Санкції як анафема

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про недоречне застосування санкцій проти екскерівництва України, а також донбаських та кримських колаборантів. Рада національної безпеки і оборони у п’ятницю, 19 березня, застосувала щодо 27 осіб, як заявлялось, максимальний обсяг санкцій. Серед фігурантів списку – експрезидент Янукович, експрем’єр Азаров, низка їхніх найближчих підлеглих, а також «герої русской вєсни» в Криму – Сергій Аксенов, Володимир Константинов, Наталя Поклонська, Вадим Колісніченко та інші.

На жаль, це рішення виглядає більше політичним, а не правовим. Санкції можуть бути застосовані до іноземців та осіб без громадянства, каже Закон України про санкції. Втім, той же закон передбачає одне виключення – суб’єкти, які здійснюють терористичну діяльність, можуть потрапити під санкції незалежно від громадянства.

Однак окрім росіян Затуліна і Бабакова, всі інші фігуранти списку-27, навіть набувши російське громадянство, є громадянами України, і такими залишаються для українського законодавства, поки президент не підпише указ про припинення їхнього громадянства. Але про видання таких указів поки не повідомлялося. А до громадян України можна застосувати санкції, тільки якщо вони здійснюють терористичну діяльність. Однак про підозру за відповідними статтями Кримінального кодексу було повідомлено далеко не всім фігурантам списку. Крім того, президент України заявив, що санкції щодо цих осіб не були застосовані протягом семи років, а це неправда.

Як мінімум дев’ятеро фігурантів списку перебувають або перебували під українськими санкціями. Україна володіє непоганим запобіжним інструментарієм для власних громадян, які вчиняють злочини проти держави – це Кримінальний кодекс. Саме кримінальними провадженнями треба боротися проти Аксенова, Поклонської, Пасічника та їм подібних. А санкції проти них виглядають наче така собі цивільна анафема – гучна, ефектна, але неефективна. Звісно, аби застосовувати санкції там, де вони доречні – потрібна кропітка фахова робота з виявлення підстав, шкідливої економічної та політичної діяльності потенційних фігурантів, їхніх слабких та болючих місць. Значно простіше влаштувати на РНБО цирк з конями та Поклонською. От тільки час, витрачений на цю виставу, не повернеш. Ми наполягатимемо на відповідальному ставленні керівництва держави до санкційного інструментарію, який давно потребує заміни і потрібної заточки.