«Подвійний борг»: іпотечний рекет у Севастополі

Блоги

Відеоблог Микити Панасенка про аферу, яку влаштували окупанти в Криму, щоб вийняти з кишень звичайних людей гроші або ж забрати житло.

До 2014 року молодим кримчанам отримати житло допомагав Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло), у якому вони брали гроші на власну оселю в кредит. Після окупації півострова Росією відділення українського фонду у Севастополі припинило роботу, а клієнтів-кримчан відтоді обслуговують у Миколаєві. Держмолодьжитло раніше виконало свою частину укладеного договору – надало передбачені договором кошти. І мало хто з кримчан, перебуваючи під окупацією, відмовляється платити, тобто виконувати свою частину зобов’язань.

Але на контрольованому Росією півострові з’явилися так звані ГУПи – «государственные унитарные предприятия», які заявили, що є правонаступниками українського фонду і вимагають з людей гроші за кредитними договорами.

22 квітня 2014 року так званий «Верховный совет Республики Крым» прийняв постанову, якою забрав усе майно кримського управління Держмолодьжитла та передав його новоствореній організації «Фонд содействия жилищному строительству». Згідно з документом, усі договори, де стороною виступав український фонд, слід переписати з новоствореним окупантським.

Потім якимось чином так званий «Департамент по имущественным и земельным отношениям города Севастополя» розпорядженням від 7 листопада 2018 року передав усі зобов’язання людей перед Дежмолодьжитлом окупаційному государственному унитарному предприятию «Агентство ипотечного жилищного кредитования города Севастополя». Ось на основі цього розпорядження «агенція» називає себе правонаступником фонду і вимагає з кримчан гроші. При цьому, вона кілька разів змінювала свою назву.

Це призвело до того, що звичайні мешканці Криму стали подвійними боржниками. Згідно закону, вони мають виплачувати зобов’язання українському фонду, який не визнає ніяких правонаступників, і який безпосередньо позичав кошти людям. З іншого боку російська влада в Криму вимагає платити гроші їм, погрожуючи, що люди залишаться без квартир.

Подробиці дивіться у відео: