Компанія YASNO з ДТЕК Ахметова почне продавати газ населенню

Новини

Компанія YASNO, що входить в холдинг ДТЕК Ріната Ахметова, готується запропонувати свої послуги в якості постачальника газу жителям Києва, Дніпропетровської та Донецької областей. Компанія отримала пакет ліцензій на постачання природного газу, а також веде переговори про підписання перших контрактів з юридичними клієнтами.

Про це компанія повідомила на своєму сайті.

«Ми розуміємо, наскільки вигідно мати єдиного постачальника, який одночасно забезпечує поставки електроенергії і газу. Першими газовими клієнтами будуть компанії, яким YASNO поставляє електроенергрію», – прокоментував рішення директор з розвитку бізнесу YASNO Олександр Онищенко.

До виходу на газовий ринок компанія займалася поставками електроенергії.

16 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, що передбачає перехід ринку природного газу на розрахунки і балансування в енергетичних одиницях (кВт * год).

На початку 2019 року Антимонопольний комітет України надав дозвіл компанії Ріната Ахметова ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» на придбання у «VS Energy» акцій «Київобленерго» і «Одесаобленерго» у розмірі, що забезпечує контроль понад 50% в обох підприємствах. Цим придбанням група Ріната Ахметова суттєво перевищила поріг 35% на ринку поставок електроенергії, що є структурною ознакою монополії на ринку.

Наприкінці 2019 року компанії групи ДТЕК Ріната Ахметова перестали платити за послуги передачі енергії державній компанії «Укренерго» і станом на 10 січня накопичили борг у розмірі 544,48 млн грн. «ДТЕК Східенерго» із групи ДТЕК Ріната Ахметова перестала оплачувати газ, який відбирає для виробництва тепла та електроенергії на Луганскій ТЕС.

Кабінет міністрів 10 червня підписав «Меморандум про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань в сфері відновлюваної енергетики». Меморандум передбачає, що виробники відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів, який передбачає їх зменшення. Зокрема, для всіх об’єктів електроенергетики, які виробляють сонячну енергію, передбачається зменшення тарифів на 15%, для об’єктів, які виробляють електроенергію з енергії вітру – на 7,5%. Також українська влада зобов’язується визначити і затвердити річні квоти підтримки «зеленої» енергетики і забезпечує проведення аукціонів з розподілу таких квот.

Як повідомлялося, уряд планує підвищення тарифів на електроенергію для населення: серед запланованих Кабміном ініціатив для забезпечення фінансової стабільності енергетики в умовах кризи – перегляд тарифів на електроенергію для населення та перегляд «зеленого тарифу». Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Кабінет міністрів не планує в цьому році підвищувати тариф на електричну енергію для населення.

  • Тарифи на електроенергію невпинно зростатимуть. 30 квітня НАЕК «Енергоатом» розмістила інформацію про те, що виробництво найдешевшої на ринку атомної електроенергії зменшиться. Міністерство енергетики встановило новий прогнозний баланс на 2020 рік. Згідно документу виробництво атомної енергії зменшиться на 8,6%. Три енергоблоки на Запорізькій та Рівненській АЕС виведуть в резерв, а потужність семи блоків на Южно-Українській, Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській атомних електростанціях зменшать. При цьому програє населення та промисловість, держава зазнає мільйонних збитків, у прибутку буде лише один бізнес – Ріната Ахметова. 
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Зменшення потужностей АЕС – збільшення доходів Ахметова.