Новим головою Верховного суду став Станіслав Кравченко, щодо якого був негативний висновок від Громадської ради доброчесності

Новини
Станіслав Кравченко Фото: Укрінформ
Станіслав Кравченко Фото: Укрінформ

Новим головою Верховного суду під час пленуму у п’ятницю, 26 травня, обрали Станіслава Кравченка. Він був головою Касаційного кримінального суду у складі ВС.

За кандидатуру Кравченка проголосували 108 зі 148 суддів. Інші не набрали більш ніж 20 голосів. 11 суддів жодного з кандидатів не підтримали.

Станіслав Кравченко отримав юридичну освіту в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого. Він родом із Чернігівської області, у 1993—2002 роках працював у місцевому Козелецькому районному суді, а з 2002 по 2011-й — суддею Апеляційного суду Києва.

Потім Кравченко перейшов до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, а в 2014-му став заступником його голови. Ідеологом створення ВСС називають Андрія Портнова — адвоката й заступника Адміністрації президента часів Януковича.

У 2017-му став суддею Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду й очолив його, а в 2021-му переобрався на посаду.

Голова правління фундації Dejure Михайло Жернаков нагадав, що під час обрання Кравченка до Верховного суду в 2017 році про нього був негативний висновок від Горомадської ради доброчесності. За його словами, Кравченко ухвалював рішення з порушеннями, що визнав Європейський суд із прав людини, але він «збрехав про це в декларації доброчесності й не декларував майно».

kravchenko_vysn

Також ВВС News Україна з посиланням на співрозмовників у Верховному суді пише, що Кравченко пообіцяв суддям безкоштовні квартири в обмін на голоси на свою користь.

Як вказує Центр протидії корупції, «це суддя, який у 2003 році відпустив з-під варти вбивцю журналіста Гонгадзе генерала Пукача, після чого той втік. І якого знайшли аж через 6 років».

«Судді обрали нового голову попри те, що НАБУ ще не визначило всіх фігурантів гучної справи про корупцію у Верховному Суді. Буквально нещодавно НАБУ провело чергові обшуки і вилучило майже пів мільйона доларів.

Тобто, навряд чи тут йдеться лише про одного Князєва. Але суддів Верховного Суду це не зупинило. Причина?

Припускаємо, що єдина мета швидких виборів — мати «свою» людину у ВРП.

Бо Голова Верховного Суду за посадою входить до ВРП, де може:
вплинути на обрання нових членів ВККС, яких ВРП призначить найближчим часом;
спробувати відмазати інших суддів Верховного Суду, яких доганятиме НАБУ», – додає ЦПК.

Кравченко заявив, що ніколи не мав зустрічей із колишнім першим заступником глави Адміністрації Президента Андрієм Портновим, заявив він під час брифінгу.

«Я працюю суддею з 1993 року. Із самої Незалежності ми хотіли змінити весь світ і намагалися це зробити. З президентів чи керівників Адміністрації майже ні з ким ми не знайомі і не бачилися, чи з керівникам Офісу (Президента – ред.). Якщо ви кажете про Портнова, то я з ним ніколи розмов не мав і незнайомий з ним», – сказав Кравченко, відповідаючи на запитання журналістів щодо ймовірного знайомства з Портновим, пише Укрінформ.

Нагадаємо:

  • 15 травня 2023 року НАБУ і САП викрили масштабну корупцію у Верховному Суді – схему одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями. На хабарі у майже 3 млн доларів був затриманий голова суду Всеволод Князєв.
  • Підозру затриманому голові Верховного Суду Всеволоду Князєву та ще одному фігуранту, яких викрили на корупції, планують повідомити упродовж 24 годин. Судді отримали кошти за ухвалення рішення на користь власника групи «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго.
  • 16 травня 2023 року судді Верховного Суду на пленумі висловили недовіру й достроково припинили повноваження голови Верховного Суду Всеволода Князєва у зв’язку зі встановленими фактами корупції.
  • Власник групи «Фінанси та Кредит», акціонер компанії Ferrexpo, олігарх Костянтина Жеваго, який перебуває за кордоном, стверджує, що він не має жодного відношення до дачі хабара голові чи суддями Верховного Суду, про що заявили керівники НАБУ та САП.
  • Керівник САП Олександр Клименко 16 травня повідомив про підозру вже ексголові Верховного Суду Владиславу Князєву та його спільнику – адвокату, яких викрили на одержанні хабара в розмірі 2,7 млн доларів.