Культур-міністр: Шлях за грати

Блоги

Новий відеоблог Євгенія Лешана про корупційний зв’язок заарештованої колишньої очільниці окупаційного «міністерства культури Криму» Аріни Новосельської із ТОВ «Меандр», яке отримало підряд на будівництво в центрі Сімферополя Центру дитячого театрального мистецтва вартістю майже в мільярд рублів на місці знесеного театру ляльок.

Новосельську затримали 18 листопада і в кайданках відвезли до «кримського управління Слідчого комітету РФ». Її підозрюють в отриманні 25 мільйонів рублів хабаря за «загальне сприяння» «Меандр» у будівництві Центру.

ТОВ «Меандр» неквапливо вигнало бетонну п’ятиповерхову коробку, після чого взагалі залишило будівництво. Комісія виявила в будівлі відхилення від проєктної документації, причому такі, що потребували перепроєктування всього будівництва. Проти формальної власниці і директора «Меандра» Олени Завадської і її колишнього заступника Євгена Ярмоша відкрили кримінальну справу. Щоправда, тут йдеться про інший скандальний об’єкт – керівників «Меандру» обвинувачують в крадіжці коштів на реставрацію Санкт-Петербурзької консерваторії.

Загалом «Меандр» отримав державних замовлень на будівництво і реставрацію на суму понад 10 мільярдів рублів. З них значна доля припадає на окупований Крим. Хан-сарай в Бахчисараї, Історичний бульвар в Севастополі, Воронцовський палац в Алупці, Сходи до Митридату в Керчі, низка об’єктів у Сімферополі – і майже всюди замість якісної реставрації – руйнування і халтура, а замість ремонтних робіт – постійне зволікання. Центр журналістських розслідувань докладно розповідав про ці мародерські практики окупантів.

Гроші, виділені на будівництво Центру дитячого театрального мистецтва, осіли в правильних кишенях у Москві – в таких солідних кишенях вкрадене не шукають. Але численні факти корупції під час освоєння мільярдів залишилися. І за це відповідатимуть ті, кого не шкода – керівництво ТОВ «Меандр» і екс-«міністр культури Криму» Аріна Новосельська.

Подробиці дивіться у відео: