар: З іншого боку, ми бачимо, як окупанти хапають людей в ОРДЛО. Останній абсолютно дикий випадок, коли співробітників філармонії запросили нібито на зйомки рекламного ролику, а після цього буквально з нотами в руках кинули на передову, як гарматне м’ясо. Тому є велике побоювання, що так само можуть чинити з українцями, які знаходяться на тимчасово окупованому півдні України. Дехто може спокуситися на російський паспорт, не врахувавши, що крім прав громадянина РФ, є й обов’язки, і найперший з них — військовий обов’язок. 

Владислав Селезньов: Я переконаний, що абсолютна більшість громадян, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, зокрема на півдні Запорізької області, у Херсонскій області, отримали стійке щеплення від так званого «руського міра». Всі українці бачать, наскільки зухвало і підло ставляться російські окупанти до громадян України. Розуміють, що у тих, хто укладе контракт з російською армією, не буде шансів вижити в цій м’ясорубці. Тому я переконаний, що буде саботаж і ухиляння в будь-який спосіб від служби в лавах збройних сил рф..

Валентина Самар: В Севастополі, в Козачій бухті, на базі 810-ої бригади морської піхоти тренуються морські піхотинці з Тихоокеанського флоту, яких перекинули в Крим. За даними Генштабу ЗСУ, вони таки готуються до висадки десанту в Одесі. Експерти Defence Express називають цей наказ російського командування суїцидальним. Чи погоджуєтеся ви з таким прогнозом?

Владислав Селезньов: Без прикриття з повітря, без належної протиповітряної оборони ця операція приречена на провал, а десантники — на знищення. У зв’язку з тим, що ракетний крейсер «Москва» зараз спілкується з кримськими морськими бичками, забезпечити належну протиповітряну оборону цій десантній операції російська армія не може. 

Є два «однокласники» крейсера «Москва» в акваторії Середземного моря, але братня нам Туреччина ці кораблі не пропускає через протоки Босфор і Дарданелли і не пропустить  за жодних обставин. 

Тож у росіян виникає питання: яким чином закрити небо під час проведення морської десантної операції? Поки що варіантів і можливостей немає. Крім того, Україна найближчим часом очікує надходження від західних партнерів саме тих зразків зброї та техніки, щоб закрити небо, хоча і не над усією Україною, але над окремими її ділянками. Це  дозволить успішно реагувати на будь-які спроби морських десантів та інших операцій, що спрямовані на захоплення тієї чи іншої частини України.