Знищення української церкви в окупованому Криму

Блоги

Відеоблог Микити Панасенка про те, як окупанти в Криму знищують українську церкву. Попри численні заяви міжнародних організацій, української влади та місцевих парафіян про тиск на українську православну церкву у Криму, Росія не змінює свою дискримінаційну політику. Від ПЦУ на півострові наразі залишається напівзруйнований храм Володимира та Ольги та маленька дерев’яна церква в Євпаторії, яку також намагаються знищити окупанти.

Гоніння на українську церкву та її священиків почалися з перших днів окупації Криму російськими військами. Першим під удар потрапив храм Покрова пресвятої Богородиці у Перевальному, збудований перед брамою військової частини — 36 бригади берегової оборони ВМС України. Храм був захоплений так званою самообороною та козаками. На предстоятеля храму — отця Івана тиск та погрози фізичної розправи чинились, поки він не покинув Крим.

Одна за одною закривались церкви у регіонах: приміщення для храмів у Красноперекопську, Саках та Керчі надавали місцеві бізнесмени, однак через страх втратити бізнес після окупації відмовили у оренді УПЦ Київського патріархату.

До 2014 року в Кримській єпархії було 46 приходів, три православних братства, одна місія та один чоловічий монастир. За п’ять років існування в окупації у церкви залишилось дев’ять парафій та чотири священнослужителі.

Наступний етап гонінь — вимога окупантів зареєструвати релігійні громади за російським законодавством. Архієпископ Климент сприймав виконання вимоги як визнання законності анексії Криму і чинив спротив.

Окупанти в Криму в день свята 20-річчя хіротонії (посвята в духовний сан) і служіння на кримській кафедрі послали Архієпископу Сімферопольському і Кримському ПЦУ Клименту припис з вимогою знесення українського православного храму в Євпаторії.

Вимога знести невеличкий дерев’яний храм у Євпаторії — черговий випадок тиску окупаційної влади на українську церкву в Криму.