«Приховані інтереси»: як слідкувати за корупцією у два кліки

Блоги

Відеоблог Микити Панасенка про унікальний і простий в користуванні інструмент, який дозволяє дуже швидко знайти можливі корупційні ризики в роботі державних діячів та компаній.

Мало хто знає, але держава Україна знаходиться у топі країн світу за рівнем відкритості даних. У 2018 році Україна посіла 17 місце у рейтингу Open Data Barometer, що вимірює розвиток відкритих даних країн світу. У 2020 році Україна вперше взяла участь в європейському рейтингу відкритих даних Open Data Maturity Report, та одразу посіла 17 місце, увійшовши до переліку країн, що швидко розвиваються.

Суть відкриття даних в тому, щоб будь-хто міг їх аналізувати. Буває, що набори даних видаються складними та незрозумілими, і тоді з’являються сервіси, що полегшують роботу з великим масивом інформації. Один з таких нових інструментів створила громадська організація «Антикорупційний штаб» спільно з Національним агентством з питань запобігання корупції і називається він «Приховані інтереси».

За допомогою цієї системи можна шукати можливі корупційні ризики в діяльності державних службовців усіх рівнів. Зараз у базі понад 6 мільйонів осіб та майже 1,5 мільйона компаній. На даний момент система показує 630 тисяч ризик-факторів потенційних конфліктів інтересів.

Наприклад, інструмент може показати, що компанія, що пов’язана з посадовцем, постійно виграє тендери в органі, де він працює. Або чиновник отримав цінний подарунок від неблизької йому людини. Чи знайде пов’язаних із депутатом осіб у документах, які приймає рада, де працює депутат. Усього інструмент шукає 11 можливих алгоритмів конфліктів інтересів.

Важливо пам’ятати, що знайдений ризик не означає, що система знайшла доведений факт злочину. Кожен фактор потрібно аналізувати, і робити це повинні відповідні служби та слідчі органи. В першу чергу на них і розрахований інструмент. Але знадобитися він може і звичайному громадянину.

Подробиці дивіться у відео Центру журналістських розслідувань: