Заборонений «Фіолент» в Україні: люди та поставки

Блоги

Відеоблог Микити Панасенка про нові факти, які Центр журналістських розслідувань виявив, продовжуючи досліджувати тему «Фіоленту» – вкраденого окупантами кримського заводу, який тепер виробляє продукцію для російської оборонки. Через це «Фіолент» перебуває під санкціями України і США, тож його електроінструменти не можуть продаватись ні в Україні, ні будь де у світі. Крім Росії та її сателітів. Однак український ринок наповнений лобзиками, шурупокрутами і міксерами із «фіолентівським» брендом, які продає ФОП Михайло Лук’ян.

Встановити, як же вони потрапляють на вільну територію, вдалося завдяки базі даних США importgenius. Цей сервіс акумулює відкриті дані про перевезення вантажів морським транспортом. Поєднавши ці дані з матеріалами із української митниці, де відображені також експорт/імпорт, що йде суходолом, ЦЖР отримали таку картину.

Упродовж усього 2014 року, тобто, уже і після окупації, кримський завод «Фіолент» продавав свої електроінструменти підприємствам в Україні, Росії, Білорусі, Грузії, Молдові, Литві, Польщі та інших. Тоді ще не діяла заборона на поставки товарів, вироблених на окупованій території, і діяли раніше укладені договори. Михайло Лук’ян у грудні 2014 року закупив товарів на 1,082 млн грн. Країна виробництва у митних документах не вказувалася. А поставки йшли через адмінмежу Криму з Херсонською областю.

У 2015 році Лук’ян закупив у кримського «Фіолента» лобзиків, шуруповертів та інших інструментів майже на 1,5 млн грн. У грудні 2015 року уряд України ввів заборону на торгівлю з окупованою територією. У 2016 році поставки товарів, виробництва заводу, що знаходиться під окупацією, в Україну не припинилися. Михайло Лук’ян імпортував їх через московську компанію ООО «Русэк».

З 2016 року Лук’ян не лише ввозив товари в Україну, але і продавав їх підприємствам в Молдові та Румунії. У 2017 році поставки «фіолентівських» товарів в Україну здійснювалися через Білорусь – компанію «Гостомелькабель». Це спільна білорусько-російська компанія.

У 2018 році Михайло Лук’ян ввіз в Україну інструментів під торговельною маркою «Фіолент» майже на 7,5 млн гр. В Україні «фіолентівські» інструменти від Лук’яна не тільки заполонили інтернет-магазини, їх через тендери купують навіть державні юридичні особи.