Правозахисний центр «Меморіал» вимагає звільнити кримських татар, вивезених із Криму до РФ

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

Російський Правозахисний центр «Меморіал» вимагає негайно звільнити 24 кримських татар, заарештованих 27 березня в окупованому Криму і вивезених до Росії. Правозахисники також закликають російське громадянське суспільство і світову спільноту посилювати тиск на російську владу з вимогою їх звільнення.

Про це йдеться в заяві ПЦ «Меморіал», передає Центр журналістських розслідувань.

Правозахисник нагадали, що 27-28 березня в Криму пройшла наймасовіша хвиля затримань кримських татар за весь час, що минув з початку окупації півострова.

Після обшуків були затримані Шабан Умеров, Ремзі Бєкіров, Різа Ізетов, Фарід Базаров, Руслан Сулейманов, Рустем Сейтхалілов, Джеміль Гафаров, Сейран Муртаза, Алім Карімов, Тофік Абдулгазієв, Білял Аділов, Меджіт Абдурахман, Рустем Шейхалієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Яшар Муєдінов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Енвер Аметов, Аким Бекіров, Ерфан Осман, Сервет Газієв, Осман Аріфмеметов, Владлен Абдулкадиров і Едем Яячіков. Пізніше всі вони були взяті під варту в якості підозрюваних в участі в організації Хізб ут-Тахрір та організації її діяльності.

У «Меморіалі» вказали, що Росія – єдина країна світу, яка оголосила Хізб ут-Тахрір терористичною організацією. При цьому, ні в одній з відомих кримінальних справ, в рамках яких на території РФ і Криму позбавлені волі вже понад 250 мусульман, немає ніяких ознак не тільки тероризму, а й підготовки, планування або хоча б обговорення терористичних актів, використання або планування використання зброї і вибухівки.

«Несправедливість і незаконність переслідування мусульман, яких обвинувачують у причетності до Хізб ут-Тахрір, в ситуації Криму ускладнюється тим, що в Криму за українським законодавством ця організація легальна. І саме кримінальне переслідування, і вивезення позбавлених волі жителів з Криму порушують норми міжнародного гуманітарного права і з цієї причини особливо неприйнятні. В даному випадку ці норми порушені особливо кричуще: більшість затриманих, якщо не все, вже вивезені за межі Криму», – вказують правозахисники.

Крім того, вказали в Центрі, велика частина заарештованих в Криму кримських татар так чи інакше пов’язані з «Кримської солідарністю», правозахисним по суті суспільним об’єднанням, що підтримує жертв репресій. «Люди, які здійснювали інформаційну підтримку жертв репресій, які організовували передачі в’язням, допомогу їх родинам, регулярно відвідували суди у політичних справах, тепер самі опинилися за гратами», – йдеться в заяві.

У «Меморіалі» вважають, що звинувачення в причетності до Хізб ут-Тахрір стало інструментом для придушення громадської солідарності і громадянської активності жителів Криму, в першу чергу кримських татар.

«ПЦ «Меморіал» вимагає негайного звільнення 24-х жителів Криму, закликає російське громадянське суспільство і світову спільноту посилювати тиск на російську владу з вимогою їх звільнення», – заявили правозахисники.

Нагадаємо:

  • 27 березня в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строганівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У мікрорайні Кам’янка силовики побили і затримали кілька кримських татар біля будинку місцевого жителя Рустема Шейхалієва.
  • 16 кримських татар затримали і відвезли в управління ФСБ в Сімферополі після обшуків.
  • Головне управління Нацполіціі в АРК і Севастополі відкрило кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків у будинках кримських татар, які провели російські силовики 27 березня в окупованому Криму.
  • У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації« Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ.
  • У російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекирова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • 29 березня всіх незаконно заарештованих в Криму 23 кримськотатарських активістів вивезли до РФ.