Новим кораблем управління ЧФ може стати «Адмірал Григорович», але ППО забезпечувати нікому – військовий експерт Лакійчук

Новини
Адмирал Григорович

Новим кораблем управління ЧФ РФ замість ракетного крейсера «Москва» може стати сторожовий корабель «Адмірал Григорович», але ППО забезпечувати нікому.

Про це заявив Павло Лакійчук, військовий експерт Центру «Стратегія XXI», пише Зеркало.

«Фактично забезпечувати ППО угруповання російських сил у Чорному морі більше нікому. І це велика тактична перемога українського флоту на морі. Система управління силами також порушена. Швидше за все роль флагмана перейде тимчасово або постійно до «Адмірала Григоровича». Що стосується головного комплексу корабля – «Базальт»/«Вулкан», він не пристосований до завдання ударів по наземних цілях, тому втрата «Москви» не сильно вплине на інтенсивність обстрілів росіянами українських міст», – вважає експерт.

Лакійчук заявив, що крейсер «Москва» був єдиним кораблем ЧФ, який технічно здатний забезпечувати групове/зональне ППО/ПРО ордери кораблів завдяки наявності в його комплексі озброєння ЗРК С-300Ф «Форт». Проте ні «Форт», ні засоби ППО самооборони – ЗРК «Оса-М» та шість АК-630 не змогли зупинити українські ракети.

Він нагадав, що в Середземному морі РФ має ще двох «вбивць авіаносців» — «Адмірал Устинов» і «Варяг».

«Але навряд чи ці морально застарілі кораблі можуть представляти серйозну загрозу сучасним авіаносцям США та кораблям їхньої АМГ — втрата «Москви» на розклад сил і тут серйозно не вплине», – заявив Лакійчук.

«Адмірал Григорович» – корабель із заводським номером 01357 було закладено у Калінінграді 18 грудня 2010 року та спущено на воду 14 березня 2014 року.

«Адмірал Григорович» — перший у серії кораблів проекту 11356, призначених для Чорноморського флоту, раніше на ПСЗ «Янтар» та «Балтійському заводі» було збудовано 6 фрегатів цього проекту для ВМС Індії.

Як повідомлялось, 13 квітня українські захисники ударом протикорабельних ракет новітнього українського берегового ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун» вразили у Чорному морі флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер «Москва». Російський корабель отримав дуже серйозні пошкодження. Міноборони РФ повідомило про пожежу та детонацію боєзапасу на крейсері «Москва», внаслідок якого корабель отримав серйозні пошкодження, а його екіпаж був повністю евакуйований.

 14 квітня Міноборони РФ повідомило, що крейсер «Москва» затонув під час буксирування в умовах шторму через пошкодження корпусу, отримані через пожежу від детонації боєзапасу. Про те, що корабель був уражений двома протикорабельними ракетами українскього комплексу РК-360 МЦ «Нептун», російське військове відомство промовчало.

Саме крейсер «Москва» разом із патрульним кораблем ЧФ РФ «Василий Быков» були тими кораблями, які 24 лютого погрожував українським прикордонникам та морпіхам на острові Зміїний. На вимогу російського агресора здатися українські захисники відповіли фразою, яка вже стала легендарною: «Русскій воєний корабль іді нах#й!».

Telegram-канал Міноборони росії повідомив про зустріч головнокомандувача ВМФ адмірала Миколи Євменова з командуванням ЧФ і екіпажем ракетного крейсера «Москва» в Севастополі. При цьому, крім командира корабля Антона Купріна, ні командувача ЧФ рф Ігоря Осипова, ні інших офіцерів, які служили на «Москві», на опублікованому відео немає.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter